019 1
KROGSAMTALET TEXT: ULF HJELTING NORRLÄNDSKA STREE
TFOODBURGARE A tt det råder en viss etablering av hamburgerior i vår stad råder det knappast någon tvekan om. Nu har även den norrländska kedjan Bastard Burgers hittat till Örebro och den lokal som tidigare var Örebro Ölcafé. Allt började 2016 i Luleå och grunden var ett genuint intresse för den amerikanska hamburgerkulturen. Det som en gång startade med några få sittplatser har idag, tre år senare, växt till 14 enheter – från Boden i norr till Stockholm i Söder. Ytterligare fyra enheter till planeras att öppna innan 2020. Målet är att nå 28 enheter. – Vi tror på oss själva, att vi gör de absolut godaste hamburgarna som finns och vi som drog igång allt har alltid haft ett enormt hamburgerintresse, säger Simon Wanler som är vd för Bastard Burgers och som startade allt tillsammans Kristofer Forss som nu arbetar inom företaget som administrativ chef. Bastard Burgers? Var kommer namnet ifrån? – Det var ett arbetsnamn vi hade i början, men ju mer vi tänkte på namnet och ju mer vi arbetade med grafisk layout och marknadsföring – desto mer insåg vi hur bra namnet var. Det faller sig liksom naturligt att säga typ ”äh, vi drar till bastards för en burgare”. Dock har vi stött på lite problem både på Facebook och Instagram på grund av namnet. Vi får förklara att Bastard är vårt företagsnamn i princip varje gång vi publicerar något för att inte bli censurerade, haha. Intresset för Bastard Burgers och deras hamburgare finns inte bara i Sverige, utan det finns även intressenter från Norge och Finland som har hört av sig. – Vi har även fått förfrågningar från både London, Miami och Dubai. Fokus är Sverige och inget annat. Vi har ju även valt att etablera oss i Vasastan i Stockholm som betraktas som något av hamburgerhjärtat av Sverige. Varför blev det då Örebro? – Örebro är en av de orter vi tittat på ganska länge och vi vet att det redan finns en stark etablering av hamburgare i Örebro. Vi har besökt Örebro flera gånger och sett att det finns mycket hamburgare runt Stortorget, men vi ville ha ett annat läge och när så lokalen för ölcaféet blev ledig, så… Inriktningen är luncher och som Simon kallar det ”kvartersstuk” på kvällarna. Då passar Örebro Ölcafés lokaler som ligger lite i utkanten av city. – Och så har vi märkt att vår veganska meny fått ett enormt lyft. Särskilt i Stockholm och Örebro. Det handlar om månadsvis ökning och vi vill inte att den menyn bara ska vara ett alternativ eller att man känner att man äter en sämre produkt. Det ska vara samma känsla vad man än beställer hos oss. Örebro Ölcafé hade en nisch där de erbjöd ett mycket bra utbud av öl. Hur gör ni? – Vi jobbar främst med amerikanska mikrobryggerier, främst Bronx Brewery, och i Piteå brygger man även ett eget öl. Vi vet att det finns några riktigt bra och starka bryggerier i Örebro och vi är inte främmande för att ta in deras produkter. Själv drack jag en alldeles utmärkt ”No coast ipa” från Örebro brygghus häromdagen. Och om man inte vill äta hamburgare hos er, finns det annat på menyn? – Självfallet. Det finns även sallader och så har vi nuggets. Och hur vill ni fortsätta att utveckla Bastard Burgers i Örebro? – Till sommaren kommer vi givetvis att ha en uteservering och så kommer vi fortsätta vårt arbete med att bli 100 procent klimatanpassade. Här samarbetar vi med företaget Klimato om ett projekt i östra Indien. Klimatanpassningen gäller självfallet alla våra restauranger. 36 NOLLNITTON BILD: PRESSBILD BILD: PRESSBILD