NG Gbg 1
första början, så var det typ Brooklyn Lager, Bro
oklyns IPA, något belgiskt och St:Eriks IPA som öppnade min värld. Vilket är kul för nu sitter jag och har gjort en öl tillsammans med hon som gjorde den. Jag älskar både öl och vin utan att vara supernördig, men ifall man gillar öl väldigt mycket så kan jag inte förstå att man inte skulle gilla vin väldigt mycket. Det handlar om smaker och drycker. Vin har till viss del blivit avdramatiserat tycker jag, men i och med boomen i hantverksöl så har det nästan gått motsatt väg där, folk som inte är insatta kan säkert tycka att det är besvärligt och svårt. Är det viktigt att man försöker avdramatisera det och göra det tillgängligt för alla? – Absolut. Öl är ju bara öl. Jag är inte av den åsikten att öl ska vara väldigt prestigefyllt. Det ska vara roligt, bidra till roliga historier, men det finns mycket craftmanship. Det var det som jag föll för när det kommer till öl, dels att det öppnade sig en helt ny värld med nya smaker, men också alla stories omkring öl. Varje öl, precis som vi just pratat om Boot Print-IPAn och varför den finns, har ju en story. Och så har jag alltid älskat saker som är hand-made och skapat med passion. NÅGON ANNAN SOM precis som Sandra gjort mycket för tjejer när det kommer till öl är Josefine Törnqvist som startade Facebook-gruppen Ölgäris i 2017. Josefine fick i höstas pris som årets ölutvecklare på restauranggalan med motiveringen att hon ”har utmanat fördomar och inspirerat till nya möten, kunskap och ett roligare öl-Sverige”. Ölgäris som verkar för att göra branschen mer jämställd har idag över 6 000 kvinnor som medlemmar. Josefine och Sandra driver tillsammans ölpodden Veckans Ölhäng. – Idag ska vi spela in första avsnittet på tredje säsongen. Vi kommer prata om GBG Beer Week. Vi var därnere tillsammans. Sveriges ölhuvudstad. – Ja men det är ju det. Det är helt galet vilka bryggerier som finns där. Och de har en väldigt skön inställning gentemot varandra. Det är teamwork och de gör mycket saker tillsammans. Så det är verkligen inspirerande att se. Hur många lyssnare har ni? – Känns inte som att man kan lita på det, det verkar som det är för mycket… Jag kommer inte ihåg men det var några tusen per avsnitt men som sagt jag kan inte gå i god för att det stämmer. Vi har 42 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2019 haft uppehåll nu och vi får båda meddelanden hela tiden med frågan när vi ska börja igen. Vilket är jättekul och det är ju då man blir taggad på att fortsätta. – I vårt första avsnitt satt vi med en två hundrakronors-mikrofon och jättedåligt ljud och när man lyssnar tillbaka på första avsnittet tänker man bara ”men gud, vad höll vi på med” haha. Så det är kul att det är lite bättre idag. Vad har du annars på gång? – Nu ska jag åka till Köpenhamn till MBCC (Mikkeller Beer Celebration Copenhagen) och sen åker jag till Los Angeles på kombinerad semester och jobb, det är en Firestone Walker-festival bland annat. – Jag tror att folk tror att jag dricker mycket mer öl än vad jag gör. Men ibland känner jag att det är dags att ha en paus. Så hur mycket dricker du, det är en viktig fråga? – Efter jul då drack jag inte på en hel månad. Men jag dricker ju sällan en hel öl. Eller sju öl på en kväll. När jag dricker öl så dricker jag oftast de här små provglasen eller delar med någon, testar om det är bra eller dåligt. När du går ut på krogen, vad händer då? – Du tänker med ölval? Nej, men kanske att man blir arbetsskadad när man sitter med öl hela dagarna. Dricker du kanske cocktails istället när du går ut? – Men ja! Det har blivit så mer och mer. Och jag har precis fått upp ögonen för vin. Nyligen hittade jag ett naturvin som öppnade en helt ny värld för mig. Nu är jag Swedish Wine Lady. Det är ett naturvin från Umbrien, ett orange vin. Funky, mustigt, jag blev helt kär. Har aldrig känt så med vin innan. Det är den klassiska frågan i vinintervjuer, vilket vin var det som fick dig att förstå magin med vinvärlden. Nästan alla har den där första upplevelsen när poletten ramlar ner. – Den upplevelsen hade jag med öl. I – När man går in på Belgien och deras Gueuze och Lambic, spontanjäst öl, då hamnar det ju nästan i naturvinsegmentet. Egentligen är det ganska naturligt att jag föll för naturvin för jag älskar ju spontanjäst öl. Det känns som en naturlig övergång. Och vi pratade om det här på kontoret också, det är vanligt att man går över till kaffenörderi också. Jag började inte dricka kaffe förrän för någon månad sedan. Följde försiktigt med till Fikabaren och provade handhällt, colombianskt och etiopiskt… Du kan dricka kaffet kallt, det är så nätt och syrligt, jag var helt förbluffad över att det var kaffe. Men nu låter jag som dem som dricker viss öl och säger ”jag kan inte fatta att det här är öl”, så är jag med kaffe nu. Jag gillar ju inte kaffe men när jag fick testa sådana där riktigt coola bönor så kändes det som att det var ok. Så nu är jag nästan en kaffedrickare. – Du måste testa en suröl förresten. Wizard, det är Morgondagens Bryggeri och Mikrofonbryggeriet som slagit sig ihop och skapat det här varumärket. De har tagit surölen till nya höjder, det är flytande godis liksom. Det här är favoriten bland kunder. De har fyra sorter. Det är så kul med burkar nu förresten, hur folk kan täcka dem med konstverk. Kul att du säger det, vi har precis gjort en artikel om burkens framfart. – Jag tror att fler går över till det nu, både för logistiken och för att burk är den bästa förpackningen. Den släpper inte in syre eller ljus. Man har inte den här lilla luftfickan som man har på flaskor. Och så kapsylen kan få in lite syre. – KAN DU GISSA vad det är? Mango, hallon och passionsfrukt. Det här är något som dundrar fram med stormsteg i öl-Sverige. Man måste gå in med inställningen att man dricker en fruktig drink och kanske inte en öl. Coola färger också. Knallgul, knallrosa och den här är lite mörkt laxfärgad. Det är väldigt mycket frukt. Det är tanken med varumärket, det ska inte sparas på någonting, det ska bombarderas med frukt. Har de fått in det på Systemet? – Ja, de har fått ändra på designen ganska mycket. De har blivit tvungna att ta bort gubben. Varför då? – Jo, man får ju inte köra luftballong alkoholpåverkad. Oj, såklart. För att folk inte helt plötsligt ska kasta sig ut i sina luftskepp efter att de har druckit den här. – Haha, eller hur. Designen var tydligen också lite för inbjudande för barn. Ok, det kan nog vara riktigt. Det kan jag köpa. Den är för snygg helt enkelt. Det värsta är att barn skulle säkert tycka att den smakar gott också. – Min favorit är nog den första de gjorde, Puppethead, det är bara hallon och svarta vinbär. Jag tyckte det var så välgjort och grymt i sin enkelhet. Men de här är fruktansvärt bra de också. SANDRAS PASSION FÖR dessa produkter går inte att ta miste på. Hon tvingar på mig, utan större svårighet ska tilläggas, ytterligare flera svenska hantverksprodukter som jag inte smakat - det måste jag menar hon. ”Flytande godis”, var det någon som sa.