019 1
Krogsamtalet Text och Bild: Ulf Hjelting Makeriet
: ”Vi klarar oss nu, men…” Hela restaurangbranschen blöder under denna pandemi. Så är det även för alla nattklubbar och Makeriet på Kungsgatan är inget undantag. Pehr Hagerius sitter djupt försjunken i en av de stora fåtöljerna. Framför honom står en till hälften urdrucken kaffekopp. Tillsammans med Johan Svensson och Helen Widlund är han en av tre delägare av nattklubben och restaurangen Makeriet. Hans fokus i företaget är att sköta marknadsföring och evenemang. Vi är två personer, men för övrigt är det tomt på människor i rummet. Likadant är det i matsalsdelen med fönster ut mot Kungsgatan. Även rummet med scenen är tom liksom den stängda konferenslokalen en våning upp. Det hörs lite slammer från köket. – Tittar man i excelarken för ekonomin är det, jämför med hur det brukar vara i november/december, en fullständig katastrof. Tittar man på hur det är en dålig månad är det okej, inte mer. Det är nu, de två sista månaderna på året, som ekonomin för nästa halvår läggs. Fortsätter detta till sommaren 2021 vet jag uppriktigt sagt inte hur det går. Vi klarar oss nu, men…, säger Pehr Hagerius och ser bedrövad ut. Cirka 100 matgäster per dag gör att verksamheten rullar, men ingen alkohol serveras efter klockan 22. Inga evenemang större än åtta personer får arrangeras. Detta innebär ingen musik. Inga konserter. Ingen konferensverksamhet. – Vi som hade fått till ett smått fantastiskt program för hösten med flera stora svenska artister och band. Även de vill ju ut och spela och vi hade fått det att fungera med 50 sittande gäster. Nu går allt det där helt åt fanders och folk kommer att sitta hemma och dricka istället. Här har vi ju krav på oss att gästerna ska sköta sig och inte bli överserverade, hemma kan man bli – ursäkta uttrycket – hur pissfull man vill. Vem sköter den kontrollen? Vi hade ju exempelvis tagit in extrapersonal för att kunna verkställa bordsservering. På flera platser inne på Makeriets väggar finns det porträtt av Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. 36 Pehr Hagerius är en av tre delägare till nattklubben Makeriet. – Han har varit lite av vår husgud här på Makeriet och vi har följt alla rekommendationer till punkt och pricka. Men senast här om dagen fick jag en tillsägelse av en äldre dam som tyckte att han var opassande att ha hängandes på väggen. Det kanske är så att hans namn börjar få en lite negativ klang? En anledning till att Makeriet har kunnat bokat kända svenska artister är Pehrs långa förflutna som musiker och trummis. Fler av de han bokat har han spelat med eller medverkat som studiomusiker på deras plattor. – Jag lägger alltid ner extra jobb på att få bandet att känna sig hemma. De ska ha ett bra bemötande – allt från loger och omklädning till mat ska bara fungera. Gör man så sprider sig ryktet om att det finns ett schyst ställe att spela på i Örebro och då kommer ännu fler band och artister att vilja spela här. Det är så det fungerar. Blir människor bra bemötta så sprider det sig vidare. Hur är det själv med spelandet? – Det är stendött förutom några korta sittningar som studiomusiker. Vi repar inte på grund av smittrisken och det är nu jag börjar känna mig ringrostig när det gäller spelandet. Jag började spela redan som femåring men fram tills nu har jag aldrig känt så. Det är nu man vill ut och spela, det riktigt kliar i kroppen efter att få stå på en scen igen. Och om pandemin fortsätter? – Då är jag glad över att jag har ett annat jobb som regionansvarig för Bose. Skulle jag enbart leva på inkomsterna, som nu är noll, på vad Makeriet inbringar så… Jag lider med alla som driver restaurang här i Örebro. Vi är alla i samma sits. Lagom till jul och alla julbord har Kulturaktiebolaget tillsammans med City Örebro, med stöd av Region Örebro län, kommit med en lösning för julborden. Konceptet kallas Julbordslive och innebär att minst 30 personer köper biljett som då innefattar artist och mat i form av take away. Artisterna uppträder digitalt. – En genial idé. Jag hoppas verkligen att både företag och privatpersoner nappar på detta och att så många restauranger som möjligt ansluter sig. Det här är ett bra sätt att kunna rädda julborden för många.