NG Gbg 1
D et var för bara några år sedan. Sandra började
jobba extra på en bar i Norrköping och en ny värld öppnade sig. Baren sålde någonstans mellan 180 och 200 olika ölsorter och den då väldigt unga Sandra inte bara föll pladask utan började plugga sortimentet och skapade ett lexikon om de olika ölen för kollegorna. Där och då hade hon nog ingen aning om att hon bara några år senare skulle vara ett välkänt ansikte i öl-Sverige och nu fungera lite som språkrör för kvinnorna i branschen. VI SES PÅ ett soligt Södermalm och hon bjuder mig på den, extremt lyckade skall sägas, Pink Boots Boot Print 2019 Session IPA som svenska ölkvinnor med vår bryggardrottning Jessica Heidrich från Hop Notch i spetsen har skapat på International Women’s Collaboration Brew Day, på internationella kvinnodagen. Sandra berättar vad det handlar om. – Det är egentligen en del av världens största collaboration brew. Det bryggs på samma dag i olika delar av världen. I år var det över 200 olika platser som gjorde varsin öl. Jessica Heidrich var den som tog in Pink Boots Society till Sverige. Sen pratade vi ihop oss förra året. ”Ska vi inte ta tag i det här och göra någonting kul?”. Så då blev det en Boot Print-IPA. Förra året gjorde vi den på Höganäs Bryggeri och samlade ihop ett gäng kvinnor i ölbranschen och bryggde allt tillsammans. I år blev det en Session-IPA med havtorn, så du känner en fruktighet och en lätt syrlighet. Det blir andra året nu och vi gillar designen och namnet så mycket att vi har tänkt ha det här varje år nu som tema. DERAS BOOT PRINT Session IPA är en fantastisk öl för sommarvärmen, och det skulle kunna bli en ”sommarplåga” som Sandra kallar det. Men frågan är om det finns några kvar tills dess, de 10 000 burkar som släpptes på Systembolaget i slutet av maj har haft bråttom ned från hyllorna. – Vi är väldigt nöjda med den. Jag är den som står för försäljning och marknadsföring, vi har delat upp det lite så. Alltså, vi har bollat kring receptet men sen ska ju var person göra det de är bäst på och Jessica är fantastisk på att göra öl. Nu när Jessica har ett eget bryggeri så höll hon i bryggningen och öppnade upp sina dörrar och vi var 15 personer som var inblandade, från allt från Gotland till Malmö, berättar hon. SAMARBETSPROJEKTET ÄR ETT exempel på hur man kan lyfta fram kvinnorna i en tidigare så mansdominerad branch. Sandra har vuxit fram som en välkänd profil och är genom sociala medier och hennes podcast helt säkert delaktig i yngre kvinnors ökande ölintresse. – Det finns fler tjejer i ölvärlden och Sverige nu än förr. Men det har säkert funnits kvinnor tidigare också men nu ser vi ju en boom med fler kvinnor på ölmässor och på sociala medier och sådana här grejer inom bryggeri och barsvängen, som alla är väldigt intresserade av öl, säger hon. SANDRAS PERSONLIGA ÖLRESA har gått fort. För fyra år sedan behövde hon ett extrajobb och hamnade på en kraftigt ölorienterad krog i hemstaden Norrköping. – Det var en person som jobbade där som var väldigt duktig på öl och gärna ville lära ut till mig. Och strax efter det blev jag fast, jag obsessade med mitt nya intresse, jag kategoriserade de här 200 ölsorterna vi hade och gjorde ett lexikon till mina kollegor, men det var nog bara jag som använde det ändå haha. – Det var så det började. Och så eskalerade det - smaka, plugga och testa så fort jag var hemma och så blev jag nyfiken på att brygga och beställde hem ett ölkit. Allt det där hände ganska snabbt. När jag hittar något jag gillar så går jag verkligen in med buller och brak. Och sen började jag lägga ut på Instagram om öl och då föddes en helt annan del, berättar hon. Hon började också blogga om sina öläventyr, skrev om festivaler, öl och sitt eget hemmabryggande. – Jag märkte att det var mycket ”så här gör du”, såna bloggar. Jag märkte att jag gjorde väldigt mycket fel och såg att det inte var någon som skrev som sina misstag, så jag började skriva lite humoristiskt om misstagen jag gjorde när jag bryggde. Det kunde vara allt från att jag råkat spotta i jäshinken till att jag tappade grejer, jag