NG Gbg 1
JORDEN RUNT PÅ 30 COCKTAILS Några har blivit klas
siska, men minst lika många andra har druckits upp och glömts bort. Vi dyker ned i cocktailhistoriens olika försök med drinkar döpta efter plats. Följ med till Sevilla, Moskva, Osaka och Cape Cod. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN HANS NAMN VAR Ngiam Tong Boon och han visste nog inte vad han gjorde. Eller, han visste vad han gjorde, han arbetade i baren på Raffles Hotel i Singapore och hittade på en tjusig cocktail med en inbjudande röd färg och skum på toppen. Men han visste inte riktigt att den skulle gå världen runt och nu inleda denna artikel 107 år senare. Hans Singapore Sling är idag kanske det mest hårdslående exemplet på framgångsrika cocktails som är namngivna efter platser. I det här fallet platsen den uppfanns. UNGEFÄR SAMTIDIGT, UNDER början av 1900-talet började Coca-Cola importeras till Kuba där de inte förstod att det var till för läskälskande barn som skulle göras socker- och koffeinberoende. Istället blandade de drycken med rom och tillsatte lime och så hade de skapat en cocktail som fick heta Cuba Libre. DET VAR EN tid där internationell handel ökade och smaker och olika utländska influenser sköljde också över USA. Så medan de exporterade sin cola så importerades samtidigt både immigranter och nya produkter och cravings. Man kan hitta en artikel i Oregonpublikationen The Morning Astorian från 1907 som fick titeln ”Foreign Tastes Imported”. Skribenten menade att ”översvämningen av immigranter har dragit med sig en salig röra av märklig sprit med konstiga namn och subtila effekter”. Däribland den ryska vodkan. Han fortsatte: ”De tusentals ryssar som de senaste åren flockats till USA måste ha sin vodka. Vodka är en art whisky eller brandy som generellt destilleras från råg, men ibland från potatis. En erfarenhet från drycken förser oss med en komplett och tillräcklig förklaring för allmän förekomst av revolutioner, anarki och terrorism i tsarens land”. MEN NÄR FYRTIOTALET nåddes var vodkan ändå relativt etablerad och någonstans där och då skapades en cocktail som fick namnet Moscow Mule. Ett par olika versioner har dykt upp angående dess ursprung men enligt den som har reciterats flest gånger så hände det i baren på Chatham Hotel i New York. Tre män möttes, två som ägde respektive hade ägt Smirnoffs brand i USA, samt en som hade ett ginger-beer märke och ägde en bar i Los Angeles. Smakerna från deras produkter träffades och några dagar senare fick resultatet namnet 56 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2022 Moscow Mule. Så ibland skapades inte dessa cocktails ens på den plats de är döpta efter. I Moscow Mules fall var det lite av ett påhitt för att hjälpa en haltande business med välbehövlig uppmärksamhet. Därför åkte de runt landet med polaroidkamera, Smirnoff Vodka och en kopparmugg. De tog bilder med alla bartenders för att popularisera vodkan och deras Moscow Mule. Kopparmuggen är än idag ett populärt sätt att servera drinken. Även om dess aciditet skapar ett problem då en traditionell kopparmugg kan börja upplösas av en Moscow Mule som har en ph-halt som är förbjuden tillsammans med koppar enligt hälsomyndigheter. Ett lager rostfritt stål på insidan ändrar dock bilden. LIKT MOSCOW MULE är också Blue Hawaii en marknadsföringsgimmick som levt vidare. Blue Hawaii är emellertid mest känd som en film med Elvis i huvudrollen men flera år innan den kom kokade bartendern Harry Yee på Hilton Hawaiian Village i Waikiki ihop en drink på uppdrag av holländska destilleriet Bols som skulle highlighta deras blå Curacao-likör. Efter lite experimenterande fastnade han för en version som är annorlunda en den du förmodligen får idag, men med den blå färgen, ananasskiva och, såklart, ett cocktailparaply. DE STÖRRE STÄDERNA är såklart representerade i den platsnamngivna cocktailkategorin. Chicago har en fizz - med rom och port, Boston har sin Rum Punch, Berlin och Paris har varsin cocktail och San Francisco har två. En som jag för många herrans år sedan blandade i en bar till törstiga 19-åringar med vodka, bananlikör, apelsinjuice och grenadine, men den har ingen bartender i San Francisco någonsin hört talas om. Det finns också en annan San Francisco - med sloe gin, söt vermouth, två bitters och ett körsbär. Aningen mer ”klassisk” och också omnämnd i den engelska Cafe Royal Cocktail Book som gavs ut 1937. Men heller inte den är känd hos dagens barscen i staden den är uppkallad efter. I en artikel som skrev för sex-sju år sedan där stadens bartenders frågades ut om en San Francisco-cocktail svarade mer än hälften att det bara borde vara en shot Fernet vilket, i alla fall då, var den genomgående röda tråden i stadens barindustri. DET FINNS TYDLIGEN en New York Cocktail - en whiskey sour med lime juice och grenadine - men mer känt är att du kan hitta stadens stadsdelar representerade. Manhattan har alla hört talas om. The Bronx är en Perfect Martini med en skvätt apelsinjuice. The Queens har bytt ut apelsinen med ananasjuice och kan skakas för ett skummande huvud. The Brooklyn är baserad på whisky med vermouth och maraschinolikör. Long Island Iced Tea är kanske inte lika sofistikerad som de andra men vad den saknar i finess kompenserar den i alkoholinnehåll och berömmelse. Men om ni trodde dess innehåll är spektakulärt så är faktiskt The Harlem Mugger strået värre. Utan att ha skapat någon berömmelse alls så har denna drink lyckats trycka ner vodka, gin, ljus rom, tequila och champagne. Toppad med en skvätt tranbärsjuice. COCKTAILS SOM DÖPTS efter platser är mest ett storstadsfenomen. I Sverige har vi möjligtvis inte varit så kreativa, även om min research inte varit speciellt djup - kanske har Stadshotellet i Motala någon gång skapat en lokal cocktail men i så fall har den inte jobbat upp en ikonisk status. En Stockholm borde såklart finnas, men det är inget vi känner till. Vi har inte smakat Göteborg, och väntar fortfarande på en Gävle. Spänn fast säkerhetsbältena, nu reser vi. THE MANHATTAN