KIA STORY 1
Grilla med Martin & Anders Bröderna Anders och Ma
rtin Timell är aktuella med en egen kokbok där de delar med sig av sina sommarminnen, tips och recept. Grillade vitlöksbröd med grön tapenade (6 pers) gott bröd, t ex baguette olivolja 1 vitlöksklyfta cocktailkapris Grön tapenade: 1 vitlöksklyfta 1 burk urkärnade gröna oliver, gärna citronfyllda 2 msk olivolja 1/2 dl finhackade färska örter, t ex basilika, gräslök, bladpersilja salt och peppar 1. Skiva brödet och pensla det med lite olivolja på båda sidor. Dela en vitlöksklyfta och gnid in brödskivorna runt om. Lägg brödskivorna på grillen och grilla dem i några minuter per sida tills de fått fin färg. 2. Skala vitlöksklyftan till tapenaden och lägg den tillsammans med resten av ingredienserna i en skål. Mixa med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Lägg en klick tapenade på det nygrillade vitlöksbrödet och toppa med cocktailkapris. Helgrillad oxfilé med basilikaolja och rostade rotfrukter (4 pers) 1–1,2 kg oxfilé salt och peppar ruccolasallad och färsk rosmarin till servering Rostade rotfrukter: 8 potatisar 6 morötter 4 palsternackor 4 rödbetor 2–3 hela vitlökar olivolja flingsalt grovmalen svartpeppar några kvistar rosmarin Basilikaolja: 1–2 vitlöksklyftor 1 1/2 dl olivolja 1 kruka färsk basilika salt och peppar 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Skala och skär rotfrukterna i klyftor eller mindre bitar och lägg dem i en långpanna. Dela vitlökarna och lägg halvorna bland rotfrukterna, ringla över olivolja och blanda alltsammans med salt och peppar. Rosta rotfrukterna och vitlöken i ugnen i ca 30 minuter. 3. Putsa oxfilén och salta och peppra den runt om. Lägg köttet på grillen och vänd det med jämna mellanrum. Grilla tills köttet har en innertemperatur på 55 grader. Låt det därefter vila i folie en stund före servering. 4. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna till basilikaoljan. Häll olivoljan i en skål, tillsätt vitlöken och basilikan och mixa med stavmixer till en slät blandning. Smaka av med salt och peppar. 5. Lägg de varma rotfrukterna på ett fat, strö över ruccola och lägg på några kvistar rosmarin. Skär upp det varma köttet och ringla på en del av basilikaoljan. Servera resten i en skål bredvid. Anders gino (4 pers) 1 mango 2 kiwi 1 banan 1 liter jordgubbar 200 g vit choklad 1/2 liter vaniljglass 1. Värm ugnen till 225 grader. 2. Skala och skär frukten i skivor. Skiva jordgubbarna. Lägg alltsammans i en ugnsform eller i portionsformar. Riv chokladen grovt på ett rivjärn och strö den över frukten och bären. Gratinera mitt i ugnen i ca 5 minuter. Servera ginon varm med vaniljglass. LISEL O TTE S VINTIP S Goda viner till grillat Vi svenskar gillar att tillaga vår mat ute – och att finna viner som passar till är inte svårt. Här är några: Grillviner från Italien på flaska: Toscanska Carpinetos Supertuscanviner, där internationella, inte enbart italienska, druvsorter ingår, har tillverkats sedan slutet av 70-talet. Till grillat kött passar elegant körsbärsfruktiga och kryddiga Dogajolo Rosso 2010, 99 kr, nr 75557. Till grillad fisk och vegetariskt passar generöst fruktiga och örtiga Dogajolo Bianco 2011, 99 kr, nr 75696. Grillviner från Sydafrika i bag-in-box om 3 liter: Fairtradelicensierade Fairview förpliktar sig att ge sina arbetare skäliga villkor. För varje såld box får de även del i en pott som fördelas en gång per år. Till grillat kött och mycket prat passar fyllig mörk frukt med inslag av lakrits och choklad. Farirview Shiraz Cabernet Sauvignon 2012, 225 kr, nr 6286. Innehållet i denna somriga box gör ingen besviken: torr och fräsch smak av hallon och blodapelsin. Cape Ink Rosé 2013, 179 kr, nr 6027. LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 1/2013 41