NG Malmö 1
Krog SCANDWICH-VIKTOR SKA GÖRA SVERIGES BÄSTA MAC
KA En macka med rökt korv och marmelad. Det var startskottet till Viktor Linds intresse för smörgåsar som nu har gjort honom till en guldkandidat i Mack-SM. TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER Som silvermedaljör i Mack-SM 2018 finns det bara en sak kvar att göra – hämta hem guldet. Hur ska du bära dig åt för att ta topplatsen 2019? – Det gäller att försöka hitta lugnet under tävlingsdagen och försöka leverera den bästa mackan för dagen där alla smaker sitter och utförandet blir på topp. Det känns lite lugnare inför tävlingen det här året nu när jag vet vad det handlar om. Hoppas att den erfarenheten kan vara till en fördel. Ta oss tillbaka, hur började ditt intresse för just mackor? – Vi har alltid käkat mycket mackor i vår familj under uppväxten. Det är väl någonstans där som mackan har fått sitt fäste, att en macka kan vara så mycket mer än just bara en ostmacka. Vi är ökända inom vår släkt för att ha en sjuk kombo på mackan. Det är vår pappa som har introducerat den för oss och det är en macka med rökt korv och marmelad eller sylt. Alltid när man käkar den blir man utskrattad, men tro det eller ej så är det en mycket fin smakkombination med 54 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2019 sälta och rökighet som bryts av med det söta. Så att våga lägga saker som kanske inte vanligtvis brukar vara på en macka började redan i tidig ålder. Hur har menyn på Scandwich utvecklas genom åren och var befinner sig restaurangen idag jämfört med starten 2015? – Det känns som att vi hittade vårt upplägg med menyn ganska direkt när vi öppnade. Vi kör tre mackor och hemgjorda pommes. Där har vi hittat vår grej som passar oss, men så har vi utvecklats inom den menyn. Till exempel när vi började så gjorde vi mayo på äggula och så hade vi en vegansk mayo. Men vi insåg efter ett tag att det blev mycket extrajobb att göra två olika så nu gör vi alla våra mayos veganska. Så kan i stort sett alla äta den och det blir enklare om någon gäst skulle vilja byta. Jag tror också att vi har utvecklats i att plocka in smaker från olika delar av världen, att vi är nyfikna på att plocka in kryddor och kryddblandningar från olika världsdelar och kombinera med våra svenska råvaror som finns här. Det tisslas och tasslas om att ni är på väg att flytta från Mitt Möllan. Hur långt har ni kommit i den processen och vad mer kan du berätta om det? – Vi är på väg att flytta från Mitt Möllan och har en ny lokal på gång. Ingeting är riktigt klart än. Saker och ting tar tid med pappersarbete och allt runtomkring. Mer info kommer så fort allting är klart. Vårt mål med den nya lokalen är att satsa mer på kvällar. Försöka få till ett schysst kvällshäng med schyssta viner och god öl. Vi kommer även att köra lite rätter utan mackor eller som är löst baserade på mackor, men samtidigt såklart hålla kvar vid våra mackor. Vi är säkert många som har en mackgrill hemma men lätt fastnar med en klassisk ostskiva. Vilken är din bästa vardagsmacka? – Just nu är jag inne på svamp. Min favoritkombo för tillfället är svamp, fänkål, rostad mandel och riven ost. Man tar svamp, gärna lite olika sorter och steker den riktigt hård och krispig i panna på hög värme. Glasera svampen med lite vitlök, vinäger och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg svampen på en stekt brödskiva och för extra finess, gnugga brödskivan med en vitlöksklyfta. Lägg sedan på fänkål som är tunt skuren och blandad i en fräsch citronvinägrett. Toppa med rostad mandel och riv över ett härligt lager med parmesanost. Viktigt att inte snåla med osten. Hur gör du för att hitta inspiration till dina mackor? – Jag försöker att få inspiration från alla möjliga håll. Jag kan bli inspirerad av årstider och till exempel vilka grönsaker som är i säsong vid en specifik årstid. Jag blir också inspirerad när jag går ut och äter på andra restauranger eller pratar med folk från branschen om mat. Ibland räcker det att man hör någon nämna en råvara och då sätter tankarna igång på vad som kan göras med det. Som sagt, inspirationen kan komma från lite överallt.