Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sommar, sommar, som
mar! När sommaren närmar sig får jag ofta frågan om ”man kan dricka boxvin”… och visst kan man det. Det finns gånger då det är helt rätt, på en picnic, på bryggan vid sjön, kanske i sommarstugan eller om man ska ha stor fest. Men annars måste jag nog säga att flaskor, i stort sett alltid, är en bättre produkt och framför allt trevligare att ställa på bordet. Huvudsaken är dock att man gör som det passar en själv. På sommaren finns det några saker man inte klarar sig utan, eller vad är mer rätt än att svalka sig med ett glas gott rosé när solen steker? Men man behöver även ibland lite kraftigare röda viner till alla härliga grillstunder. Här kommer några tips till sommaren, låt er väl smaka och ha en underbart trevlig sommar! /Text: Liselotte Andersson MINUTY PRESTIGE ROSÉ Côtes de Provence, Frankrike / Art.nr 79353 / 159:RÅRAKSTACOS MED LÖJROM, VÄSTERBOTTENOST OCH GRÄDDFIL Mannerströms berså: Leif Mannerström / Norstedts DU BEHÖVER: (6 tacos) Rårakor 6 potatisar av fast sort Smör till stekning Salt och peppar 1 tsk lökpulver Tillbehör 150 g löjrom 2 dl riven västerbottenost 2 dl gräddfil 1 stor rödlök 1 bunt gräslök 1 citron, skal och saft Dill GÖR SÅ HÄR: Skala och riv potatisen på den grova delen av rivjärnet, krama ur vätskan. Lägg den rivna potatisen i en bunke, smaksätt med lökpulver, salt och peppar. Förbered tillbehören. Skala och finhacka rödlöken, finhacka gräslöken. Skölj citronen och riv skalet. Blanda alltsammans i en skål, smaksätt med lite citronsaft. Hetta upp en stekpanna med smör och stek sex rårakor i omgångar. Klicka ut potatisen tunt i pannan, platta till och stek på måttlig värme. Stek rårakor på båda sidor, skaka lite på pannan innan du vänder dem. De ska bli frasiga och gyllenbruna. Var ganska generös med smöret. Stjälp upp dem på ett fat och låt svalna något. Lägg en sked med lökhacket på, toppa med gräddfil, västerbottenost och löjrom. Vik ihop rårakan som en taco och garnera med lite dill. SANTA DUC - CÔTES DU RHÔNE LES VIEILLES VIGNES Côtes du Rhône, Frankrike / Art.nr 73018 / 119:Avnjut glass och våfflor i en somrig miljö På Kolmårdens Glass & Våffla kan du avnjuta både våfflor och glass av hög kvalité i en praktfull sommarmiljö vid havet. Konceptet är nytt för i år och det är Maickel Chamoun som driver det. – Tidigare såldes det glass i det här huset men nu har vi gjort en lättare renovering av stället och utvidgat glassutbudet samt tagit in våfflor, säger Maickel. Här hittar du dels belgiska våfflor, matvåfflor och dessertvåfflor, samt egentillverkad glass, gelato glass och svensk klassisk glass. – Vi erbjuder i dagsläget omkring 50 olika glassmaker och flera smakvariationer på våra våfflor, men har som målsättning att kunna utöka verksamheten och bli ett av de största sommarcaféerna i Sverige vad gäller våfflor och glass, säger han. Förutom ett bra utbud är läget väldigt utmärkande. Här finner man en riktig sommarkänsla i en härlig och avkopplande miljö. – Sommarcaféet är unikt och mer än bara ett café. Här får man en riktig naturupplevelse under sommarens fina dagar. Slå dig ner med en frasig våffla eller en svalkande glass och njut av den fantastiska omgivningen. Vad bör man testa om man har vägarna förbi? – Dessertvåfflorna ger en riktig sommarkänsla. Det är få saker som slår en färsk, varm dessertvåffla toppad med glass. (CL) 20 NOLLELVA Domaine Santa Duc drivs just nu i fjärde generationen och arbetet sker sedan år 2012 ekologiskt. Man har stor respekt för producenten inom området, men även internationellt klassas de som en av de bästa i södra Rhone. ”Vieilles Vignes” är franska för 'gamla vinstockar' - det innebär att det blir mindre frukt men också att koncentrationen av smaker blir mer intensiv. Precis som i rosévinet ovan dominerar Grenache, rätt intressant hur samma druva kan vara grunden för två så olika viner. Här får man ett mörkt, tätt vin med mycket kraft. Kryddigt, örtigt, pepprigt, men också en framträdande smak av plommon och mörka bär. Vinet passar utmärkt till grillade lammkotletter, ryggbiff eller fläskkött… Skål! Château Minuty grundades år 1936 och drivs idag av tredje generationen - bröderna JeanEtienne och Francois Matton. Vingården ligger vackert belägen nära S:t Tropez-bukten. Bröderna arbetar oerhört miljövänligt, men är inte ekologiskt certifierade ännu. Själva druvorna skördas för hand tidigt på morgonen eller sent på kvällen när inte solen steker, allt för att behålla fräschören. Om du är en av de som föredrar torra, krispiga roséviner har du här ett perfekt vin Lätt laxrosa färg, gjort av en klassisk druvblend för området där Grenache dominerar. Här finns tydliga toner av mineral, citrus och smultron. Du bjuds på lång eftersmak och vinet passar som drink, men är även en bra matrosé och är utmärkt till en skaldjurssallad, grillad fisk eller kyckling. Foto: Malin Singelsö