Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Snabbfixat Sista-minuten-skafferi.
Hemlagat Spisa med Lisa Välkommen ut i Lisas kök!
Vä l kommen ut i köke t Sommarl aga a llt på g r
i llen — Grejen är att du i ditt sommarkök, med Lisas tips för utomhuslagat Välja grill ”I stället för att avverka flera små klotgrillar på några år, köp en större, D et är sommar i full blom vid den gamla prästgården på Skrea backe utanför Falkenberg i Halland. Så här i juni blommar fläder och schersmin, och i pallkragar och trädgårdsland börjar mangold, fänkål, squash och olika sorters kål komma upp. Jordgubbarna — det vill säga de som inte de frigående hönsen ätit upp — lyser röda. I vinodlingen syns början på det som ska bli fylliga vindruvor. Vi hör råmanden från grannens ekologiska mjölkkor på avstånd. Bakom Lisas växthus, bland fläderträden, betar får som just fått sina lamm. — Fåren hjälper till att hålla landskapet öppet här omkring, men de får onda ögat av mig när de rymmer och äter upp mina planteringar, säger Lisa med ett skratt. På den stora verandan, i sann Nashville-stil, står Lisa — i full gång i sommarköket. På en rejäl skärbräda i trä hackar hon färska örter, och över grillens hetta tillreds en sås som doftar av chili, lime och ingefära. Vi har hamnat mitt i ett sommarparadis, där det centrala är köket, som just flyttat från inomhus till utomhus. — Allt är ju härligare, vackrare och smakar dessutom godare utomhus, så varför vara inomhus?! Vi får ju nog av inomhus resten av året, säger Lisa och tillägger: — Vi måste ju maxa sommaren när den är så fantastisk! Gården är sedan en valborgsmässoafton för snart tio år sedan hem och arbetsplats för Lisa, mannen Marcus och barnen. Till vardags driver Lisa restaurangen Prostens pizza i en lada på gården — med pizza och smårätter på menyn — och Skrea matbruk på gården intill, där det serveras smårätter ”och hemgjord pasta på riktigt”. Så här i sommartid blir uteköket vid husknuten ett slags sommarvardagsrum — hela, långa sommaren, från så tidigt i juni som möjligt, till en bra bit in i september. rejälare. Tänk stor yta att arbeta på, och lock." Typ av kol ”Jag brukar varva kol och briketter. Använd ett tändrör, smidigt och miljövänligt." Tekniktips ”Undvik att ta för mycket kol/briketter då det lätt ger för hög temperatur. Och: placera kolet i mitten och skjut sedan, när glöden är stabil, kolhögen åt sidan. Det ger två zoner med olika temperaturer. Brassa på och ge yta där det är som varmast och lägg sedan åt sidan för att genomsteka eller grilla mer varsamt.” För det gröna ”Använd en sil/durkslag i metall för t ex färskpotatis, sparris och annat som lätt trillar genom gallret.” grillen som värmekälla (tänk spis!), kan göra precis samma saker utomhus som inomhus. Dessutom, förklarar Lisa, riggar de utomhusköket så att allt kan göras där, så att man inte behöver springa fram och tillbaka in och ut, för att vissa saker måste göras inomhus. — Då tappar man ju grejen — att vara tillsammans! Först det centrala — grillen som också blir spis och ugn. Den kan se olika ut, menar Lisa. — Det kan vara allt från en supergrill till en eld på marken — med några stenar i en grop, till en plåt eller ett galler på en mur av tegelstenar, eller en tämligen enkel klotgrill. Vad det nu är du har tillgång till. Ett bra tankesätt kring det där med att använda grillen också som spis och ugn, menar Lisa är att tänka på hur du använder en öppen eld när du lagar mat i vildmarken. Om det så är korv man grillar, steker kolbullar i en panna, kokar kaffe eller grillar fisk i paket. Och det är kanske just matlagning i vildmarken, som väcker minnet av smaker som exploderat. Hm, varför smakar mat godare utomhus egentligen? — Blir inte dofter och smaker så mycket starkare av alla intryck du får gratis när du lagar och äter mat utomhus? Det tycker i alla fall jag. Förutsättningar för all utomhusmatlagning skapar du med enkelt tänk för arbetsytor och förvaring. — Du kan själv bygga en bänk av lastpallar, lätta att få tag på gratis. Stapla fyra, fem stycken på varandra, och lägg tegelstenar eller en stenskiva överst. Eller använd ett loppisfyndat, rustikt bord, målat med utomhusfärg. Tänk stort, tipsar Lisa, det vill säga stor arbetsyta och stora skålar och grytor, som gör det enkelt att laga och röra om. Fixa krokar för kökshanddukar och kanske nätpåsar för förvaring. Pannor, grytor och kastruller fyndar du på loppis eller i secondhandbutiken — det gör inget om de är slitna, de blir ändå härjade av eldens lågor. — Och gärna tillgång till vattenslang och en hink som du borrar hål i för avrinning, som du kanske kan leda ut i rabatten. I en enkel, bärbar låda ryms ditt uteskafferi, med olja, pepparkvarn och en glasburk med salt. Lådan kan stå i hallen, redo att bäras ut. / forts. s. 16 Hemlagat 15
Hemlagat Fridas matkärlek Frida Ronge inspirerar o
ss till nordiskjapansk mat.
Hemlagat Bästa grilltipsen Från rub till efterglöd
.
Hemlagat Midsommarmixat Klassiskt med ny fräschör.
Hemlagat Sött med finess Galette, glass & annat sö
tt som toppar sommaren.
Hemlagat Sommardrinken Rabarber i glaset, tack!