1177 Vårdguiden Uppsala Inspiratören Birgitta Gree
n
1177 Vårdguiden Uppsala Det ligger i luften
1177 Vårdguiden Uppsala Tema Diabetes Roger fick d
iabetes typ 2 – och förändrade sitt liv
1177 Vårdguiden Uppsala Jonna fick hjälp för tvång
ssyndrom
1177 Vårdguiden Uppsala Slutkliat!
1177 Vårdguiden Uppsala Osteoporos – ett skört ske
lett
1177 Vårdguiden Uppsala Tandhälsa för livet
1177 Vårdguiden Uppsala Har du IBS? Tips för känsl
iga magar
* IBS MATNYTTIGT FÖR IBS-MAGAR – 6 frågor och sva
r Många med IBS märker en stor förbättring när de ser över sin kost och sina matrutiner. o nonsson är dietist och specialiserad på att hjälpa personer med IBS. 1. Hur påverkar kosten personer som fått diagnosen IBS? – Många av oss som har ibs märker att maten har en direkt påverkan på symtomen, som magont, gaser, uppsvälld mage, diarréer och förstoppning. De flesta får kanske gaser i magen när de har ätit ärtsoppa, men för någon med IBS kan det vara tio gånger värre. Det är väldigt olika hur man upplever besvären. Vissa står ut med magsmärtor men har det jättejobbigt när magen känns uppblåst. 2. Vad är fodmap-kost? – Det är en behandling vid ibs som har funnits i Sverige i tio år. Fodmap handlar inte om att äta ”nyttigt” utan om livsmedelskemi, att äta mat som innehåller lite eller inget av de kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ner. Behandlingen går ut på att ta reda på vilka livsmedel som du bör undvika och vilka som fungerar bra. Många som har ibs har experimenterat med kosten på egen hand och ofta uteslutit viss mat helt i onödan, exempelvis laktos. I dag har de flesta dietister i Sverige utbildats i att använda fodmap. Om du har ibs och vill prova fodmap är det viktigt att gå till en dietist och få hjälp. Prata med din vårdcentral. 3. Hur funkar fodmap i praktiken? – Första steget är att under minst fyra veckor, eller tills symtomen från magen har lugnat sig, und vika de livsmedel som orsakar besvären. Det handlar framför allt om lök, vitlök, vete, råg och de flesta baljväxter. Men också avokado, vattenmelon, äpple, päron, svamp, blomkål och rödbeta. En del 30 reagerar också på mejeriprodukter med laktos. När magen lugnat sig återinförs vissa av livsmedlen på ett strukturerat sätt. Ett livsmedel åt gången under tre dagars tid, för att se hur magen reagerar. Målet med behandlingen är att efter tre till sex månader ha kommit fram till vilka livsmedel som ger besvär och vilka som magen tål bättre. 4. Vilken mat brukar fungera bra när man har IBS? – Banan, apelsin, kiwi, blåbär och hallon. Haricots verts, broccoli, konserverade linser och edamamebönor. Rödkål, grönkål och svartkål går bra. Siktat dinkelmjöl att baka med, i stället för vete och råg. Quorn och tofu. Kött, kyckling och fisk går också bra, liksom ris, potatis och quinoa. 5. Fibrer vid IBS – är det bra eller dåligt? – Fibrer är bra men de ska vara av rätt sort. Havre, kiwi, linser på burk, haricots verts, är några exempel på lämpliga fiberrika livsmedel. 6. Andra kostrelaterade tips för IBS-magar? – Medvetet ätande, att äta långsamt och tugga ordentligt. Var uppmärksam på kroppens signaler om mättnad och hunger. Ät regelbundet och sitt ner i lugn och ro. Det blir en stor belastning för magen om man äter för mycket åt gången. Ät mindre mål men oftare. En del upplever att de mår bättre av att inte dricka under måltiden, drick hellre innan eller efter. En del märker att varm mat är att föredra framför kall. Man får prova sig fram till det som fungerar. 1177 vårdguiden 1 • 20