Omtanke 1
Grön start på nya året Kanske gjorde du som många
andra, gav ett nyårslöfte om att äta mindre kött och mer vegetariskt under året? Här får du hjälp på traven med en mjukstart. Helt vegetariska är inte recepten då de innehåller mejeriprodukter, ägg och ost, men garanterat köttfria är de. RECEPT OCH BILDER FRÅN ARLA Tacopaj med sötpotatis och grönsaker PAJFAVORIT I VEGETARISK TAPPNING. Fyllningen kan också bytas ut mot tacokryddad vegetarisk färs med rödlök. Ingredienser 4 portioner Pasta med sojabönor och citron VEGETARISK PASTA MED VALNÖTTER OCH SOJABÖNOR, god, fräsch och lättlagad. Den som vill ha extra sting strör över lite torkade chiliflakes. Ingredienser 4 portioner 300 gram pasta, till exempel castellane 1 dl valnötter 2 vitlöksklyftor 1 msk flytande smörrapsolja 250 g frysta sojabönor 180 g babyspenat 150 gram naturell färskost 1 1/2 dl matlagningsgrädde rivet skal och saft av 1 liten citron salt ev. chiliflakes 60 | www.ssil.se Gör så här: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr varm stekpanna, låt svalna. Skala och finhacka vitlöken och stek den i smör och rapsolja. Tillsätt sojabönor och spenat och låt det fräsa med några minuter. Rör ner färskost och grädde. Tillsätt citronskal och saft, smaka av med salt. Blanda såsen med pastan. Strö över chiliflakes och valnötter vid servering. Pajdeg: 75 gram smör 3 dl vetemjöl 1/2 dl kesella kvarg ½ tsk salt 3 msk vatten Fyllning: 1 rödlök 1 zucchini, ca 300 g 1 sötpotatis, ca 300 g 2 paprikor i olika färg 2 msk smörrapsolja 1 tsk salt 1 tsk torkad oregano ½ tsk svartpeppar Topping: 2 dl creme fraiche 4 msk kesella kvarg ½ påse taco kryddmix 2 msk chilisås 1½ dl riven ost mozzarella 1 kvist körsbärstomater Gör så här: Sätt ugnen på grill 225°. Hacka ihop smör, mjöl, kvarg och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Låt stå i kyl 30 min. Skala och skär lök och grönsaker i mindre bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över smör&rapsolja och strö över salt och kryddor. Grilla ca 15 min tills grönsakerna har fin färg, rör om då och då. Ändra till över och undervärme i ugnen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Häll av ev vätska från grönsakerna och lägg dem i pajskalet. Blanda samman crème fraiche, kvarg, tacokrydda och chilisås. Bred ut blandningen över grönsakerna. Lägg på ost och tomater. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills pajen har fått fin färg. Servera med en sallad.