Nöjesnytt Växjö 1
2019 När Årets Krogprofil i Växjö 2019 skulle kor
as valde majoriteten att lägga sin röst på en man som verkligen gör skäl för epitetet, nämligen Mark Dobinson, ägare till puben Chapter House. Nöjesnytt har pratat med den synnerligen sympatiske engelsmannen. – ÅRETS KROGPROFIL Mark Dobinson är född och uppvuxen i Middlesbrough i nordöstra England, men flyttade till följd av pappans jobb till Saudiarabien redan som fyraåring. Familjen återvände så småningom till England och vid 17 års ålder började Mark sin bana inom restaurangbranschen, genom studier i Hospitality & Catering Management på universitetet i Manchester. Han gjorde sin praktik i London och under sista året i plugget fick han ett bra jobb som kock på universitetet. Att han under den här perioden faktiskt jobbade tillsammans med mästerkocken Gordon Ramsey och en gång lagat mat åt den engelska drottningen är dock något han bara skrattar bort med kommentaren ”det är ju bra att ha på CV:t”. Under jobbperioden i London träffade han också sin svenska sambo och tillsammans åkte de till Australien och jobbade i några år. Med tiden hägrade dock ett liv i Sverige. –Jag lovade henne för länge sedan att om vi fortfarande är ihop om fyra-fem år så ska vi flytta till Sverige, men det tog lite längre än vi tänkt. Nu har vi ett hus mellan flygplatsen och Öhr och vi trivs hur bra som helst i Sverige och Växjö. Hon jobbar på IKEA, så jag brukar kalla henne ”Svensson” (skratt). Och även om hon vill åka tillbaka till London så fort vi får chansen, stannar jag hellre här i Växjö, säger Mark med ett leende. Den brittiska accenten är visserligen kvar (”med inslag av lite danska färgningar”, som han säger själv), men trots att Mark Dobinson alltså bara varit i Sverige i några år talar han alldeles utmärkt svenska. –Jag kunde ingen svenska alls innan jag kom hit och det är klart att det var svårt i början. Till en början hade jag tänkt att inte jobba, utan gå på SFI och försöka acklimatisera mig här, men efter åtta veckor var jag så uttråkad att jag sökte jobb och fick på ett på Grace Nightclub. Jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt att lära mig språket på, men under de två år jag jobbade där envisades alla med att prata engelska med mig, så det sket sig (skratt). Till slut tog jag jobb som lastbilschaufför och där pratade ALLA svenska, så jag var helt enkelt tvungen att lära mig. Jag ska ärligt säga att jag hatade det jobbet, men jag är ändå jättetacksam för den tiden, för det var så jag lärde mig svenska på riktigt. Med tanke på hans bakgrund har Mark alltid närt en dröm om att någon dag starta eget och när han träffade Daniel Djurvall, som för de flesta är känd som ägare till Izakaya Moshi, hittade han någon med samma tankar och idéer. Resultatet blev Chapter House, som växt fram till ett av stans allra mest populära uteställen. –Vi reste runt och gjorde en massa studiebesök i Stockholm, London och Köpenhamn och tog med oss de bästa idéerna hem. Vi visste att vi ville koncentrera oss på craft-öl, dels för att skapa oss en egen nisch i stan, dels för att vi var medvetna om alla bra mikrobryggerier som fanns i närområdet. Men vi ville också servera väldigt god pubmat. Jag brukar sammanfatta det med att på Chapter House är maten viktig, men ölen är viktigare (skratt). Skämt åsido så är vi ju ingen restaurang; vi är en pub som har bra mat. Det har fungerat otroligt bra och vi är fullbokade mest hela tiden. Det är väldigt roligt att se att den här typen av pub kan fungera i Växjö och den svenska dryckeskulturen – att inte dricka någonting i veckan och sedan gå all in på helgen – har ändrat sig så mycket de senaste åren. Vi är ju noga med att poängtera att man ska kunna gå ut och ta en eller två öl en veckodag och sedan är det bra med det. Chapter House har på kort tid fått en väldigt trogen publik och att nu ha vunnit pris som Årets Krogprofil är något som Mark säger sig vara oerhört stolt över: –Det var många bra namn på listan, så det var en stor ära att få vinna. Jag tar det som ett tecken på att jag gjort någonting rätt och så är det ju alltid kul att få vinna någonting, skrattar han och tillägger: –Det som känns extra bra är att det är alla kunder som röstat, de är viktigast för oss. Jag älskar ju att gå runt och att prata med folk och jag frågar gärna om något inte är till belåtenhet. Det är bättre att vi får höra det direkt än att de åker hem och sprider eventuellt missnöje till sina kompisar. Jag vill att folk ska gilla sin öl och man får gärna smaka innan, inte ta en öl och sen sätta sig ner och vara missnöjd. Den sociala biten är oerhört viktig och jag vill att folk ska känna sig hemma här. Framtiden ser onekligen ljus ut för Chapter House och faktum är att framtiden börjar redan nu i februari, avslöjar Mark. –Då öppnar vi vår nya gin-bar. Vi har rivit ut en av väggarna längst in och byggt en helt ny del där den nya baren kommer att ligga. Det blir samma koncept som med ölen fast med gin, och vi kommer att ha runt 60 olika sorter när vi är klara. I England har ginen exploderat, det sålde mer än whisky förra året där, så vi tror att trenden med gin kommer hit också. Vi har redan märkt av det med vår gin och tonic-meny. I TEXT: OLA KARLSSON 6 | nöjesnytt