Tillsammans i Mälardalen 1
Tillsammans i Mälardalen Sida 2
Tillsammans i Mälardalen Sida 3
Tillsammans i Mälardalen Sida 4
Tillsammans i Mälardalen Sida 5
Tillsammans i Mälardalen Sida 6 ZaraHs tiPs FÖr at
t Boosta MEd antioxidantEr Antioxidanter är kroppens skydd mot nedbrytning, sjukdomar och mot åldrandet. De hjälper cellerna mot de fria radikaler som tillverkas under den oxidering som sker vid inandning, träning, påverkan från avgaser, strålning, snabbmat och medicinering. n Fyll på med gott om frukt, grönt, bär, ”superfrukter” (till exempel mullbär, gojibär och guaraná och acaibär) och mineraler och bra fetter från nötter, frön, kokosolja eller alger såsom spirulina och chlorella. Alla dessa källor bör vara ekologiska, närodlade samt odlade under sin normala mognadsprocess. För kort process gör att näringen inte hinner utvecklas maximalt. Att äta mycket frukt och grönt är bland det bästa vi kan göra för att må bra, menar Zarah Öberg, entreprenör, kostrådgivare och hälsocoach. även läkemedelsförgiftad. Jag såg ofta dubbelt och förlorade känseln i armar och ben. – För att klara skolan blev jag helt enkelt van att sålla bort alla störningsmoment. Så är det även nu – jag kan utan problem sitta mitt i ett vägarbete och arbeta. inspirera till ett bättre liv Sjukdomstiden och hjärnblödningarna är också en viktig orsak till varför Zarah gör det hon gör idag – att hon vill inspirera andra till att leva ett bättre liv. Men ambitionerna att hjälpa fanns redan som barn. När hon skulle fylla tio år hade hon högst upp på önskelistan att få ett barnhem. Nummer två på listan var att få jobba på ett barnhem och nummer tre att få en fadder. – Jag fick en fadder, haha.Men drömmen om att driva ett barnhem finns kvar. Men först vill jag göra klart det jag håller på med. Jag började lokalt i Eskilstuna, Västerås och Stockholm och fortsatte sedan vidare i Sverige. Nu håller jag på att knyta kontakter utanför Sverige så att jag kan sprida mina budskap vidare. När folkrörelsen har etablerats runt och i världen är det dags för det där barnhemmet. – Min stora dröm är att driva en välgören- hetsorganisation. Jag har ingen önskan att ha saker, men om jag får stå med jord upp till knäna och bygga ett barnhem är jag lycklig. Text: Pia Runfors nHetta inte upp maten över 40 grader och låt frukt och grönt vara så rått och grovrivet som möjligt. OM du tillagar, så gör det på låg värme, så kort tid som möjligt och aldrig i mikrovågsugn. n Hetta inte upp fetter som inte tål höga temperaturer. Då härsknar de på samma sätt som i solen. Endast smör eller koksolja tål höga temperaturer. n Köp hellre mat som har kortare hållbarhet och är gjord på bra råvaror istället för de som är fyllda med härdade fetter, socker eller andra tillsatser som konserveringsmedel, sötningsmedel eller andra E-ämnen. n Låt maten ligga i rumstemperatur – kyl ner, frys ner eller hetta upp så lite som möjligt. läs mer på: www.kostkoll.se Vinn Eskilstunas fotooch jubileumsböcker Under oktober och november pågår en tävling på: timinfo.se/ tavling där tio vinnare får ett bokpaket med fotoboken Eskilstuna i bilder och jubileumsboken ”Från Eskils och Carl gustafs stad”. ...anna Janssons bokpaket Vi vann! Under augusti och september kunde våra läsare tävla om ett bokpaket med deckardrottningen anna Janssons två senaste böcker. tio vinnare fick varsitt bokpaket: Micke Andersson, Möklinta, Marie Druvefors, Bromma, AnnMarie Bylund, Krylbo, Andreas Eklöf, Katrineholm, Simon Eklund, Skogås, Leif Hoffsten, Västerås, Katarina Lindberg, Uppsala, Eva Lundevall, Uppsala, Christina Nötzel, Handen och Jeanette Winbladh, Ärla. Rätt svar: X. Jonathan Sauma jobbar som smittskyddsläkare. FOTO: FrEDrIK HJErLINg Tävla! ZaraHs tiPs FÖr att Boosta MEd antioxidantEr Antioxidanter är kroppens