NG Sthlm 1
Krog SVENSKA KROGPROFILER ÖPPNAR RESTAURANG I BER
LIN Felix Bergman och Rebecca Gulam flyttade till Berlin för fashion, tröttnade på branschen och öppnar nu restaurangen La Côte i stadsdelen Neukölln. TEXT OCH FOTO: FILIP SANDSTRÖM BEIJER FELIX BERGMAN STÅR utanför lokalen som snart står klar till att bli hans och sambon Rebecca Gulams arbetsplats. Tre män kämpar med att bära in en bardisk från en skåpbil som står parkerad på trottoaren utanför. Det råder byggkaos bakom de halvt neddragna markiserna på Kienitzer Strasse, ett stenkast från Tempelhof i Neukölln. Golvet putsas, ljudisoleringen monteras upp och kocken Basil Gieldon förbereder för fullt i köket. Restaurang La Côte har premiäröppning om bara några dagar och ägarna Rebecca och Felix jobbar natt och dag för att få allt på plats. – Jag ser bara mörker när jag väl går och lägger mig, säger Felix Bergman och skrattar. DE BÅDA FLYTTADE till Berlin med ett förflutet i Stockholms krogvärld. Felix var med och öppnade och drev restaurang Paradiso och Rebecca har växt upp i restaurang- och krogmiljön. Hennes pappa ägde restaurang och själv började 86 NÖJESGUIDEN | NR 02, 2020 hon hänga på krogen som bebis. – Jag är uppvuxen på restaurang. Jag gick in i köket och bestämde vad jag ville ha. Vem som än jobbade där gjorde mat till mig, säger Rebecca Gulam och skrattar. – Innan pappa blev sjuk pratade vi om att vi borde göra något tillsammans. Det var mest löst prat, sen flyttade vi hit eftersom vi fick jobb och flytt betalt. Men vi kände att vi tröttnade rätt snabbt på media, mode och skit, så vi tänkte, fuck it, vi jobbar ju bra ihop. FELIX BÄR MED sig goda erfarenheter av att ha öppnat restaurang förut och har sin sommelierbakgrund att luta sig på när restaurangen har valt viner. Rebecca är en rutinerad organisatör och projektledare. – Vi har bra koll båda två. Felix kan allting om vin, men vi båda två är väldigt bra på att se vad som behövs göra, vi har goda erfarenheter helt enkelt, säger Rebecca. FELIX VAR BLAND annat med och startade stockholmskrogen Paradiso. – Det jag tar med mig från att ha drivit restaurang i Stockholm är en hel del erfarenhet. Hur man ska strukturera saker, och hur man inte ska göra det. Joel på Paradiso sa en jävligt bra sak kring att folk frågade varför de inte öppnat utomlands. Det är som att lära sig ett nytt alfabet. Även om man bär med sig mycket erfarenhet, så ska man in i en helt ny bransch. Det innebär väldigt mycket nya regler och att man ska träffa myndigheter. Tyska myndigheter är dessutom väldigt speciella. Det är mycket stämplar och ett gammeldags system. Det är bestämt, men det finns samtidigt undantag beroende på vem du är. La Côte slår nu upp portarna i hjärtat av en av Berlins mest livliga stadsdelar. Konkurrensen i mångmiljonstaden är självklart stor, men med La Côte har de hittat sin nisch som ska göra att gästerna väljer dem. Menyn är inspirerad av det franska köket och i regi av Basil Gieldon. – Basil är ursprungligen från Stockholm. Han gick kockutbildning i Köpenhamn och hade sin praktik på ansedda Mielcke & Hurtigkarl. Efter sju år som kock i Berlin gjorde han slut med fine dining och efter väldigt, väldigt många resor till Barcelona, Venedig och Paris fann han en ny kärlek i den sydeuropeiska bistrokulturen, säger Rebecca. SJÄLVKLART KOMMER MATEN att vara i fokus, men duon vill erbjuda den ungt befolkade stadsdelen mer. – Det som kommer urskilja oss från alla andra är att vi också kommer ha en bar, som gör det mer levande. Hos oss ska man inte bara sitta och dricka sura naturviner. Vi kommer ha lite DJ:s och ha lite mer drag. På så sätt kommer vi erbjuda något som inte finns i det här området. Här finns inga andra restaurangbarer, säger Rebecca Gulam. La Côte ligger på Kienitzer Straße 95 i Neuköln.