tyckte bara att det var skönt att man kunde vara lite mer avslappnad. Så jag fick lite mail då och då från folk som ville pröva själva och som kände att ”ifall du klarade det så ska jag nog också…” haha. Det är ok att göra fel och det märkte folk, säger Sandra. DRYCKS.SE FANN henne genom hennes Swedish Brew Lady på Instagram och hon började jobba med dem på festivaler och mässor vilket slutade med att hon fick ett fast jobb i Stockholm. Sandra har såklart funderat på att jobba med själva ölbryggningen också men tycker att hennes roll på Drycks.se är perfekt. – Det händer så mycket i bryggerisvängen och det är därför det är så kul att vara i den positionen jag är nu på Drycks.se. Jag kunde kanske jobba på ett bryggeri, men många har ju inte ens kapacitet att ta in någon anställd. Det är en väldigt tuff bransch. Det är därför jag känner mig så glad över där jag är nu. Jag jobbar med 30-35 bryggerier idag och jag kan faktiskt hjälpa dem från det här hållet. Det är också det som inspirerar mig, jag älskar att vara en del av det och hjälpa dem att växa på det sättet jag kan, att sälja deras produkter och hjälpa till med promotion och evenemang. ”DET SKA VARA SÅ FÅ HINDER SOM MÖJLIGT FÖR ATT FÅ TAG PÅ BRA DRYCK.” VERKSAMHETEN DRYCKS.SE behöver inte längre övertala folk att komma till dem, idag står producenter i kö för att komma in i deras produktportfölj. – Det är jätteroligt och man ser verkligen hur mycket bryggerier det finns där ute som man inte har hört talas om. Idag är det väldigt många som vill in men man måste vara lite selektiv också för vi ska ju kunna ha plats för det i sortimentet. Vi vill ha ett stort, brett sortiment men det får inte vara för mycket. Vi säljer till alla, allt från riktigt ölorienterade pubar till Michelin-restauranger och gatuköket på hörnet. Det är väldigt olika. I början var det mycket ölbarer men i takt med att vi har breddat oss har vår kundbas också breddat sig. – När det går bra för oss går det bra för bryggerierna och för barerna som har gäster som vill köpa bra hantverksöl. Så det blir en väldigt positiv och god cirkel när det går bra. Vi har ett ord vi ofta går efter, ”dryckfrihet” och det gäller i alla led, även mot krogar och mot bryggerier. Det ska vara så lite hinder som möjligt att få tag på bra dryck. Vi har inga kollikrav, vi kan skicka en låda ifall det är en kund som vill ha det. Det ska inte vara så höga trösklar överallt, det är vår filosofi. Vi har funkat som ett väldigt bra komplement, de flesta av våra kunder har avtal med de stora drakarna vilket är det vanligaste. Men folk har sett att vi kan fylla det här tomrummet som de kanske inte kan göra, vi kan erbjuda variation, berättar Sandra. ATT BE HENNE säga en favoritöl är meningslöst. Det varierar från dag till dag och beror säkert på årstid, plats, sällskap med mera. Men favoritölstilar däremot kan man nog lättare precisera. – Ja, jag är alltid ett stort fan av de här juiciga, fruktiga iporna. New England? – Ja, och jag är alltid ett stort fan av suröl av alla dess slag. Och det blir alltid att man kommer tillbaka till en krispig pilsner. Det är nog mina tre go-to. Någon av de tre sorterna när jag är sugen på något. Det har mer och mer blivit lite lättare öl nu efter en period med tunga stouts och sånt i vintras. SANDRA BERÄTTAR OM ett intresse för människor och historier som ytterligare anledningar till hennes ölfascination. – Det är mycket prat om öl men det är också människorna bakom och jag älskar människor överhuvudtaget och kan verkligen fyllas på med energi av andra människor. Så mitt intresse har mycket att göra med folket bakom, ifall det är en krögare eller ett bryggeri, när man har en gemensam nämnare så har man alltid en connection, vilket jag tycker är riktigt kul. – Och så tycker jag det är roligt, särskilt i den här hantverksölssvängen där det kommer så mycket nytt och nya variationer, att folk är så himla kreativa, jag älskar verkligen den kreativa delen i ölprocessen. Hur man kan tänja på gränserna och leka med tanken om vad öl är för något egentligen. NR 7, 2019 | NÖJESGUIDEN 41