Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | Restaurang Text// Paul Dahl
gren Bild// Pressbild Krogen som inte finns – utsökt julbord i en naturskön miljö I Närkesberg, en knapp timmes bilresa från Örebro, ligger ”Krogen som inte finns”. Här serveras årligen ett utsökt och klassiskt julbord, i en mycket naturskön miljö. En söndag i december besökte vi ”Krogen som inte finns” för att äta av deras positivt omtalade julbord. Vi välkomnas, på verandan till ladan, med ett glas varm glögg med russin och mandlar. Därefter förs vi av Sandra in i ladan och de två gemytliga matsalarna. Inför förra julen kunde den utbyggda matsalen, helt och perfekt anpassad för julbord, invigas. De båda matsalarna är fullbokade av gäster. Vi börjar med sillbordet med ett femtontal innovativa inläggningar. Vad sägs om kombinationerna lingon/lakrits, körsbär/timjan, senap/whisky och aquavit/fänkål. Vi gillade matjessillen bäst. Därpå en ny tallrik med tre sorters lax, gravad, rökt och inlagd, med passande såser. Visst fanns det gubbröra, rödbetssallad, skagenröra samt kallskuret i ett tiotal tilltalande former. Skinkan var mjäll och smakrik, kombinerades med vildsvinsskinka och rökt bog. De varma rätterna innehöll givetvis knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll. Utöver potatis fanns på bordet rikligt med olika grönsaker samt bruna bönor. Ostarna, brie och grönmögel. Till avslutning kom julbordets höjdpunkt, Sandras egenlagade desserter. Fruktsallader, kakor, tårtor, ostkaka, chokladmousse, sega gubbar, karameller, allt så gott, så gott. Krogen som inte finns erbjuder årligen ett välsmakande och klassiskt julbord, i en mycket naturskön miljö. Krogen som inte finns Paret Davide och Sandra Lindqvist driver det framgångsrika och kreativa matkonceptet, ”Krogen som inte finns”. Basen är Davide och Sandras gård i Folketorp utanför Närkesberg, 1,5 mil från Askersund och fem mil från Örebro. De har som månskenskrögare byggt en restaurang, med matsal och kök, i den stora ladan. Året runt sker ett stort antal Hållbar njutning Din klimatsmarta restaurang... Strunta i julbordet!! Vi serverar ”riktig” mat för kropp&själ Ring så berättar vi mer!!! Lunch serveras kl. 11.30–14.00 Öppettider mån-tors 17:00-sent Fredag-lördag 16:00-sent Välkomna! Tel: 019-32 33 15 Kungsgatan 1, 702 11 Örebro, Sverige 30 olika arrangemang, i form av fester, middagar och catering. De två gröna Foodtrucksen är ett popup verktyg som nyttjas för att främst erbjuda luncher vid olika events och/eller för företag. Under senaste året har många platser i Sydnärke och Örebro besökts, exempelvis, Askersunds Bryggeri, Aspholmen i Örebro, Ekboms i Kumla, Hammars Bryggeri och Karintorps tomater. Populäraste rätten är de klassiska köttbullarna med potatispuré. Uppskattade är fisk- och skaldjursgrytan med aioli. Perfekt, innovativ, avslutning är de friterade kanelbullarna med vaniljglass. Julen och julmaten Julen har blivit vår mest betydande och traditionsbundna högtid. Men de julseder vi har idag är inte särskilt gamla. I slutet av 1800-talet utformades och infördes jultomten, julgranen, julljusen och flera andra julseder av främst borgarklassen. Jultomtens utseende porträtterades genom Jenny Nyströms omtyckta teckningar och hans vedermödor beskrevs genom Victor Rydbergs dikt ”Tomten”. Fram till och med 1960-talet var julmaten på julafton mer en riklig julmiddag. De flesta arbetade halvdag. Julmiddagen bestod vanligtvis av sillrätter, kallskuret, skinka med dopp i grytan, lutfisk som huvudrätt och en avslutande Ris a la Malta. Noterbart är att så sent som på 1970-talet blev, för de flesta, julafton en arbetsfri dag och julen den största högtiden. Därefter har fram tills idag julmiddagen vuxit i antal rätter då också delar av ”smörgåsbordet” förts över till julbordet. Julmiddagen är för de flesta familjer inte bara en tradition utan något av en årlig ritual. De självklara köttbullarna kom faktiskt med på julbordet tillsammans med Janssons frestelse först på 1970-talet och prinskorven slog igenom först under 1980-talet. Julmust är den populäraste drycken där Örebroföretaget Roberts levererar extraktet till 98 procent av all must som produceras och dricks. Recensionen bygger på Paul Dahlgrens besök år 2023.