Cirkulära Affärer 1
Hinkarna för Bokashi har blivit ett signum för Eb
ba Horns företag. Men företagets utbud är mycket större än så och omfattar runt 100 produkter. Det här är Bokashi Bokashi går ut på att man fermenterar matrester, oftast i en hink med en kran i botten. Under fermenteringsprocessen kan näringsrikt lakvatten tappas av från hinken och användas till växter efter spädning. Det kvarvarande materialet används till jordförbättring i trädgården. Fermenteringen sker i en syrefri miljö genom att man tillsätter Bokashiströ till köksavfallet. Matavfallet ger näring till mikroorganismerna, 22 Cirkulära Affärer® #2 2023 dessa växer till dubbel storlek och delar sig sedan i två. Processen liknar den som sker när vi syrar grönsaker så som surkål. Bokashi anses skapa en större mikrobiell mångfald i jorden. Processen går att använda hemma i köket men också storskaligt exempelvis i jordbruk. Produkterna säljs även till exempel golfbanor och visningsträdgårdar, då ofta som medel för att åtgärda problem på växtlighet och jord eller i dammar.