skydd mot nedbrytning, sjukdomar och mot åldrandet. De hjälper cellerna mot de fria radikaler som tillverkas under den oxidering som sker vid inandning, träning, påverkan från avgaser, strålning, snabbmat och medicinering. n Fyll på med gott om frukt, grönt, bär, ”superfrukter” (till exempel mullbär, gojibär och guaraná och acaibär) och mineraler och bra fetter från nötter, frön, kokosolja eller alger såsom spirulina och chlorella. Alla dessa källor bör vara ekologiska, närodlade samt odlade under sin normala mognadsprocess. För kort process gör att näringen inte hinner utvecklas maximalt. Att äta mycket frukt och grönt är bland det bästa vi kan göra för att må bra, menar Zarah Öberg, entreprenör, kostrådgivare och hälsocoach. även läkemedelsförgiftad. Jag såg ofta dubbelt och förlorade känseln i armar och ben. – För att klara skolan blev jag helt enkelt van att sålla bort alla störningsmoment. Så är det även nu – jag kan utan problem sitta mitt i ett vägarbete och arbeta. inspirera till ett bättre liv Sjukdomstiden och hjärnblödningarna är också en viktig orsak till varför Zarah gör det hon gör idag – att hon vill inspirera andra till att leva ett bättre liv. Men ambitionerna att hjälpa fanns redan som barn. När hon skulle fylla tio år hade hon högst upp på önskelistan att få ett barnhem. Nummer två på listan var att få jobba på ett barnhem och nummer tre att få en fadder. – Jag fick en fadder, haha.Men drömmen om att driva ett barnhem finns kvar. Men först vill jag göra klart det jag håller på med. Jag började lokalt i Eskilstuna, Västerås och Stockholm och fortsatte sedan vidare i Sverige. Nu håller jag på att knyta kontakter utanför Sverige så att jag kan sprida mina budskap vidare. När folkrörelsen har etablerats runt och i världen är det dags för det där barnhemmet. – Min stora dröm är att driva en välgören- hetsorganisation. Jag har ingen önskan att ha saker, men om jag får stå med jord upp till knäna och bygga ett barnhem är jag lycklig. Text: Pia Runfors nHetta inte upp maten över 40 grader och låt frukt och grönt vara så rått och grovrivet som möjligt. OM du tillagar, så gör det på låg värme, så kort tid som möjligt och aldrig i mikrovågsugn. n Hetta inte upp fetter som inte tål höga temperaturer. Då härsknar de på samma sätt som i solen. Endast smör eller koksolja tål höga temperaturer. n Köp hellre mat som har kortare hållbarhet och är gjord på bra råvaror istället för de som är fyllda med härdade fetter, socker eller andra tillsatser som konserveringsmedel, sötningsmedel eller andra E-ämnen. n Låt maten ligga i rumstemperatur – kyl ner, frys ner eller hetta upp så lite som möjligt. läs mer på: www.kostkoll.se Vinn Eskilstunas fotooch jubileumsböcker Under oktober och november pågår en tävling på: timinfo.se/ tavling där tio vinnare får ett bokpaket med fotoboken Eskilstuna i bilder och jubileumsboken ”Från Eskils och Carl gustafs stad”. ...anna Janssons bokpaket Vi vann! Under augusti och september kunde våra läsare tävla om ett bokpaket med deckardrottningen anna Janssons två senaste böcker. tio vinnare fick varsitt bokpaket: Micke Andersson, Möklinta, Marie Druvefors, Bromma, AnnMarie Bylund, Krylbo, Andreas Eklöf, Katrineholm, Simon Eklund, Skogås, Leif Hoffsten, Västerås, Katarina Lindberg, Uppsala, Eva Lundevall, Uppsala, Christina Nötzel, Handen och Jeanette Winbladh, Ärla. Rätt svar: X. Jonathan Sauma jobbar som smittskyddsläkare. FOTO: FrEDrIK HJErLINg Tävla!
Tillsammans i Mälardalen Sida 7
Tillsammans i Mälardalen Sida 8
Tillsammans i Mälardalen Sida 9
Tillsammans i Mälardalen Sida 10
Tillsammans i Mälardalen Sida 11
Tillsammans i Mälardalen Sida 12
Tillsammans i Mälardalen Sida 13
Tillsammans i Mälardalen Sida 14
Tillsammans i Mälardalen Sida 15
Tillsammans i Mälardalen Sida 16