NG Gbg 1
NYHETER I KORTHET Redaktionen sammanfattar det se
naste från dryckesvärlden. TEXT: THOMAS HELSING FRANSK ÄPPELSPRITZ Det är intressant att dryckesjätten Anora plockar fram ett nytt recept på en mousserande äppelspritz för den svenska marknaden. Enligt pressmeddelandet är svenskarna stordrickare av spritzers och mousserande viner ”och det senaste decenniet har Systembolagets försäljning av champagne, prosecco, cava, crémant med flera mångdubblats. Tidigare plockade vi bara fram den här typen av vin när det var något speciellt som skulle firas. Men den tiden är förbi och idag ska det skålas till både vardag och fest.” Så i juli lanserades friska och fylliga franska bubblor i Pomme Doublée. En produkt gjord på 100 procent färskpressade äpplen med behaglig äppelsmak och utan för hög sötma. Pomme Doublée Apple Spriz kostar 115 kronor på Systembolaget MER BURKVIN Senare i detta nummer plockar vi fram några exempel på burkviner. Dessa får nu sällskap på Systembolagets hyllor då nästa släpp i fasta sortimentet den 1 september bjuder på ytterligare några stycken. Det är nästan som om Systembolaget gärna vill främja burkvinsförsäljningen och satsar på vinerna som säljs genom det formatet. Dolcetto di Piemonte är precis vad det låter, vin från Piemonte på druvan Dolcetto vilket betyder ”den lilla söta”. Can of Zin beskriver sin produkt precis lika bra, en burk zinfinandel (från Kalifornien). Dessutom släpps mousserande vitt vin på burk från både Italien och Spanien i samma släpp. OPPIGÅRDS SVENSKA ÄPPLEN Att gränser börjar suddas ut är väl en trend i sig själv. Hybrider mellan öl och cider har vi redan sett, nu är det ölbryggarna på Oppigårds som gärna vill skapa en svensk cider. Med 100 procent äppelmust från musteriet Englamust i Skåne som de låter jäsa med öljäst har de skapat en torr och fyllig svensk cider. Finns tillgängligt genom Systembolagets tillfälliga sortiment. 36 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2022 SMAKAR DET SÅ KOSTAR DET Ska vi skarpt sammanfatta ölkartan så finns det; 1 Fulöl 2 Finöl och 3 Fonteinen. Belgiska Brouwerei 3 Fonteinen är kungar av de spontanjästa och syrliga lambicölen Gouze och Kriek. Tyvärr förlorade ölvärlden i våras Armand De Belder som tillsammans med sin bror tog över bryggeriet 1982 efter deras far. Deras klassiska storsäljare är såklart deras Oude Geuze som ingår i Systembolagets fasta sortiment (70 kronor flaskan, 375 ml) men i det tillfälliga släppet den 2 september så får man möjligheten att plocka upp både deras Oude Platinum Blend 41 och Oude Gueze Golden Blend 33. Lite dyrare, 329 respektive 299 kronor flaskan (750 ml dock). Men smakar det så kostar det. SYDAFRIKANSK STJÄRNA SOM HAR GÅTT UNDER RADARN Duncan Savage är ett namn att lägga på minnet. Han har i flera år gjort helt fenomenala viner i Sydafrika och representerar den moderna vinmakningen i landet. Savage Red, 2019 (nr. 94543 för 299 kronor) är ett vin gjort på Syrah från granitrika jordar i Polkadraii Hills i Stellenbosch. Fortfarande ung och fruktig, så lufta det rejält om du dricker det nu eller lagra utan problem i upp till tio år. Vinet har en mörk frukt, aromer av björnbär, svarta oliver, rökt kött och lagerblad. Bra grepp i tanninerna, en frisk syra och långt avslut. GRÜNER VELTLINER Grüner veltliner - som uttalas med V inte F, vad än din tyska kunskap må säga! - är en druva som ger friska och fruktiga vita viner. Vinerna är oftast torra och har aromer av päron, syrlig grapefrukt, gröna örter och vitpeppar. Kända områden för druvan är Wachau och Kamptal i Österrike men den förekommer även i POPPELS VS KONSUMENTVERKET Ok, vi vet. Allt handlar om att dämpa allting som kan få något med alkohol att verka attraktivt. Men dubbelmoralen i att alkohol endast får säljas tillsammans med mat medan konsumentverket vill förbjuda bryggeriet Poppels att visa mat i samband med deras öl i reklam och på sociala medier var något Poppels inte ville köpa. Konsumentverket gav dem en anmärkning för att använda bilder på på mat och öl i glad symfoni - vilket strider mot den så kallade bildregeln i alkohollagen. Så de får alltså inte berätta vilka maträtter deras öl passar bra tillsammans med. – Vi menar att mat tillsammans med alkohol är något som svenska alkoholpolitiken bygger på. Svenska systembolagets kommunikation handlar också mycket om att matcha mat med dryck. Vi anser att det är bättre att marknadsföra öl med mat än att bara marknadsföra alkohol, säger Magnus Pettersson på Poppels. SOLERA Ett fullskaligt experiment som de själva kallat det. High Coast Destillery har som ett av få whiskydestillerier i världen ett solerasystem - där yngre sprit kontinuerligt blandas med äldre, på fem amerikanska bourbonfat och ett svenskt ekfat i botten. I början av september släpptes den tredje buteljeringen av deras Solerawhisky High Coast Solera 03, 895 kronor i tillfälliga sortimentet. Tjeckien och Ungern. De krispiga vinerna med den pigga syran passar bra till elegantare rätter, tänk dig lätta fiskrätter typ sashimi eller en gammal skolmatsklassiker - dragonkyckling med ris! Spana in Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel 2020 (nr. 96048 för 199 kronor) i Systembolagets tillfälliga sortiment. CHOKLAD + MÖRK ÖL = SANT Om du inte redan har provat den här smakkombinationen så är den väl värd att prova! Gör en härlig efterrätt med choklad, kanske en mörk kladdkaka med lite kaffe i och toppad med flingsalt? Till det serverar du en mörk porter, gärna med lite sötma i. De mörka aromerna av choklad, kaffe och karamell i ölen passar utmärkt med chokladefterrätten. På Systembolaget finns det en hel del öl att spana in, en vass i Systembolagets fasta sortiment är Omnipollo Noa Pecan Mud Cake (nr.1427 för 54:90). Tips från coachen, dela en öl med en kompis eller två, de är nämligen rätt så mäktiga att dricka ensam.