AMES 1
KRÖNIKA Malbecvinet börjar stort och muskulöst, m
ed nästan blåbärslik fruktarom, men tonas snabbt ner och passar därigenom utmärkt till tuffa smaker av både oxkött, anka/gås och vilt. Malbec MALBEC SOM MÅNGA KÄNNER till är Argentinas nationaldruva men den odlas även på många andra ställen. I detta avsnitt om druvor så har vi kommit till Druvan Malbec som har ganska många odlingsområden och smaker. MALBEC FÖRKNIPPAS IDAG främst med Argentina men druvans historia börjar i sydvästra Frankrike, runt Cahors och Bordeaux där den ursprungligen odlades. På grund av vinlusens framfart minskade Malbecodlingarna markant i Frankrike, men togs tillvara på i Argentina. Idag producerar Argentina 75 procent av världens Malbecvin och ser det som sin signaturdruva. MALBECODLINGAR I FRANKRIKE har sin hemvist framförallt i sydvästra Frankrike, främst i Cahors. I Cahors sydost om Bordeaux ger Malbec spännande viner. Där ingår Malbec till minst 70 procent i det färdiga vinet. Vinerna är ofta mörkt röda i färgen och fylliga, med aromer som plommon och tobak. Viner från denna region är väldigt olika den argentinska Malbec. Malbec odlas även i Loire, där den heter Cot. Men druvan har stora problem att mogna i det svala klimatet. Den ses därför i Bordeaux som en utfyllnadsdruva och är på tillbakagång. I AGENTINA ÄR MALBEC en stor odlad druva och speciellt i Mendoza-distriktet. Odlandet började där redan 1868 då en fransk botanist planterade den första vinrankan och Argentina står nu för tre fjärdedelar av världens Malbecproduktion. I Mendoza odlas Malbec på högre höjd och växtsäsongen är längre och svalare än i Frankrike, något som gör att vinerna skiljer sig åt markant åt. En av hemligheterna är en högre dos av UV-ljus som ger tjockare skal på druvorna och därmed mera tannin och smak. Malbecs mörkt rödlila färg kan vid första anblick påminna om Syrah och Mourvédre. Det som skiljer dem åt är den klart lilarosa rand som återfinns i kanten av glaset. Ett ess i rockärmen vid en blindprovning. Till skillnad från exempelvis Cabernet Sauvignon har det argentinska Malbecvinet inte en särskilt lång eftersmak. Det börjar stort och muskulöst, med nästan blåbärslik fruktarom, men tonas snabbt ner och passar därigenom utmärkt till tuffa smaker av både oxkött, anka/gås och vilt. NÄR MAN TALAR OM MALBECVINER kan man dela in dem i två vanliga stilar – enklare och de som legat på fat. I de enklare Malbecvinerna är frukten det dominerande, röda bär och balanserade tanniner. Dessa viner är framställda med ingen eller mycket liten ekfatslagring. Det lagrade vinet på Malbec, i Argentina gärna under namnet Reserva, har en mer komplex karaktär, gärna med inslag av mörk frukt, choklad, tobak och både sötlakrits och dominerande tanninstruktur. MALBEC ODLAS ÄVEN på andra platser i vår vinvärld och då framförallt i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA. MALBECVINER PASSAR framförallt till kryddstarka och kraftiga maträtter och då speciellt viner från Argentina. Grillat och pastarätter fungerar också utmärkt men här kan man välja viner från Frankrike. n PETER LANNESAND Vinkännare Trolleriunderhållning till fest och event www.magimartin.se 0703 40 55 92 60