TIDNINGEN TILLVÄXT 1
G Å R D S FÖ R E TAG E T Medan allt fler mjölkbön
der lägger av, har Kajsa och Karl-Johan Petersson valt att satsa. De har tagit över Kajsas föräldragård och lagt många miljoner på att bygga ett toppmodernt stall. – Det stora för oss är att vi gått från uppbundet till lösdrift. TEXT: HANS SANDSTRÖM FOTO: LIVEFOTO / LILLAN MAGNUSSON Fornby gårds nya stall är byggt utifrån Kravs regelverk och har plats för 150 kor och ungdjur i lösdrift. T står tålmodigt och bredbent i boxen. I fållan bakom henne en ordnad kö. Var och en väntar stilla på sin tur. – Vi är verkligen nöjda med roboten och det nya stallet, säger Kajsa Petersson. Nu ägnar vi betydligt mindre tid åt mjölkningen än i den gamla lagårn där djuren stod bundna. Hon och Karl-Johan tillhör den på senare år växande skara mjölkbönder som gått över till ekologisk djurhållning och lösdrift där korna går lösa i stallet. Längs långväggen en rad liggplatser. icktack ticktack. Rytmiskt suger roboten i sig mjölk från spenarna. Väser och pyser. Nr 998 en mindre fålla där efterrätten serveras – kraftfoder. – På det här sättet lockar vi runt djuren med hjälp av mat. Rationell drift Härifrån är det fri passage över till det långa foderbordet längs mitten av byggnaden där en vagn kör ut grovfoder varannan timme. En grind leder därifrån in till Det luktar gödsel och ensilage som i vilken lagård som helst, men här är det mesta automatiserat. I ett band runt halsen bär korna en sändare som står i förbindelse med gårdens dator. Avläsare på grindarna känner av vilken ko det är som passerar. Ska hon mjölkas slussas hon till fållan vid roboten. Om inte, öppnar hon grinden till avdelningen där kraftfoder serveras i automater som programmerats att väga upp rätt mängd till rätt ko. När hon ätit sitt godis öppnar hon nästa grind, den till Jo, den gamla mjölkkrukan finns kvar. Tillväxt Nr 1 2013 | 29