Nöjesnytt Helsingborg 1
bag-in-box Boxvin, bag-in-box eller om man vill s
äga bib, vilket är ett mer vanligt namn i södra Europa, är en populär förpackning för vin i Sverige. Kvalitén på vinerna i box har höjts och valmöjligheterna är större. Att köpa vin i box är inte längre detsamma som att få ett av de enklaste, enkla vinerna. När det första boxvinet lanserades på Systembolaget 1996 var många tveksamma. Både konsumenter men också Systembolaget. Till boxvinets nackdel var själva lådan som ansågs opraktisk. Idag är tongången en helt annan. Att välja vin i box anses som en av de mest praktiska förpackningarna men är också det energismarta alternativet. Är boxen 3 liter sparar man fyra glasflaskor. Glas går att återvinna men i jämförelse går det åt mer energi under tillverkningsprocessen än för papp och plast, tillsammans. Bäst ur miljösynpunkt är vin som tappats i tetra. Att tappa vin i box kommer från Australien och uppfanns av vinmakaren Thomas Angove i Adelaide. För att maximera sin försäljning började Angove tappa vin i en plastpåse. För att påsen skulle klara av att transporteras lades vinpåsen i en låda. I begynnelsen rymde påsen 1 gallon, det vill säga 4,5 liter. Och det var konsumenten som fick klippa hål i påsen för att kunna dricka vinet. Hur påsen sedan skulle förslutas fick man komma på själv. Det tog två år innan plastpåsen fick en luftät tappkran som utvecklades i samarbete mellan vintillverkaren Penfolds och innovatören Charles Malpas. Resten är historia kan man säga. Vin i box gjorde succé i USA innan förpackningen slutligen introducerades i Sverige, 1996. Succén kom ganska snart och än i dag står försäljningen av boxvin på Systembolaget för runt 50 procent. Plastpåsen har blivit tätare vilket garanterar bättre vinkvalitet eftersom luft/syre gör att vin oxiderar. Och utvecklingen har på inga sätt stannat av. I framtiden lär själva lådan vara mer smart. Som att lådan kan säga till om vinet har rätt (eller fel) temperatur eller ge förslag på recept och till vilken mat det passar. röda boxviner, 3 liter LOUIS MAX GRAND CUVÉE BEAUJOLAIS 2018 (2417), Frankrike, 289 kr. EKO. Svalare rödvinsstil som innebär en smak med mer markerad syra vilket gör denna till favorit för fläsk och fågelrätter. Passar också till vegomiddag i recept med bönor och cocosmjölk. Betyg: 4 PETITE SIRAH 2017 (8362), USA, 288 kr. Medelfyllig smak av mörk frukt, tydliga inslag av bär, lakrits, vanilj och viol. Bra längd i smaken på detta mer stiliga röda boxvin. Betyg: 4 CASTELFORTE ROSSO VENETO 2019 (6346), Italien, 209 kr. Medelfyllig. Bärig, frisk och örtig, körsbär, björnbär, hallon. Mumsigt, trevligt rött med potential för tillfällen av både soffhäng och som husvin. Betyg: 3+ vita boxviner, 3 liter DROSTDY-HOF CHENIN BLANC 2020 (2069), Sydafrika, 199 kr. Torr, medelfyllig smak av frisk stil av solig citron, gröna äpplen och päron. Trevlig, frisk krispig smak. Det perfekta, vita mingel- och fördrinksvinet eller skaldjur naturell. Servera svalt för bästa upplevelse. Betyg: 4 TOMMASI ADORATO APPASSIONATO ORGANIC 2019 (3517), EKO, Italien, 279 kr. Torr, gulfruktig med tydlig päronsmak, inslag av örter och mandel. Kort och gott, servera vinet svalt tempererat för bästa smak. Matcha till pasta med skaldjur, räksmörgås eller smörgåstårta. Betyg: 4vita boxviner, 1,5 liter RIVER DELTA CHARDONNAY 2018 (6605), Nya Zeeland, 189 kr. Torr, medelfyllig med lätt vanilj- och tydligt gulfruktig smak av persika och äpple, en smörig hint, touch av fat, nötter och bra längd. Välgjort vitt vin och bra exempel på vin i låda med stor kvalitet. Lätt att tycka om, utmärkt! Grillad fisk eller till kyckling. Betyg: 4+ VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE 46 | nöjesnytt