NG Malmö 1
Krog NYGAMLA ÄGARE PÅ MYGEL Rutinerad duo tar öve
r rodret. RESTAURANG MYGEL BELÖNADES med Nöjesguidens Malmöpris så sent som i februari 2023. Men det var med blandade känslor som Lina Eriksson tog emot priset, då hon för tillfället var ensam kvar från den trio som grundade restaurangen. NU STÅR DET emellertid klart att Emi Hirano går in som delägare i Mygel. Emi är sedan tidigare anställd på krogen och låg enligt Lina högst upp på önskelistan över potentiella partners. – Vi satsar på en nystart för Mygel nu, säger Lina Eriksson till Dygnet Runt. KROGNYTT TEXT: REDAKTIONEN DANIEL BERLINS NYSTART TAR FORM Öppnar nytt på Österlen. MATPARK PÅ GRÖNBETE Från och med den 1 juni 2023 är konceptet Streetfood Helsingborg tillbaka med matvagnar på flera platser ute i staden. I SAMMA LOKALER som hotellet MårtenPers Bo tidigare drivit verksamhet återvänder stjärnkocken Daniel Berlin till rampljuset. Planen är att öppna hotellet och matbaren under sommaren 2023 och restaurangen hösten 2023. Satsningen är lika långsiktig som ambitiös då restaurangen ska ha plats för cirka 30 gäster, och hotellet byggs ut till totalt 15 rum varav en master suite och fyra junior suites. ANSVARIGA FÖR ATT gestalta helhetskonceptet är arkitektbyrån Fojab som vann upphandlingen efter en arkitekttävling med ytterligare tre inbjudna kontor. Uppgiften var att utforma en restaurang i yttersta världsklass med en matsal utöver det vanliga och en miljö som knyter an till Daniels matlagning. DANIEL BERLINS TIDIGARE krog i Tranås stängde under hösten 2020. Vid tidpunkten för stängningen hade den två stjärnor i Guide Michelin. Den nya krogen ligger på Österlen, vid Gislövs Hammar mellan Skillinge och Brantevik. 86 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2023 NYTT FÖR I år är att det görs plats för en food court vid Karantänen på bästa läge i centrala Helsingborg; nära havet, Gröningen och strandpromenaden. Det finns en plan för att utveckla platsen som kommer bli verklighet om några år. Fram till dess skapas nu en tillfällig food court – Matpark Gröningen. – I sommar kommer invånare och besökare kunna handla mat från foodtrucks i Helsingborg igen. På den härliga platsen Karantänen vid Gröningen och havet gör vi dessutom plats för en food court. Med Matpark Gröningen vill vi skapa en attraktiv mötesplats för helsingborgare och besökare med olika sorters streetfood som kompletterar det lokala matutbudet. Det blir plats för fyra till fem containrar och några mobila foodtrucks, berättar Anneli Rosdahl, upplåtelseansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen. FRÅN OCH MED 27 mars till och med 14 april kan företagare ansöka om att vara en del av Matpark Gröningen. Veckan efter väljs medverkande för att få en så bra variation av utbudet som möjligt. Därefter meddelas så fort som möjligt vilka fyra till fem sökande de valt som får placera ut varsin 20 fots-container på platsen under sommaren och tre somrar framåt. Platsen kommer vara en food court i minst tre år och det kan bli längre.