Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Den härliga sommare
n är äntligen här och vädret ute är underbart. Det luktar från grillarna. Det är dags att ta med picknickkorgen, gå ut och bara ha det härligt under bar himmel. Här kommer lite vintips som passar till sommaren, picknicken och grillkvällen – jag har valt ut ett rött, ett vitt och en rosé som funkar fint en härlig sommardag. /Text: Peter Lannesand PAUL JABOULET COTE – ROTIE LES JUMELLES 2018 2018/Frankrike/Art.nr 2090/399:Här får du ett seriöst, saftigt och snyggt rött vin från pålitliga Jaboulet i Rhonedalen. Vinet är fyllt med vilda örter, mineraler, lagerblad, skogsbär och peppar. Det här är ett vin som passar alldeles utmärkt till sommarens alla grillkvällar. Fyllighet Kao rou chuan – små fläskspett från Sichuan Äta: Jens Linder, Stefan Wettainen / Norstedts Du behöver: (4-6 portioner) 800 g fläskkarré, eller orimmat sidfläsk Kryddblandning: 2 dl sichuanpeppar (ca. 40 g) 1 dl kinesiskt eller koreanskt chilipulver (ca 30 g) ½ dl malen spiskummin (ca 20 g) ½ dl malen ingefära (ca 20 g) 1½ dl lättrostade sesamfrön (ca 60 g) 2 msk salt Till serveringen Grillad potatis ev. spett med grönsaker, tofu och svamp I Kina finns oändligt många varianter av grillspett i kebabstil. Här är ett från Sichuan, i min tolkning. Ofta serveras kött tillsammans med andra spett med tofu, svamp och olika grönsaker. Och till det samma torra kryddblandning som köttet marinerats med. Somliga köper kinesisk chiliolja och droppar på spetten. Förbereds: 1. Stöt alla kryddor, frön och salt i en mortel till ett rätt så fint pulver. 2. Skär köttet i kuber om 2 centimeter och lägg i en fryspåse. Ta hälften av kryddblandningen och ös ner i påsen. Knyt påsen och skaka så att alla bitar blir kryddade. Marinera köttet i kylen minst i 4 timmar. Lagas ute: 3. Trä upp köttbitarna på spett. Grilla på hög direkt värme i 1 minut på varje sida – alltså alla fyra sidor. Eller stek på stekhäll. Låt vila ett par minuter. 4. Ställ fram resten av kryddblandningen och servera köttet med grillad potatis eller eventuellt andra spett. Nygräddade våfflor hos Marikas Café Marikas Café & Inredning är ett personligt café som blivit en favorit bland många Norrköpingsbor. Till denna sommar satsar caféet lite extra på våfflor, som serveras nygräddade varje dag. N 16 NOLLELVA är solen skiner slår man sig gärna ner på den avslappnade kan man njuta av såväl en god fika som en fräsch lunch medans solstrålarna kommer åt att värma skönt under härliga sommardagar. Inne i den charmiga lokalen säljs en hel del inredning och presenter men mestadels kommer kunderna för att äta och dricka gott i den mysiga stämning som Marikas Café skapar. I sortimentet hittar man bland annat hembakat fikabröd som är väldigt populärt bland gästerna. Klassiska bakverk varvas med nya favoriter, och allt bakas på plats från grunden. En annan storsäljare är caféets fräscha lunchsallader, alltid nygjorda på beställning med de finaste uteserveringen vid Marikas Café. Där råvarorna i säsong. Marikas Café erbjuder även te i lösvikt, trevliga frukostpaket och härliga smörgåsar. – Våra mackor är alltid gjorda på nybakat bröd med röror och pålägg för alla smaker. Här garanteras hög kvalité, fräsch mat och snygga upplägg i en avslappnad miljö. Vi jobbar med det vi älskar och förmedlar den känslan till dig. Ett besök hos oss ska innebära en smakupplevelse… och en längtan till ett nästa besök. Nytt för i sommar är smaksatt iskaffe och hembryggt iste med nya smaker, samt nygräddade våfflor. – Kom och prova vår nya Våffelmeny med smaskiga sommarsmaker och högsta klass på råvaror, både söta och matiga, hälsar Marikas Café. (TP) Strävhet Syra PICPOUL DE PINET – VILLA BLANCHE 2021 2020 / Frankrike/Art.nr 2588 /119:Piqpoul de Pinet heter denna sydfranska charmör som bjuder på fruktiga toner av kiwi, gula päron, persika, bivax, lime och örter. Kombinera fruktigheten i detta vita vin med lättare rätter från havet såsom fisk, ostron eller skaldjur eller varför inte en somrig vegetarisk rätt. Sötma Fyllighet Syra BERNE INSPIRATION 2021 / Frankrike – Provence/Art.nr 2607 /145:En härlig rosé från det klassika Provence med en underbar doft av rabarber, örter, röda vinbär, smultron och citrus. Kombinerat med den härliga smaken av smultron, röda bär och blodgrape gör den perfekt att både dricka som den är, men även som en matrosé till fisk- och kycklingrätter. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl