Nollelva 1
SOMMAR DRINKAR Text & Foto: Camilla Larsson Brook
lyn Bar Lisa Sundqvist Pigeon Street Jakob Bravo När den svenska sommaren bjuder på sol och värme är det många som besöker Norrköpings härliga uteserveringar för en god och svalkande drink. Några av dessa ställen hjälpte oss att ta fram ett gäng riktigt fräscha sommardrinkar. Pinchos Felix Mobäck Passionfruit Collins ”Tom Collins med smak av passionsfrukt” 4 cl gin, 3 cl citronjuice, 2 cl passionsfrukt, soda och is. Fyll ett glas med is. Tillsätt gin, citronjuice och passionsfrukt en shaker och skaka om väl. Häll sedan upp i glaset och toppa med soda. Avsluta med att garnera drinken med en citronskiva. Limestone ”Signature” Twister ”En bra portion rom blandat med tropiska och syrliga toner.” 2 cl ljus rom, 2 cl mörk rom, 2 cl ananasrom, 3 cl kokosnöt syrup, 3 cl honung syrup, 3 cl hallon syrup, 3 cl lime, 2 cl ananasjuice, kross-is, hallonsoda. Mynta och körsbär till dekorering. Häll i kross-is i ett tikiglas. Allt utom hallonsoda och dekoreringen blandas i en shaker och skakas väl innan det hälls ner i tikiglaset. Toppa med hallonsoda och dekorera med mynta och körsbär. ”En svalkande, rolig och ungdomlig drink med en tvist av Twister.” 3 cl citronvodka, 2 cl jordgubbslikör, 2 cl citronjuice, 1 cl ananaspuré, 1 cl jordgubbspuré, 7up. Eventuell twisterglass för dekorering. Tillsätt allt förutom 7up i en shaker och skaka med is. Sila upp i glaset, fyll upp till hälften med krossad is, sätt i glassen och fyll upp resten med is. Glassen är såklart frivillig, drinken smakar lika gott utan! Restaurang Tegel Christoffer Hjelm Santorini Elvira Kurula Trädgår’n Christoffer Husser Dill-licious Rosenknopp ”En trevlig balans mellan nubbe, dill och mango.” 5 cl O.P. Anderson Aquavit, 3 cl Welm Syrup Mango, 3,5 cl citronjuice, en knippe fänkålsdill. Bryt ner fänkålsdill i en shaker, häll i resten av ingredienserna och skaka med is. Finsila sedan samtidigt som du häller upp i cocktailglaset. Dekorera gärna cocktailglaset med lite fänkålsdill. ”En somrig, bubblig drink med smak av jordgubb” 3,5 cl gin, 1,5 cl Aperol, 2 cl jordgubbssocker, 2,5 cl citron, rosépeppar att skaka med, cava, is. Jordgubb till dekorering. Fyll glaset med is. Blanda alla ingredienser förutom cavan i en shaker och skaka om väl. Häll upp i glaset och toppa med cava. Dekorera gärna med en jordgubbe. På bilden är även glaset dekorerat utvändigt med rosépeppar. 44 NOLLELVA Sunset Spritz ”En fräsch sommardrink med toner av fläder, rabarber, mynta och jordgubb.” 2,5 cl Roségin, 1 cl Aperol, 1,5 cl S:t Germain likör, 2,5 cl citronjuice, 1 cl socker, 1 knippe mynta, cava. Blanda roségin, Aperol, S:t Germain likör, citronjuice, socker och ett knippe mynta i en shaker och skaka om med is. Sila upp i ett champagneglas och toppa med cava. Garnera gärna med ett apelsinskal.