Omtanke 1
Nippe Jönsson, PO Strid och Juha Maanmies tycker
att det första året med ny mathållning har gett goda och lovande resultat. tidningen är på besök serveras smörgåsar med tonfiskröra till förmiddagsfikat. Bullar, tårtor och kakor kommer numera fram endast vid speciella tillfällen. Det gäller att hålla blodsockret och hungern på en bra nivå hela dagen. Matförändringen rivstartade med att kyDet har blivit mer kokta grönsaker i maträtterna vilket är bra eftersom de blir mjukare då, vilket underlättar tuggandet vid dålig tandstatus. lar, frysar och skafferier tömdes på förbjuden mat, vilket kan sammanfattas med att snabba kolhydrater, socker och riktigt feta produkter togs bort. Nu har matprojektet pågått under ett drygt år och det har gett resultat. De 19 personerna på de två hemmen som kunnat delta fullt ut, alla vill till exempel inte väga sig, har gått ner i genomsnitt 4,3 kilo. Då har några stått still i vikt, främst de som inte behövde gå ner, medan de riktigt överviktiga gått ner betydligt mer. – Det är en för liten population för att kunna dra några egentliga slutsatser, men vi är nöjda med resultaten. Framförallt är det ingen som har fortsatt att gå upp i vikt, säger Juha Maanmies, biträdande föreståndare på Opplunda. Han tycker själv mycket om den nya ma10 www.ssil.se ten som serveras. Den beskrivs som åt det asiatiska hållet med betydligt mer grönsaker än tidigare. Om det är något både boende och personal kan ha svårt för så är det vissa kryddor. Koriander och citrongräs är inga favoriter. – Men det är ytterst sällan vi får någon negativ kommentar på maten. Däremot så passar alla på att äta vanlig husmanskost då vi äter ute på restaurang vid utflykter. Det uppskattas mycket, säger PO och påpekar att mathållningen inte är rabiat. – Den traditionella husmanskosten som serveras i Sverige var för dem som jobbade i skogen hela dagarna. Så lever vi inte idag och definitivt inte de här killarna, säger Nippe. kryddorna diskuteras Nu håller verksamheten som bäst på och utvärderar det senaste året. Att det ska bli en fortsättning är redan bestämt, men vissa förändringar ska göras. Det handlar bland annat om kryddningen. Ett förslag är att vissa kryddor inte ska användas allt för ofta och ett annat att enkel kryddning med salt