Piraja 1
MUMS! ELLER HUR? Inom kort lanserar Qvicket.se Sv
eriges första insektskokbok. Tillsammans med kockarna Lina Sandén och Frida Olsson på Receptskaparna har Qvicket tagit fram en hel kokbok, anpassad till det svenska köket, med syrsmjöl som huvudingrediens. I takt med att folk lärt sig närings- och miljöfördelarna har fler fått upp ögonen för insekter och syrsor. Syrsmjöl innehåller 68 % protein (!), järn, vitamin B och alla essentiella aminosyror. Insekter på talriken är ett område där svenskarna hittills ligger efter, då man i 80 % av världen redan har det i sin kost. Syrsmjölet är ju rena proteinpulvret, så ur näringssynpunkt är det OK. Men kanske en del av oss har svårt för att äta just insekter. Lite konstigt kanske, eftersom många tycker våra sedvänjor att suga ur magen på ett djur som äter as med god aptit är än värre. Och surströmmingen är ju ett kapitel för sig. Beställ här: qvicket.se QVICKETBURGARE MED HARICOTS VERTS-POMMES INGREDIENSER • ½ dl ättikssprit 12 % • 1 ½ dl vatten • 1 dl socker • 1 rödlök • 1 dl majonnäs • ½ chili • salt • svartpeppar • 1 dl quinoa • 400 g kokta kidneybönor • 2 vitlöksklyftor • 1 krm svartpeppar • 1 ägg • 1 dl riven ost, smakrik • 2 msk fiberhusk • 1 ½ dl Qvicket syrsmjöl • olja och/eller smör till stekning • 300 g haricots verts, färska • ½ tsk olivolja • 4 hamburgerbröd • 1 avokado • sallad • koriander Picklad rödlök: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt koka tills sockret har löst upp sig. Låt svalna. Skiva löken i tunna halvmånar och lägg i en burk eller skål. Häll på vattnet och låt stå svalt till servering. Majonnäs: Gör majonnäsen genom att röra ihop majonnäs med finhackad chili. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt dra till servering. 62 PIRAJA NR 4- 2016 Burgare: Koka upp 2 dl saltat vatten och tillsätt quinoa. Låt koka på svag värme i 15-20 minuter. Låt svalna. Häll av och skölj kidneybönorna. Använd en matberedare eller stavmixer och mixa vitlök, kidneybönor, salt och svartpeppar till en jämn smet. Rör i kokt quinoa, ägg, riven ost, fiberhusk och Qvicket syrsmjöl. Låt smeten dra i kylskåpet i 30 minuter. Forma smeten till 6 burgare och stek på medelvärme i olja tills de är gyllene. Haricot verts- pommes: Sätt ugnen på 175°. Skölj och fördela haricot verts på en klädd plåt. Ringla över olivolja och salta. Grädda i ugnen i 10 minuter. Rosta bröden lätt i en stekpanna eller brödrost. Skölj salladen och skär upp avokado. Komponera burgarna och servera tillsammans med haricots verts-pommes. Servera eventuellt med lite koriander som topping.