Utmärkt Örebro 1
bild Tomas Karlsson BLÅBERGENS BRYGGERI VILL VÄXA
ORGANISKT I Närkes Kil, bara någon mil utanför Örebro, hittar vi Robert Sundström och Annika Hübbinette Sundström och deras Blåbergen Spa Bryggeri Event. Det var 2014 som idén om ett eget bryggeri tog form. Gården i Närkes Kil, där vi hittar Blå Bergen spa-bryggeri-event, köpte Robert och Annika Sundström redan 1996. – Jag ville testa och se om det gick att göra eget bra öl. Främst med tanke på gästerna i vår pub & restaurang, säger Robert när vi träffas i en av gårdens två pubar för att prata ölbryggning. Sedan 1 juli i år finns två öl, en ljus och en mörk lager, att köpa hos de tre närmast belägna Systembolagen i förhållande till bryggeriet, det vill säga Eurostop, ICA universitetet och Kungsgatan i Örebro. – Jag skulle helst vilja finnas hos Systembolaget i Marieberg och med Skogsipa har jag blivit lovad det. Det nya ölet Skogsipa är en ipa med mycket smak och inslag av mörkt knäckebröd och tallkåda. Nästa projekt är en porter där Robert bland annat använt chokladmalt vid bryggningen. – Och så håller jag på att experimentera med en Strong Ale som kommer att ha lite högre alkoholhalt. Målet är att ha fem, sex olika öl på Systembolaget under 2021. Lokalerna för detta finns på gården och att expandera verksamheten är inga problem. – Men jag vill växa organiskt. Idag klarar jag en årsproduktion på 8 000-10 000 liter. Anledningen till lokalytorna är att Robert tidigare arbetade med framställning av groddar som bland annat levererades till ICA. – Det blev till slut för krångligt distributionsmässigt, så jag valde att göra annat. Brygga öl och experimentera med recept är mycket roligare. Vi tar en promenad runt i fastigheten där bryggeriet finns. Det är stort. Uppskattningsvis används mindre än 30 procent av den totala ytan som skulle kunna vara bryggeri. Förutom att Robert brygger öl själv, så går det alldeles utmärkt att komma till bryggeriet och brygga sin egen öl. Senaste besöket var ett jaktlag som har gjort sin egen jaktöl. – Det finns två sätt man kan göra när ölet är klart. Antingen så kommer man hit och dricker 56 upp sin öl eller så köper man ut den från Systembolaget. Jag hjälper självfallet med att ta fram en egen etikett om man så vill. Och så går det självfallet att komma till gården och delta på ölprovning. – Vi har även haft andra dryckesprovningar, exempelvis romprovning, inflikar Annika som är den som sköter driften av spaverksamheten. Förutom bryggeri finns här två kåtor att hyra och intill dessa ligger spahuset, med jacuzzi utomhus. Nytt för i år är en hamam, det vill säga turkisk vattenmassage. – Och så har vi vår nya glamping. Två lyxigt inredda tält med tillhörande uppblåsbara jacuzzin. Nästa projekt handlar dock inte om vare sig bryggeri eller spa. Det handlar om solceller. – Vi ska montera så många att det kommer att täcka hela gårdens behov av el. Kanske kommer produktionen att bli så stor att vi kan sälja en del, avslutar Robert Sundström.