Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Snabbfixat Sista-minuten-skafferi.
Hemlagat Spisa med Lisa Välkommen ut i Lisas kök!
Hemlagat Fridas matkärlek Frida Ronge inspirerar o
ss till nordiskjapansk mat.
Japanska inf luenser Matkär l ek à la Fr i da Ron
ge / Forts. från sid 29 — Men samtidigt var det ingen långsökt tanke. Min pappa var fiskhandlare hemma i Kungälv, jag hjälpte honom på kvällar och helger, och kom på så sätt att bli duktig på fisk. Med start där i Sälen började Fridas tankar kretsa kring den japanska maten — som ju borde kunna göras på nordiskt vis? — Jag minns att jag reagerade på varför sushi gjordes på fryst och importerad fisk. Varför inte på svensk, färsk fisk, vi som har så fina råvaror här? Som kökschef på restaurangen Råkultur i Stockholm, den första restaurang i Sverige att börja med sushi på fisk från närapå hemmavatten, utvecklade Frida idén, och vidare i arbetet på restaurang Vrå i Göteborg. Och så nu, på Tak. Sedan Frida Ronge hade sin första sushiupplevelse på tidigt 2000-tal har hon varit i Japan nästan årligen. — Jag är övertygad om att det bor en liten japan i mig! Förutom matkulturen finns det så mycket i japansk kultur som jag älskar — inte minst människornas lugn och ödmjukhet. Fridas personliga fokus har hittills legat främst på just fiskrätter, men hon rekommenderar alla att testa mer på den japanska menyn. — Som ramen, buljongsoppan med nudlar, som nu äntligen är ganska välkänd i vårt land. Eller okonomiyaki, en japansk variant av vår raggmunk gjord på vitkål, som kan toppas med lite vad som helst. Och soba, bruna, tunna nudlar av bovete, mums! Frida menar att vi också kan inspireras av Japan gällande hållbarhet. — Den japanska maten är ofta säsongsbetonad. Rätter varieras och kompletteras med säsongsprimörer. Man är också duktig på att minimera matsvinn, genom att till exempel använda hela råvaran i tillagningen. Frida menar också att Japan kommer att inspirera oss till att äta mer vegetarisk mat. — Som alger, sjögräs och proteinrika grönsaker som baljväxter och bönor. Det finns så mycket att upptäcka. / Fridas tips: Så lyckas du med det japanska köket Riskokare ”Ett måste”. Japansk soja ”Är tunn, klar och ljusbrun. Inte lika fyllig som den kinesiska, men saltare. Använd i stället för salt.” Japansk basilika ”Så kallad shisoört är en ganska oupptäckt råvara som smakar himmelskt, finns i specialbutiker, eller odla egen!” Låt matlagningen ta tid! ”Inom japansk matlagning stressar man inte, oavsett om det handlar om att koka ris, skära fisk eller lägga upp vackert på tallriken.” "Jag är övertygad om att det bor en liten japan i mig! Förutom matkulturen finns det så mycket annat jag älskar." Ett annat sätt att resa Coronasituationen har begränsat resandet, men maten kan vi inspireras av. 30 He lm agat
Hemlagat Bästa grilltipsen Från rub till efterglöd
.
Hemlagat Midsommarmixat Klassiskt med ny fräschör.
Hemlagat Sött med finess Galette, glass & annat sö
tt som toppar sommaren.
Hemlagat Sommardrinken Rabarber i glaset, tack!