AMES 1
HELSINGFORS Helsingfors är en trivsam och lättöve
rskådlig huvudstad, väl värd att besöka. Vi promenerar gärna genom staden till våra olika besöksmål. Arkitekturen och designen är slående och imponerande, av yppersta världsklass. Utbudet av barer, caféer och restauranger men också av modebutiker och varuhus är stort. Gastronomiskt är Helsingfors en del av den innovativa nordiska matutvecklingen. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER S alutorget, vid hamnen, är det första de många kryssningsresenärerna möter vid ankomsten till Helsingfors. Torget fylls av jublande finländare när vinster i ishockey-VM eller melodifestivalen ska firas. Här blandas genuin torghandel med ett trist turistanpassat utbud. Klokt är att snabbt lämna torget och ta sig uppför den vackra Esplanadparken. Trivsamt är att ta en fika eller en öl på klassiska Kapellet. I parkens övre hörn finns det välkända varuhuset Stockmann. Värt att besöka enbart för dess matavdelning. HELSINGFORS ÄR FYLLT av inbjudande caféer, alla med specialiteten kanelbullar. Vi och många besöker gärna traditionsrika Ekbergs på Boulevarden, ovanför Esplanadparken. Kaffet och kanelbullen kompletteras förslagsvis med deras berömda Napoleonbakelse, så gott. För den matintresserade finns ett flertal Saluhallar i Helsingfors. Gamla Saluhallen ligger mellan finlandsbåtarna och Salutorget. Den är modernt nyrenoverad med främst ett antal kaffe- och lunchställen. Ett säkert val är någon av sopporna och ett rågbröd täckt av lax. Mer traditionell är Hagnäs Saluhall, med en ”gammaldags” saluhall på nedre planet och allmänna butiker på övre planet inkluderande en Marimekkobutik. FYRA RESTAURANGER I Helsingfors har en Michelinstjärna, Ask, Chef & Sommelier, Demo samt Olo. Olo är beläget i ett vackert 1900-tals hus på Salutorget. Chefskocken Jari Vesivalos meny bygger på finska och nordiska råvaror. Här blandas innovativt ostron, kalvbräss och sjötunga med gröt toppad av tartar på ren, kantarellkrustader, tång och tre sorters yoghurt. Ett inneställe är The Cock på Fabiansgatan, fem minuters promenad från hamnen. Baren har ett stort utbud av drinkar. I det franskinspirerade Brasseriet har vi med stor behållning ätit en perfekt krämig risotto med tryffel, en vitlöksdoftande Linguine Vongole-pasta med räkor, samt en tilltalande Steak Frites med en korrekt slagen bearnaisesås. Det tidigare slakthusområdet, Teurastamo, är ombyggt till ett mat- och kulturområde. Mest känt är B-Smokery, en äkta barbeque restaurang. Köttet röks i en exklusiv rökugn importerad från Texas, den enda i Norden. Restaurangen serverar perfekt rökt och grillat kött i form av revbensspjäll, kycklingvingar, pulled pork, hamburgare, korvar och olika stekar. Barbeque som bäst. HELSINGFORS Helsingfors är Finlands huvudstad, sedan självständighetsförklaringen 1917, och dess största stad. Huvudstadsregionen har över 1,4 miljoner invånare medan det inom stadens gräns finns 640 000 invånare. Cirka 40 000 av dessa invånare är svensktalande. De flesta gatorna har både ett finskt och svenskt namn. Över två miljoner passagerare tar årligen färjan från Stockholm till Helsingfors. Finsk design är välkänd över hela världen. I centrala Helsingfors finns ett särskilt ”Design distrikt Helsinki” med ett kluster av aktörer. Det inkluderar butiker, designaffärer, gallerier, verkstäder och museerna, Arkitektmuseet, Designmuseet och museet för Nutidskonst. n HELSINGFORSTIPS B-Smokery-Barbeque www.bsmokery.fi Café Ekberg www.ekberg.fi The Cook Restaurang www.thecock.fi Gamla Saluhallen www.vanhakauppahalli.fi Hagnäs Saluhall www.punainenlanka.fi. Kapellet Bar www.kappeli.fi Olo Restaurang www.olo-ravintola.fi Stockmanns Varuhus www.info.stockmann.com 57