Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Jag tänkte mig att
i detta nummer hitta lite härliga viner som passar till en trevlig middag framöver. Så lite beroende på vad ni har tänkt servera till bordet så presenterar jag nedan ett rött och ett vin som passar till härliga middagar nu när vi närmar oss våren. De är hämtade från Systembolaget som erbjuder ett bra utbud av viner här kommer två av dem. Det första vinet som jag valt är ett rött vin som var ett av vinerna på Nobelmiddagen år 2013 och detta kompletteras av ett trevligt vitt vin. Sedan har jag även tagit med ett härligt porlande italienskt bubbel, kanske det bästa landets har att erbjuda. /Text: Peter Lannesand GÉRARD BERTRAND CHÂTEAU L'HOSPITALET – LA RÉSERVE ROUGE 2018 / Frankrike / Art.nr 73142 / 179 kronor Det här vinet har nästan alltid fått fyndstämpel på sig när det kommit in på systemet, så även denna årgång som jag tycker är fantastiskt god. Ett kraftigt vin med en härlig fruktdoft och man verkligen känner fatkaraktären på vinet. Smaken som har mycket mörka bär, kaffe och en bra pepprighet passar alldeles utmärkt till kötträtter med t ex potatisgratäng eller varför inte en lammstek, men även till fisk vilket man hade vid Nobelmiddagen 2013. Då var det piggvar som serverades. Strävhet Fyllighet Syra DAHL Veckan före löning - God mat för liten peng: Karolina Sparring / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 2 msk neutral olja 1 gul lök, finhackad 1 morot, finhackad 1 msk garam masala 2 msk tomatpuré 1 tsk sambal oelek 400 g krossade tomater 400 ml kokosmjölk 2 dl torkade röda linser 2 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1 tsk salt En klassisk linsgryta som här är gjord på ett väldigt enkelt sätt. Den är kanske inte så vacker att se på, men god och mättande – den kan jag lova att den är! GÖR SÅ HÄR: 1. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull eller stekgryta. 2. 3. Fräs lök och morot på svag värme 5-6 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och sjud 12-15 minuter, tills linserna är helt genomkokta. 4. Smaka av med salt. Sötma Fyllighet Syra Han är finalist i Årets Bagare Maju Rull Tall som bor i Linköping är en av finalisterna i tävlingen Årets Bagare, Svenska Mästerskapen i bageri. Tävlingen anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen går av stapeln 9–12 mars i köpcentret Nordstan i Göteborg. – Det är första gången jag tävlar inom mitt yrke och jag ser fram emot att visa upp mina kunskaper. Det som utmärker mig är framförallt min nyfikenhet i att blanda och balansera smaker samt hålla en mer hälsosam linje inom branschen. Det gör att jag hela tiden försöker hitta och ta fram alternativ samtidigt som jag lär mig utvecklas på den fronten, säger Maju. Passionen för mat och bakning har följt Maju hela livet och idag driver han Desserterie & Catering där han även jobbar som konditor. Hans specialitet är desserter, framförallt olika typer av moussedesserter, och han ser Årets Bagare som en möjlighet till att utmana sig själv. Foto: David Thunander 18 NOLLTRETTON Det är sex finalister som gör upp om titeln i Göteborg. På endast sex timmar ska de baka totalt 150 bakverk vardera. De har även 75 minuter, dagen före tävlingen, att förbereda degar, koka sylt med mera. Finalen ställer höga krav på både precision, exakthet, kreativitet, utseende och smaksäkerhet. Juryn som ska bedöma finalisterna leds av ordförande Johan Sörberg, grundare av Art Bakery, NK och bl a känd som domare i Hela Sverige Bakar. FERRARI – BRUT ORGANIS Italien / Art.nr 7721 / 165 kronor Ferrari görs i Norra Italien, och ligger på sin jästfällning under 36 månader. Denna är gjord enligt champagnemetoden och innehåller 100% chardonnay. Ferrari har en härlig syra och en bra smak av äpple. I doften finns en bra mineralitet och citrus. Denna passar perfekt som välkomstdrink när gästerna kommer, gärna med t ex lite salta potatischips eller varför inte ostbågar. CÔTES DU RHÔNE – BLANC 2018 / Frankrike / Art.nr 71947 / 119 kronor Viner från Rhônedalen är aldrig fel och levererar för det mesta med en mycket bra kvalitet, så även vinet denna gång som jag tycker är väldigt prisvärt. Det har en härlig blommig doft av persika och lite honung. Smaken är ganska kraftig med inslag av päron. Vinet är ett perfekt vin till mat så varför inte äta en torsk med en syrlig sås till men det passar även till en god kycklinggryta. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl