NG Gbg 1
Krog DE TAR LYXPANNKAKAN TILL GÖTEBORG Sedan ett
litet tag tillbaka kan du hitta Crêperie & Logi på Övre Husargatan i Annedal. TEXT: CARL BODIN SVENSK RESTAURANGEN ÄR EN del av den lilla kedja som sakta börjat etablera sig i Sverige. Den första enheten öppnade redan 2006 i huset ”Strykjärnet” mitt i Visby. Sen starten har man genomgått diverse ägarförändringar och sedan en tid tillbaka finns man på fler ställen runt om i Sverige. Från Visby till Åre via Stockholm och nu sedan i slutet av augusti också i Göteborg. – Vi har smygöppnat och inte gjort så mycket väsen av oss under sommaren, men nu märker vi att Göteborgarna har börjat hitta hit. Det finns inte någon annan restaurang som serverar crêpes i Göteborg mer än den lilla crêpesvagnen i Linné, så vi får lite lära göteborgarna vad det innebär med crêpes, säger Susanne Liljenberg, en av ägarna bakom Crêperie & Logi. SERIEENTREPRENÖREN SUSANNE LILJENBERG är en av ägarna bakom Crêperie & Logi. Sedan tidigare har hon också grundat inredningskedjan Granit. För tillfället är det dock fullt fokus på den nyöppnade restaurangen vid Skanstorget. På invigningen kom drygt 200 personer så Susanne och gänget bakom restaurangen kände sig mer än välkomnade till västkusten. – Det var så många som kom förbi oss på invigningen. Vi fick verkligen en stort och varmt välkomnande till Göteborg. Många sa också ”wow, kan det smaka så här gott med crêpes” så vi fick sannerligen med oss glädje och energi in i hösten, fortsätter Susanne. ATT DET INTE finns någon crêpesrestaurang i Göteborgs sedan tidigare var en av anledningarna till att det blev just här som nästa Crêperie & Logi skulle ligga. Susanne beskriver restaurangen som ett möte mellan svensk och fransk matkultur. En crossover som görs på deras eget sätt. - Det är väldigt matiga galetter som vi gör, gjorda på glutenfritt bovete och toppade med olika typer av hemgjorda röror och pålägg med svensk touche. Vi gör allting från grunden också, det tycker vi är viktigt, så det är ett gediget hantverk bakom maten, berättar Susanne stolt. UTÖVER LITE MER matiga galetter finns naturligtvis också sötare crêpes. – Vi flamberar mycket i våra desserter, det är kul. Det finns crêpes med smak av allt ifrån saffran till kanel, rom och limoncello. Även Gotländska salmbär smyger sig in på menyn fortsätter Susanne. I dryckesväg finns det såklart vin och öl men också olika typer av fransk cider. - Vi har mycket fransk cider, många olika smaker och varianter. Allt från lite mer kärvare och torrare till mer lättdrucket. Även vinet är franskt, men ölen kommer såklart från Gotland avslutar Susanne. Crêperie & Logi har öppet från lunch till middag måndag-fredag samt kvällstid på lördagar. VÄRLDSMÄSTARSOMMELIER BOSSAR PÅ NYA VINBAREN På Södra Larmgatan har vinbaren med det självförklarande namnet ”Vinbaren” just slagit upp portarna. TEXT: CARL BODIN SVENSK DET ÄR GÖTAPLATSGRUPPEN som ligger bakom nyetableringen Vinbaren. Gruppen driver sedan tidigare den storslagna restaurangen Tavolo i gamla Artilleristallarna i samma område. Med den nya vinbaren hoppas man vara som en italiensk kvarterskrog och målet är att kunna locka såväl inbitna göteborgare som tillresta tillfälliga besökare. - Det här området är det mest livfulla i Göteborg. Det är en fantastisk blandning av både Göteborgare och besökare som skapar en levande stämning tillsammans. Vi vill vara ett andra hem för de som bor i Göteborg och ett smultronställe för de som hälsar på, säger Bengt Linde på Götaplatsgruppen. ETT SPÄNNANDE INSLAG inför öppningen är rekryteringen av den italienska sommelieren Eros Teboni som 2018 vann den prestigefyllda tävlingen ”WSA Best sommelier of the World”. Han kommer att vara chef för vinlistan på Vinbaren och tillse att den alltid erbjuder ett varierande och intressant utbud. - Vi har länge drömt om att öppna ett avslappnat och kravlöst ställe med fokus på vin. En plats där man kan träffa gamla 84 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2022 vänner och förhoppningsvis lära känna nya likasinnade på vardagar såväl som helgdagar. Vinbaren är vår tolkning av det bästa en mysig italiensk kvarterskrog erbjuder, och med Eros kunskaper kommer vi så nära verkligheten vi kan, berättar Bengt. NÄR MAN SLOG upp portarna till restaurang Tavolo var det många som fascinerades av den skulptur föreställandes ett enormt hästhuvud som stod som ett kuttersmycke mitt i matsalen. Skulpturen gjordes av göteborgaren och konstnären Peter Apelgren. Även på vinbaren har han fått sätta sin konstnärliga prägel på inredningen och hans målningar smyckar barens väggar. - Det finns ingen som Peter i Göteborg och att sitta och sippa på ett glas vin omgiven av hans konst gör att både vi och våra gäster känner sig lite speciella, avslutar Bengt Linde. Vinbaren har öppet måndag-fredag 17-sent och lördagar 12-sent.