NG Malmö 1
V inodling har pågått i Japan sedan 1800-talets s
lut. Men det är först på senare tid som vinerna blivit uppmärksammade både av inhemska konsumenter och i omvärlden. Den senaste tiden har den japanska vinscenen formligen exploderat. En ny generation japanska vinmakare, som ofta studerat och arbetat utomlands, gör hantverksmässiga viner av både inhemska och internationella druvor såsom pinot noir, chardonnay och albarino. I Sverige har utbudet av japanska viner hittills varit tunt. Det vill den nya importören Open Sea ändra på. Vi träffar Rickard Fredén från Open Sea för att höra mer om deras planer. Varför japanska viner? – Japan var tidigt med att upptäcka de naturliga vinerna och Tokyo har ända sedan 1990-talet haft en levande vinscen. Men det är först under de senaste tio åren som den egna vinkulturen har tagit form. Det är fortfarande nytt, fortfarande under utveckling, och eftersom det saknas egentliga traditioner finns en stor frihet. Vad som helst går att testa. Just därför är det ett otroligt spännande sammanhang att utforska. För oss var det en wow-upplevelse när vi började upptäcka de japanska vinerna för några år sedan, och sedan dess har vi lärt känna vinmakare och andra personer knutna till den naturliga vinrörelsen där. Vi är väldigt glada över att nu kunna presentera några av dem här i Sverige. Vilka producenter kommer ni att jobba med? – Vår första lansering blir sex viner från Fujimaru Winery, som tillsammans ger en spretig men ganska rättvis bild av den nya japanska vinvågen – bland annat ett rött bubbel på druvan kyoho, en kolsyrejäst merlot, muscat bailey A (en druvhybrid utvecklad i Japan), och ett orange vin gjort på delaware som är en av de vanligaste druvsorterna i Japan. – Vi är också väldigt stolta över att kunna jobba tillsammans med Fattoria al Fiore, en av de mest omtalade producenterna just nu. De har gått i täten för en ung generation vinmakare och arbetar på ett väldigt lekfullt sätt med att uppvärdera de druvsorter som traditionellt odlats i Japan. Vinerna görs helt naturligt och får ett väldigt särpräglat uttryck. De är lättsamma och omedelbara men otroligt karaktärsfulla. För oss har den här typen av viner verkligen vidgat idén om vad en vinupplevelse kan vara. – Grape Republic är en liknande producent som vi också ser fram emot att snart få hem till Sverige. Det är förmodligen det namn som hittills fått mest uppmärksamhet utanför Japan. Deras viner är fyllda med energi och omöjliga att inte gilla. Vi tror att de kommer bli en ögonöppnare för många. Vilken region leder utvecklingen just nu? – Överlag är det i norra Japan som de mest intressanta vinerna görs, i områden som Yamagata, Niigata och Nagano. På ön Hokkaido, längst norrut, finns en mer etablerad tradition av naturliga viner. För tio-femton år sedan valde många ur den första generationen naturnära vinmakare att flytta upp hit eftersom klimatet är svalare och torrare. Det är mer likt Europa, vilket gör det lättare att odla ekologiskt. – Vi kommer att jobba med ett antal producenter från Yoichi på sydvästra Hokkaido där det har vuxit fram ett litet samhälle kring Takahiko Soga, en filosofisk och på många sätt väldigt japansk vinmakare som blivit förgrundsfigur för hela den nya vinrörelsen i landet. Förhoppningsvis kommer dessa viner att finnas på plats här i Sverige senare under vintern. Hur ser du på framtiden för japanskt vin? – Det har verkligen bara börjat. På bara ett par år har antalet vinmakare i landet ökat från 250 till 400. Det är ett pionjärprojekt i rörelse och själva utvecklingen och upptäckandet är en del av det. Det är unika viner som hittills inte har nått utanför Japan och därför känns det förstås otroligt spännande att vara med om den resan. KAZUOMI FUJIMAKI, VINMAKAREN PÅ GRAPE REPUBLIC. ”DERAS VINER ÄR FYLLDA MED ENERGI OCH OMÖJLIGA ATT INTE GILLA.” NR 11, 2019 | NÖJESGUIDEN 35