Nollelva 1
KROG Andrew är svensk mästare på drinkar Text: Mi
kael Carlsson Foto: Henrietta Wolving N orrköpingsbon Andrew Watson Calderon är ny svensk mästare i att blanda drinkar. Andrew, eller Andy som han ofta kallas, är född och uppväxt i Australien och har jobbat som bartender sedan han var 17. Innan han kom till Norrköping för kärleken hann han med att jobba ibland annat Peru. När han kom hit planerade han för en ny karriär men arbetet i baren kallade på honom och han började på det då nystartade Lamp Hotel med att sätta deras drinklista. Han upplevde att det fanns en stor potential i norrköpingspubliken men att man vara vana att dricka enklare drinkar baserade på alkohol och läsk. Andy började prova nya drinkar utifrån vad han kallar för Sydney style drinks. Drinkar som är lite bittra, torra och alkoholstarka i stilen. Gensvaret från besökarna var blandat så han fortsatte utveckla recepten och känner idag att han nått fram och utvecklat besökarnas intresse för drinkar. – Jag vill bredda barbesökarnas horisont och överraska dem, säger Andy. Folk ska älska det de dricker men det är också viktigt att de är ärliga och talar om vad de gillar och även vad de inte gillar. Det är så jag kan fortsätta utveckla mitt arbete. På helgerna hittar man Andy bakom bardisken på Lagerqvist men han driver också sitt eget bolag där han hjälper restauranger och barer med att utveckla sitt erbjudande samtidigt som han gästspelar ibland. Det viktigaste för att blanda en bra drink enligt Andy, är att man har en vision kring resultatet. Var ska drinken drickas och vad vill man ha för stil på den? Ska det vara en kort eller lång drink? Ska den vara fruktig eller bitter? Sedan är det naturligtvis kvaliteten på råvarorna. Det ska vara bra alkohol samt fräscha frukter och bra is. Efter att ha vunnit SM har Andy nu kvalificerat sig till VM, eller som Andy själv uttrycker det; the Olympics of bartenders. Den tävlingen kommer gå av stapeln på Kuba i november och Andy har redan nu påbörjat förberedelserna. Där ska han under en vecka presentera tre olika typer av drinkar utifrån tre olika kategorier. – En tuff utmaning men jag kunde inte vara bättre förberedd än vad jag är nu, menar Andy. Jag har alltid gillat utmaningar och tävlingar och bättre än så här kan det inte bli. Vad ska man då dricka en varm sommardag när solen gassar och man sitter under parasollet med en god bok eller lite skön musik i lurarna. – I det läget skulle jag blanda till något bubbligt, tycker Andy. Något med två sorters tequila, gärna en lagrad, lite salt, ginger, lemonjuice och almond syrup och sedan skulle jag kolsyra den. Det blir riktigt bra. Ett presentkort för alla smaker! Gör dig själv eller någon annan glad! Köp ett presentkort som gäller i Norrköping City. Scanna QR‑koden för att se var kortet kan köpas och användas. www.nkpgcity.se 76 NOLLELVA