Utmärkt Göteborg 1
Krögare satsar text Sofia Rönnkvist STJÄRNKOCKEN
ROBERT MAGLIA VILL FÖRÄNDRA GÖTEBORGS MATKARTA I Göteborg finns det flera välkända, erfarna kockar. Det finns dock få, om ens någon annan, som inte alls har sitt sikte inställt på Avenyn och innerstan så som Robert Maglia. Med sina framgångsrika krogar i Majorna och Gamlestaden samt över 37 års erfarenhet i branschen vet han precis vad han gör och hur restauranglivet i stan mår. Sin första fot in i den kulinariska världen fick Robert Maglia redan när han var runt 15 år gammal. Då som diskare på sommarloven fick han upp ögonen för arbetet som istället skedde bakom spisarna, vilket lett till att han om några år firar hela 40 år i yrkesväg. Efter restaurangskola i både hemmastaden Göteborg såväl som i Stockholm arbetade han på stjärnkrog efter stjärnkrog, vilket senare mynnade ut i några av Roberts första stora framgångar. — Jag var med och startade upp något som heter Kattegatt Gastronomi & Logi nere i Torekov, som snabbt blev en av Sveriges topp två, tre restauranger. Det var lite som dåtidens Fäviken, alla kom och tittade på vad vi pysslade med nere i lilla Torekov. Då hade jag precis kommit tillbaka från ett år uppe hos Eyvind Hellstrøm uppe i Oslo, som då hade Nordens enda tvåstjärniga restaurang i Guide Michelin. Det var en fantastisk tid under ungefär två år, och efter det så öppnade jag eget i Göteborg. Bistro 1965 hette det, som många duktiga kockar idag har jobbat på. För arbetet på Bistro 1965 fick Robert utnämningen som den mest intressanta matlagaren i början på 00-talet. Efter det följde en tid tillsammans med Leif Mannerström, konsultarbete i Stockholm, andra krogar och en hel del tävlingar med höga placeringar. Karriären inom fine dining har helt enkelt varit lång och framgångsrik för Robert, men idag är han satsningar som ligger långt ifrån den petiga och noggranna matlagning som han tidigare briljerat inom. På sin krog Enoteca Maglia som han öppnade år 2012 är det inga krusiduller som gäller, utan god italiensk mat som inte kostar skjortan helt enkelt. Ute i Gamlestan på Trattoria 21 är det pizza i världsklass som serveras - allt långt utanför vallgravarna som ramar in det som många ser som stans centrum. — Gastronomin behöver inte alltid ligga på Avenyn. Göteborg är ju litet på det sättet, det är så fokuserat kring just Avenyn och Vasastan. När vi öppnade i Majorna så var det lite min idé, för de bättre krogarna utomlands ligger ju inte i stadskärnan. Ska du på kulinarisk resa i Stockholm så åker du inte till Stureplan och ställer dig där och tror att det är där det händer. Det är likadant i Köpenhamn, att där utgår du kanske inte från Strøget för att hitta de bra grejerna. Jag ville att folk skulle ta den här lilla resan ut, så när vi även fick chansen ute i Gamlestan så tog jag den. 26