Utmärkt Örebro 1
text Peter Steen-Christensen bild Ordfront Förlag
NATURVINETS REVANSCH I boken “Chateau vadå” pekade Mats-Eric Nilsson ut hur lätt det är att bli lurad av vinbranschens tjusiga yttre och dess föreställning som något traditionellt och äkta med anor från tidigare århundraden. I nya “Nyfiken på naturvin” slår han ett slag för äkthet och en återgång till hur allting en gång var. D et har sagts väldigt mycket om naturvin de senaste åren, det känns nästan som det pratats mer om det än vad det druckits av det. Men att populariteten ökar stadigt lär vara det viktigaste ifall du frågar Mats-Eric Nilsson. Den före detta nyhets- och matjournalisten – numera föredragshållaren och fackboksförfattaren – tillhör dem som inte bara väljer bort ”tillsatsvinet”, som han kallar det, till förmån för den mer naturliga produkten utan även faktiskt tar upp kampen med allas hälsa och välbefinnande som mål. Vad är det första du säger till någon ifall de står och väljer mellan naturligt vin respektive vanligt ”tillsatsvin”? – Först berättar jag om alla de 63 tillsatser och så kallade “processhjälpmedel” som man får använda om man gör vanligt vin. Och sedan om hur rent från allt detta som naturvinet är. Att det helt enkelt är det ursprungliga, autentiska och levande vinet. Tänk surdegsbröd! Du har länge varit på krigsstigen mot vinproducenter och deras privilegium med att inte behöva ha någon innehållsinformation på sina produkter. Du menar att de 58 inte har något incitament att minska antalet tillsatser då ändå ingen vet vad som är i produkten. Ser du några framsteg från de etablerade vinhusen eller någon vilja från politiskt håll att skapa förändring? – Det pågår en process inom EU för att tvinga alkoholbranschen att redovisa vad som finns i produkterna. I de förhandlingarna har vinbranschen faktiskt gått med på att införa innehållsförteckningar, men vinföretagen vill att de själva ska få avgöra om den ska tryckas på flaskans etikett eller om den bara ska finnas online. Producenterna är nämligen livrädda för att det ska bli alltför lätt