Utmärkt Örebro 1
Klassiskt text Ulf Hjelting bild Tomas Karlsson F
ratelli UR ASKAN TILL STORTORGET Den 29 juni i år brinner det i den del av Söderlindhska gården i centrala Örebro där bland annat restaurangen Fratelli finns. Tre månader senare reser sig den omtyckta restaurangen ur askan likt en fågel Fenix i nya lokaler på Stortorget. Vi gjorde ett besök och talade med ägaren David Kurt. D et är en smått legendarisk restauranglokal som Fratelli återöppnat och, så att säga, återstartat sin restaurang i. Så länge undertecknad minns har det varit någon form av restaurang eller pubverksamhet med adress Stortorget 8. – Jo, en av ägarna till gamla Ritz var faktiskt här och åt lunch i går. Det är verkligen legendarisk mark som vi nu haft möjlighet att öppna Fratelli i, säger ägaren David Kurt. I slutet av 1980-talet var Ritz, som absolut inte ska förväxlas med nuvarande Ritz, i gamla varmbadhuset platsen där man kunde se och höra livemusik samtidigt som man drack och åt gott. Det var runt Stortorget och Kungsgatan allt kretsade då. Allt från artister som Stefan Sundström med kompbandet Apache (det som senare tog namnet Weeping Willows) till etablerade amerikanska bluesgitarrister som Chuck Hall spelade på den scen som då fanns längst in i lokalen. Hukande bakom dj-båset stod ”Totte” och spelade det som passade för kvällen. De mindre etablerade lokala banden spelade på exempelvis Dr Z som låg ett stenkast därifrån, i nuvarande Makeriet vid Kungsgatan. – Att ha en scen eller nåt sånt har vi inte planerat i dagsläget, just nu koncentrerar vi oss på maten och drycken – i det här fallet vår vinkyl och vin. Vi kommer dock att ha en dj här fredagar och lördagar. Det fungerade för den tidigare restaurangägaren och var mycket uppskattat och vi ska också testa det. Klockan har sedan länge passerat lunchtid och det börjar bli eftermiddag men det är ändå fullt med gäster i restaurangen denna torsdag. Menyn är uppdaterad efter flytten och eftersom köket nu har förutsättningarna för det innehåller menyn fler grillade rätter med både kött och fisk. Även inredningen är uppdaterad även om några av stolarna och borden faktiskt kunde räddas undan branden. – Vi ville få in lite av gamla känslan av Fratelli där man satt i fönstren och därför har vi kapat både lite av bardisken och av vinkylen. Sektionen av vinkylen har vi istället placerat i den bortre delen av lokalen. På så sätt kan vi ha vin på två ställen med åtkomst för serveringspersonalen. Vi vill att våra gäster ska känna igen sig och det har vi fått till med några fönsterbord vid med utsikt över Stortorget. Samtalet rör sig tillbaka till den 29 juni. Vad var det som hände? – Om jag det visste. Det brann och ingen blev allvarligt skadad, tack och lov. Vi var alla i ett chocktillstånd efter vad som inträffade, all 28 hjärta och själ som hade lagts ner i restaurangen gick ju bokstavligen upp i rök. När det brinner i en sådan där gammal träbyggnad finns det inte så mycket att göra. Jag är överraskad över att så mycket av byggnaden ändå klarade sig från att brinna ner. Brandmännen gjorde verkligen ett fantastiskt arbete. Nu har ni landat på Stortorget. Finns det planer på återflytt? – Det är inget vi har tänkt på. Vi är här och nu och arbetar utifrån Fratelli på Stortorget. Vi får se vad som händer i framtiden. Om vi ändå leker med tanken, blir det i så fall en ny, tredje restaurang med annat namn eller bara återflytt av Fratelli? – Du menar som nu, att det finns både Sorella, Fratelli och att vi skulle starta en Bambino? Ha ha, skojade bara. Nej, så har vi inte tänkt. Vi får se när Söderlindhska gården är återuppbyggd och hur det ser ut då. Ingenting är bestämt, det kan ju dröja flera år innan vi är i ett sådant läge och det nya huset står klart. Sedan är det även upp till fastighetsägaren vad han vill ha in i det nya huset. Under tiden intervjun genomförs hejar David i stort sett på alla gäster som passerar ut och in i restaurangen. Han säger några vänlig ord, frågar hur det är och hur maten smakade.