MES 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD MAT OC
H VINRESA I DET VACKRA TOSCANA Toscana är en region i mellersta Italien med 3,5 miljoner invånare. Den betraktas som ett av de vackraste landskapen i världen. Toscanas böljande och backiga landskap är bebyggt av pittoreska byar, stilfulla stenhus och slott samt fyllt och kantat av cypresser, olivträd, pinjeträd och vinrankor. Det genuina och enkla toskanska köket är gastronomiskt mycket tilltalande. Bygger på grundråvarorna bröd, bönor och olivolja. En unik kokkonst vilken levt vidare från generation till generation. Maten kompletteras med Toscanas många förnämliga viner. Vi har besökt de tre vinregionerna, Chianti, Bolghesi och Montalcino. Chianti I bakgrunden av världens mest kända tavla, Mona-Lisa, framträder Chiantis vackra landskap. Djupt, djupt in i detta landskap ligger den idylliska vingården Fattoria Montemaggio. Utsikten över vinfälten är magisk. Gårdens, passionerade, kvinnliga, vinmakare Illaria möter upp oss och berättar om gårdens ekologiska vinproduktion. Ledord är tradition och terroir. På den stilfulla terrassen får vi pröva fem av gårdens viner tillsammans med salami, ostar, bröd och den egna olivoljan. Vi gillade skarpt gårdens Chianti Classico Riserva, en smakupplevelse. Från vingården åker vi vidare, på bedårande Via Chiantigiana, till byn Panzano, känd för slaktaren Dario Cecchini. Här har familjen drivit en köttbutik i över 250 år. Vid ett besök för tio år sedan tog Dario emot oss i köttbutiken. Middagen intogs då i en mindre, intim, matsal på övervåningen av butiken. Darrio serverade själv 36 rätterna, kombinerat med att han sjöng olika operaarior och citerade Dante. Ett mycket njutbart skådespel. Idag sker måltiderna i den nybyggda restaurangen Solociccia, tvärs över gatan från köttbutiken. Solociccia betyder ”bara kött”. Och det får de många gästerna, främst turister från hela världen. I tio olika rätter serveras, föredömligt, kända och mindre kända köttdelar av djuret. Upplevelsen var dock betydligt större vid det tidigare besöket. Bolgheri De bästa vinerna i Toscana produceras i vinområdet Bolgheri, kända för sina ”supertoscanare”. För femtio år sedan var området, beläget nära Medelhavet, ett enkelt och ganska fattigt jordbrukssamhälle. Några framsynta vinproducenter i området började odla franska druvor vilket blev en succé. Nu är vinregionen en av världens främst erkända och omtyckta. Vi följer vinvägen, den två mil långa Località Pineta där alla de berömda vingårdarna ligger på rad. Första besöket gör vi hos producenten Chiappini, vilken vi når genom att köra genom en vacker cypresallé. Ägaren Giovanni med sina döttrar visar oss sina välskötta ägor. Här fick vi prova kultvinet Guado de Gemoli viket fick, imponerande, 100 poäng av det amerikanska vinmagasinet ”Wineenthusiast”. Så gott, så gott, en ”Supertoscanare”. Lunchen äter vi på närbelägna Osteria Magona. En omfattande ”antipasta” följs av ett antal regionala kötträtter. Det blir en vinmakarlunch då rätterna kombineras med viner från den framgångsrika gården Podere Sapaio. Visst är vinet Sapaio ytterligare en ”Supertoscanare”, på högsta nivå. Montalcino I Montalcino produceras goda viner, främst är den kända appellationen Brunello di Montalcino. För att tillhöra DOC Brunello di Montalcino ska vinet vara tillverkat av druvtypen sangiovese och det måste lagras i minst fyra år, varav minst två på ekfat. Centrat är den högt och vackert belägna medeltida staden Montalcino. Pittoreskt är att vandra i gränderna fyllda av caféer, restauranger, vinbutiker och konsthallar. Vi återkommer gärna till restaurang Osteria Osticco, där från borden en romantisk utsikt ges över staden ut mot det vackra landskapet. Lunchen består av tomater med mozzarella och basilikaglass, en väldoftande saffransrisotto och en avslutande välkomponerad ostbricka. En trivsam utflykt är att besöka den idylliska byn Sant’Angelo in Colle. Utsikten är svindlande vacker. Lunchen intas lämpligtvis på traditionsrika Trattoria Il Leccio. Efter ett stort utbud av olika antipasta får vi tre olika, välsmakande pastarätter. Desserten är en aprikostårta samt en espresso. Vinerna Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino, perfekt matchande. Vinproducenten Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino viner. Deras vingårdar finns i syd- och sydvästsluttningar runt byn Montalcino. Druvan är Brunello. Vi besöker deras främsta vingård, Pianrosso. Provning sker av några av deras viner där i Sverige väl kända Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini är det främsta. Ett vin med en inbjudande doft, angenäm smak av bär och fat, passar till de flesta former av kött. Här rekommenderas att man köper med sig en flaska grappa och gårdens goda olivolja. Siena Siena är en behaglig och vacker stad, byggd på tre kullar. Gatorna är smala och backiga där vi passerar mäktiga byggnader, torg och kyrkor. Berömt är det unika, snäckformade, alltid folkfyllda torget Piazza del Campo. Mest känt för sina årliga hästkapplöpningar. Nära torget Piazza del Campo ligger en av Toscanas allra bästa restauranger Osteria le Logge. Här serverar kökschefen Nico Atrigna på ett innovativt och nyskapande sätt traditionella toskanska rätter i modern tappning. Restaurangen har vackert inredda rum, fyllda av böcker och vinflaskor, med en stor uteservering längs gatan. Första rätten är frasiga beignets, härligt friterade grönsaker. Spaghettin med havsdoftande skaldjur har det rätta tuggmotståndet. Enkelt och mycket gott. Bräserade lammet är mört och smakrikt. En njutning tillsammans med sommarprimörer! Desserten är färska bär med glass, vilken avslutning och vilken måltid. Vi har besökt Toscana i såväl egna som arrangerade resor. Med stor behållning deltog vi i Toscanaresan arrangerad av Vinupplevelser. ® TOSCANATIPS Restauranger Enoteca Osteria Osticco, Montalcino Osteria le Logge, Siena/Chianti Osteria Magona, Bolghesi Solociccia - Dario Cecchini, Panzano/ Chianti Trattoria Il Leccio, Sant’Angelo in Colle/Montalcino Vingårdar Chiappini, Bolghesi Ciacci Piccolomini, Montalcino Fattoria Montemaggio, Chianti Podere Sapaio, Bolghesi