Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Denna gång har jag
hittat två viner från ett av världens bästa, enligt mig, och kanske det dyraste vinområdet i världen. Här i Bourgogne gör man viner i världsklass av druvan pinot noir och även fina viner av chardonnay. Producenten Louis Jadot producerar årligen närmare 900.000 lådor vin, samtidigt som man satsar målmedvetet på det småskaliga. Deras viner är mycket prisvärda och håller en hög kvalitet. När vi ändå är i området Bourgogne så vill jag nedan avsluta med ett tips på nyårsbubbel från denna region. /Text: Peter Lannesand COUVENT DES JACOBINS - BOURGOGNE BLANC 2017 / Frankrike / Art.nr 5798 / 149 kronor Ett härligt vitt vin av druvan chardonnay. Vinet har en bra fatkaraktär vilket ger vinet en underbar doft av citrus, nötter, päron och en balanserad smörighet som man bara hittar i en vit bourgogne. Passar perfekt för t ex hummersoppan… eller varför inte när du avnjuter en god hummer. Strävhet Fyllighet Syra INKOKT INGEFÄRSLAX MED ROMSÅS Jennys Jul: Jenny Warsén / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (cirka 4 portioner) 4 benfria laxfileér á 150 g Lag 1 liter vatten 1 msk salt 1/2 strimlad purjolök 50 g färsk ingefära i tunna skivor 1 citron i skivor 1 dillkvist Romsås 75 g räkor med skal (ca 11/2 dl) 11/2 dl gräddfil 11/2 dl crème fraiche 1 burk röd stenbitsrom, ca 80 g salt nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Häll ingredienserna till lagen i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter. Dela laxbitarna och lägg i lagen. Låt sjuda på svag värme i cirka 2 minuter. Ta av från värmen och låt laxen svalna i lagen. Låt sedan stå i kylen till servering. Skala räkorna till såsen och lägg dem i en skål. Tillsätt gräddfil, crème fraiche, rom, salt och peppar. Blanda. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Ta upp laxen ur lagen och lägg på ett stort fat. Dekorera med extra rom, citronskivor, syrad rödlök och dill. Servera med romsås. COUVENT DES JACOBINS - BOURGOGNE ROUGE 2017 / Frankrike / Art.nr 5283 / 149 kronor Denna eminenta röda bourgogne har allt det där en pinot noir från området skall ha. En bra kryddighet som ger en lång eftersmak, doften av trä, hallon och kanel ger bara en mersmak till vinet. Då vinet har kraft, trots att det är ljust i färgen, passar det bra till kötträtter såsom utskuren biff, oxfilé eller en god entrecote. Ha gärna någon kryddig sås eller vinsås till köttet. Fyllighet Strävhet Syra LOUIS BOUILLOT CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT Frankrike / Art.nr 7688 / 135 kronor Systrarna fick servera på Nobelbanketten För andra året i rad besannades en gemensam dröm för systrarna Sofia Regnander och Caroline Regn från Norrköping, nämligen att få servera på Nobelbanketten. Den 10 december befann de sig i Blå Hallen i Stockholm på en av Sveriges största middagar. Nollelva fick chansen att prata med Sofia, som till vardags jobbar som hotellchef på Villa Fridhem, bara några dagar innan de åkte iväg. – Ända sedan vi var små har vi haft Foto: Privat 20 NOLLELVA en dröm om att få åka iväg och servera på den fantastiska middagen. Förra året bestämde vi oss för att söka för att se om det var möjligt och blev uttagna, säger hon och fortsätter: – Att vi har fått besanna drömmen ihop och dessutom två gånger är helt magiskt. Hur är det att servera på en sådan stor tillställning? – Det är nervöst och man är väldigt fokuserad på sina arbetsuppgifter, men det är ärofyllt och fantastiskt kul! En riktigt häftig känsla. Hur går en uttagning till? – Det är som att söka ett jobb – man skickar in både CV och personligt brev. Sedan följer ett prov. Provet innebär att man får vara med under en bankett som liknar Nobelbanketten och blir bedömd för sin arbetsinsats. I slutet av kvällen får man sedan veta om man blir uttagen eller inte. Detta bubbel får alltid högsta betyg, när det gäller bedöma bubbel utanför Champagne. Jag kan inte annat än hålla med då den har en brödighet samt citrus i doften och en smak av gula äpplen, grapefrukt och en härlig mineralitet. Njut av den som en aperitif att servera till gästerna när de kommer. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl