GATE report 1
DESTINATION: ÅLAND Det är med lite sorg i hjärtat
som Gate lämnar Havsvidden, men på väg mot en av Ålands bästa restauranger, Nautical, belägen i Mariehamn, vaknar livsandarna igen. Här blir det en sen husmanskostlunch av hög klass, strömming eller köttbullar med potatismos. Det är så gott! Nautical vill Gate dock egentligen rekommendera för en riktigt god middag, med många rätter. Det här är restaurangen för finsmakaren. Det blir bråttom till färjan hem och vi ringer taxi för skjuts till bussen, som avgår från centrala Mariehamn. Chauffören blir lite sen eftersom det är trafikkaos på en del av ön. Som den vänliga ålänning hon nu är, kör hon dock utan att klaga, ikapp bussen (annars hade hon kört oss till Eckerö!). Vi kliver ombord på bussen och sedan på båten hem. Det är dags för en tvårätters med sikromtoast till förrätt, och oxfilé eller mycket god lax med sötpotatismos till varmrätt, på Rospiggen, à la carte-restaurangen ombord. Trots det stora trycket, med många passagerare och krav på snabb service, kommer personalen inte till korta utan levererar hela tiden, pratar vänligt med gästerna och ser dessutom ut som de trivs med sitt jobb. På däck blåser det hårt, säkert 10 sekundmeter. Gässen på havet är vita, men solen lyser på oss på hemvägen till Sverige och Stockholm. Vi är mycket nöjda och belåtna och längtar redan tillbaka. Gate kommer att besöka Åland igen, här finns mycket mer att upptäcka. GATE REPORT # 03/2017 57