Omtanke 1
Mat för medicinering Kilona har minskat på Opplun
da Text och Foto: Kerstin Karell Personer som tar depåmediciner och psykofarmaka blir ofta mindre aktiva och går även upp mycket i vikt. På Opplundahemmet beslutade ledningen att försöka göra något åt kilona. Med ny kosthållning har många gått ner i vikt och klagomålen på maten är få. D e boende på Opplunda är över 30 år och har psykiska funktionshinder och samsjuklighet med psykiatriska diagnoser, med eller utan missbruk. De placeras av kommunerna enligt SoL, LPT och LRV i gemensamma vårdplaner med landstingen, där Opplunda länge samarbetat med Rättpsykiatriska i Huddinge. Flera av de boende har bott många år på Opplunda och vårdas enligt rättpsykiatrisk vård i hemmet. Alla medicinerar. – Personer som tar depåmediciner och psykofarmaka blir generellt mindre aktiva och det är allmänt känt att de går upp i vikt, säger Per-Olov, ”PO”, Strid, föreståndare på Opplundahemmet, som ligger i skogarna utanför Knutby i Uppland. Opplunda ingår tillsammans med Lillälvsgården, Järsvö, i Hopplunda AB som ägs av företagets vd Nils-Göran, ”Nippe”, Jönsson. Han har alltid haft ett stort intresse för mat och redan sedan starten 1998 så har halv- och färdigfabrikat varit bannlysta i köket. Inom Hopplunda görs majonnäs från grunden, det är inget som köps in färdigt. Det var även han som kom med förslaget att de skulle se över mathållningen med tanke på de intagnas stigande vikt. Det ständiga suget och hungern är kända biverkningar av medicinerna. – Våra killar är riktiga sockerråttor men personalen hindrar dem inte från att köpa godis då de är och handlar, de kan bara vädja, detsamma gäller måltiderna, säger Nippe. – De här killarna får många blickar på sig, och det blir inte bättre av att de är 30 till 40 kilo för tunga. Det gör dem mer annorlunda än vad de skulle behöva vara, säger PO. När tanken att försöka göra något åt den stegrande övervikten väl slagit rot så startade arbetet. PO och Lena Eriksson, föreståndare på Lillälvsgården, gick en kurs i nutrition vid överviktsenheten på Norrtulls sjukhus. Det var för ett och ett halvt år sedan. kosten passar alla Nästa steg var att försöka få de boende att röra på sig lite mer och framförallt att ändra den relativt feta husmanskosten på båda hemmen till en kost som skulle passa både de som var överviktiga och de som inte behövde gå ner i vikt. Beslutet togs att be om hjälp utifrån. Lösningen blev att ett företag levererar recept för den aktuella patientgruppen. Recepten är inte bantningskost utan utgår från diabeteskost. Grundupplägget är fem mål mat om dagen. Då s” De här killarna får många blickar på www.ssil.se 9 ig, och det blir inte bättre av att de är 30 till 40 kilo för tunga