Utmärkt Örebro 1
bra. Det enda var att min dotter Tea var 5-6 år d
å så jag var tvungen att lösa allting kring det. Jag skulle även få åka hem var sjätte vecka och klubben skulle stå för alla resor för att jag skulle få träffa Tea. Jag trodde att det skulle fungera men efter ett tag så kom inte pengarna som de skulle och efter sex veckor fick jag inte åka hem. Det blev så mycket trassel att jag rymde hem efter två månader. Richard fortsatte spela i Kumla och satte blicken på arbetslivet och då mot någonting nytt. – Jag började med försäljning på det som idag är Procurator men som då var Papperskedjan och Bohlin & Sjökvist. Jag jobbade med förbrukningsmaterial och var i den branschen i 7-8 år tills jag började på Miljöteamet vilka vid den tidpunkten var min största kund. – Miljöteamet växte enormt under ett antal år och jag var med på hela den utvecklingsresan där vi köpte nya bolag och växte. Ena dagen var jag i Göteborg, nästa dag vaknade jag i Borlänge, sen skulle jag till Stockholm. Allt gick väldigt fort. Sedan var det mycket administration, jag satt hela kvällar framför datorn och just det passade inte mig. Men det var väldigt kul att vara med under bolagets snabba utveckling. Men så uppstod ett möte och ett antal tillfälligheter som ledde Richard in på den bana han sedan fortsatt på. En gamma fotbollskompis från Stene IF som heter Magnus Sundin hade Polfärsktbröd och sålde- samt distribuerade bröd i stan, en kollega i Linköping hade även dragit igång en fiskgrossist och i en lång historia så utmynnade det i att denne Magnus tryckte på om att han och Richard borde dra igång samma verksamhet i Örebro. Det var också vad som hände. De började från noll och ingenting och en trasig kylbil från Götene. – Vi kom inte mer än till Laxå… Skratt. Sedan skulle jag samla familjen och berätta att efter ett liv där lönen kommer där den ska varje månad och där vi hade det bra här i Kumla så var det vatten och bröd som gäller. Jag kommer inte att ha någon inkomst och det kommer att bli jäkligt tufft. – Men här var Thomas och Karin(Miljöteamets ägare, reds anm) fantastiska, jag kunde ”konsulta” hos dem under det första halvåret och det fungerade riktigt bra. Richard kände ingen i branschen utan gav sig rakt in i något okänt och han fick inte heller speciellt mycket stöd och uppmuntrande ord på vägen. – Alla jag pratade med sa att det kommer aldrig att fungera. Det är de stora som bestämmer och du måste bli godkänd här och där, de pratade om bonusar hit och dit inom restaurangvärlden. Men ju oftare folk sa till mig att det går inte desto roligare blev det så jag körde på rätt hårt. Så fick jag in en produkt och sedan en till. Framför allt var det på restaurangsidan som jag började få hugg, inom dagligvaruhandeln kom jag inte så långt. Tack vare Magnus hade inte Richard några större utgifter inledningsvis, han hade inte ens pengarna till att starta företaget, sedan fick han ta plats med sina produkter i de kylarna som Magnus hade bröd i. Så det 28 handlade om att leva så snålt som möjligt. – Varje produkt som jag fick ut till restaurangerna var pengar in och det kändes bra. Men hur såg strategin ut? Var det bara att åka ut och presentera sig? Det låter jäkligt tufft. – Ja jag åkte och berättade exakt hur det var. Jag förklarade att jag kan inte det här. Att jag inte hade en aning om branschen. Jag vet ju att du använder fisk, hjälp mig, sa jag till krögarna. Jag visste ju knappt hur en torskfilé såg ut, knappt heller om fisken simmade fram- eller baklänges. Richard skrattar stort när han påminner sig själv hur det började. Det är knappast den enklaste vägen in i en ny bransch men säkerligen nyttig. – Sedan fick jag även hjälp ifrån Linköping med kontakterna i Göteborg, där hjälpte även de till i sin tur. Så jag tog hem produkter från Göteborg och åka direkt till restaurangerna och frågade: Är det det här du menar? Och det var rätt grejer och det var bra grejer, ofta bättre än vad de hade haft tidigare och till en prisbild som fungerade ganska bra. – Det var tufft att lära sig men här ställde branschen upp otroligt bra och hjälpte mig. Ganska snabbt kände jag att den här branschen med köksmästare och restaurangmänniskor… jag tror aldrig att jag varit i en roligare och mer öppen bransch där man är rak och ärlig, där man tar hand om varandra. Jag fick ett otroligt starkt mottagande. Richard har rört sig inom stora delar av Örebro län, Kumla, Örebro, Hallsberg, Lindesberg men i och med att Örebro är regionens ”huvudstad” och det är där de största