Omtanke 1
varandra för att se hur alla jobbar. Det har gett
sammanhållning och spridit kunnande. – De som får matlådor hemkörda kan välja mat från skolans matsedel. Mest krut inom omsorgen Även om skolmaten tenderar att hamna i fokus när det skrivs om Bergs kommun så är det inom omsorgen Johan lägger det mesta av sin kraft och har det största drivet. – Skolan är välfungerande och skolmaten är lite som rock´n roll. Vi låter barnen prova strömming en dag och gör en favorit dagen efter. Men inom äldreomsorgen måste alla äta vår mat, de äldre måste få i sig näring. Maten är mer avancerad näringsmässigt. Mathanteringen inom omsorgen har genomgått två stora förändringar. Hemtjänstmaten är numera släpande. Istället för att köken först värmer mat till de boende och sedan stressar vidare med att värma lika mat till hemtjänstens leveranser, så lagas mat till boendena och matlådorna samtidigt. Matlådorna kyls ner och hemtjänsten kan hämta dem tidigare dagen efter. – Maten som kördes ut var knappt varm då den levererades till de yttre områdena i kommunen och personalen höll på och jobbade ihjäl sig. De hann knappt äta lunch och hemtjänsten stod och stampade och ville ha sina lådor att köra ut. Förändringen har gjort att all personalen är mindre stressad. Minskade personalkostnader Den andra förändringen har varit tuffare att driva igenom och satt alla på prov. Politikerna ifrågasatte att mat lagas i två helt olika kök på de små orterna. De såg möjligheter till minskade personalkostnader. Idén var att ett kök skulle laga mat och det andra sköta logistiken. Utmärkelser 2011 Svenstaviks skola gick till final i Arlas Guldko 2011 i kategorin Bästa Matglädjeskola. Johan Andersson utsågs till: Årets inspiratör av Restaurangvärlden, Årets Serviceperson i Jämtlands län och Årets ambassadör i Bergs kommun. Han fick Centerpartiets Guldklöver för insatser för kommunens mat och är en av de medverkande kockarna i boken Skolmatssafari. Johan Andersson tillsammans med Henrik Hallqvist, köksmästare och Ulf Erixon, kock. Foto: Kerstin Karell – Det skulle bli skyttegravskrig, med en personalgrupp som skulle göra allt det roliga. Alla ska ju leva tillsammans på den här orten också, säger Johan som inte tyckte om förslaget. Han vill att maten ska lagas nära gästen. Hans förslag var istället att slå ihop personalgrupperna på, till att börja med, en av orterna. Omsorgs och skolköket skulle vara en personalgrupp. All personal har 37 timmars tjänst men personalen i skolan hade det mycket lugnt under loven och jobbade inte helger. Förslaget ledde till fackliga förhandlingar, som gick igenom. Det positiva var att båda köken skulle fortsätta laga mat, personalgrupperna kände varandra och kände till varandras jobb. – Det har blivit jättebra. Skolkökspersonalen går in och jobbar helg ibland och har fått mer i plånboken. Och alla har möjlighet att ta ut semester när det är skollov. Johan kan konstatera att arbetet blivit mer effektivt och stämningen ännu bättre mellan de två köken då personalen går emellan de två arbetsplatserna. Den skolkökspersonal som inte tar semester när det är skollov fyller upp i omsorgsköket och om det finns tid så bakar de som bara den där hela veckan för att fylla skafferierna. Det har blivit två semesterperioder att välja mellan på som46 www.ssil.se maren och personalens hälsotal har ökat. – Och vi har gjort kostnadsbesparingar genom att vi har minskat lönekostnaderna. Så alla är nöjda, säger Johan. Nu väntar liknande sammanslagningar på kommunens övriga orter. Det som Johan jobbar mest med är att få till ett bättre samarbete mellan omsorgs köken och personalen på boendena. I skolan är det en direkt kontakt mellan köken och barnen, i äldreomsorgen kommer kökspersonalen bort från gästen. – I vissa fall pratar inte servisen, det vill säga äldreomsorgspersonalen, med köket. Det fungerar ju inte. Var finns hovmästaren i äldreboendet? En idé är att äldreomsorgspersonalen ska äta pedagogisk måltid med de äldre. Då kan de föra samtal om maten och sitta länge tillsammans. Mat väcker minnen. Men vårdpersonal får inte ens smaka på maten, tyvärr. Bra matsituationer Det Johan har fått igenom är att äldreomsorgspersonal äter sin lunch innan de serverar de äldre sin mat. – Innan satt äldreomsorgspersonalen där med de äldre och bara väntade på att de själva skulle få äta sin egen mat. Då blir det inte en bra matsituation.