Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Tittar man på termo
metern just nu så undrar jag om sommaren verkligen kommer, men det blir nog en kanonsommar till slut. Förhoppningsvis kommer vi få det varmt och härligt och då har jag hittat tre viner som passar till sommarens heta dagar och trevliga fester. /Peter Lannesand Vinkonnässör VILLA MARIA - SAUVIGNON BLANC 2016 / Nya Zeeland / Art.nr 6262 / 109 kronor Första vinet är ett härligt vitt vin från Nya Zeeland, närmare bestämt från området Marlborough. Villa Maria är Nya Zeelands mest prisbelönta vinproducent och detta vin kommer vara en storsäljare på Systembolaget i sommar. Med sin underbara syra och härligt långa eftersmak så passar den perfekt till sommarsalladen eller lättare fiskrätter. Doften är också underbar och härlig aromatisk med inslag av passionsfrukt och nässlor. Fyllighet HEMMAGJORD TAGLIATELLE MED KARLJOHANSVAMP OCH SVART TRYFFEL Ur boken: Gourmetvego - Vegetariska menyer för livsnjutare / Jennie Benjaminsson / Norstedts DU BEHÖVER: Tagliatelle: 6 ägg 600 g durumvetemjöl 2 msk vatten 2 msk god olivolja Karljohansvamp- och tryffelsås: 80 g torkad karljohansvamp 2 scharlottenlökar 50 g smör 1 dl torrt vitt vin 2 dl vispgrädde 1/2 dl finstrimlad bladpersilja svart tryffel, gärna mycket (ca 25 g) salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Tagliatelle: Blanda ägg, mjöl och vatten. Blanda till en slät och elastisk deg i en degblandare ca 10 minuter, eller 15 minuter om den knådas för hand. Plasta degen och låt vila i kylen 1 timme. Kavla ut pastadegen i omgångar på ett mjölat bakbord tills den är ca 2 mm tjock. Skär pastan i 1 cm bred tagliatelleband. Mjöla den skurna pastan lätt och koka den genast på högsta värme i välsaltat vatten, ca 3-4 minuter. Låt pastan rinna av och blanda ner oljan så att den inte klibbar. Karljohansvamp- och tryffelsås: Blötlägg svampen i ljummet vatten i minst 2 timmar. Finhacka den. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smöret på svag värme tills löken mjuknat och svampen vattnats ur, ca 10 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll i grädden och låt såsen sjuda i 5 minuter. Vänd ner persilja och hyvlad tryffel. Krydda med salt och peppar. Vid servering: Doppa hastigt den kokta tagliatellen i kokande vatten så att den blir varm och vänd ner den i den sjudande såsen. Lägg upp snyggt på tallrikar. Toppa med ännu mer tryffel och nymald peppar. FREIXENET - PROSECCO Italien / Art.nr 77774 / 99 kronor Till sommaren så skall man givetvis ha bubbel också. Jag hittade en härligt bubblande Prosecco på beställningssortimentet med en fantastisk flaska. Ett flirtigt italienskt bubbel från Spaniens största producent av mousserande vin. Denna Prosecco har personlighet och en härlig elegans. Vinet har härligt små pigga bubblor, saftig fruktighet och en fin syrlighet, samt karaktär av piggelin, kiwi, honungsmelon och kritiga mineraltoner. Drick den välkyld som aperitif eller till milda ostar. Strävhet Syra Anna de Codorníu i blomsterskrud Det spanska vinhuset Codorníu lanserar till sommaren ett designsamarbete med svenska konstnären Clara Hallencreutz . Med inspiration hämtad från sin konst har Clara Hallencreutz valt att klä den ekologiska premiumcavan Anna de Codorníu i en vacker vit blomsterskrud - vilket också går i linje med vårens och sommarens stora blomstertrend. Cavan säljs i en limiterad upplaga på Systembolaget från och med mitten av maj. - I min konst använder jag ofta vardagliga objekt, såsom blommor, spagetti, godis etc... som byggstenar i min installation. Min studio är som en vit canvas och varje föremål representerar ett penseldrag. Blommor, som jag använt för Anna de Codorníus omslag, är naturens egna penseldrag. Jag har utgått från den vita originalflaskan och gjort ett subtilt mönster av vitt blomster som får symbolisera den levande och ekologiska drycken. Ett vackert inslag på vårens och sommarens dukade bord, säger konstnären Clara Hallencreutz. UTÖKAT DESIGNSAMARBETE MED RICHMOND & FINCH Samtidigt som denna cava släpps kommer även Richmond & Finch att lansera en begränsad utgåva av sina populära Iphone skal i Claras Hallencreutz vackra blommönster. Även här är det första gången som Richmond & Finch inleder ett designsamarbete för sina modeaccessoarer. Clara Hallencreutzs blommönster passar väl in i den nya SS17-kollektionen som släpps samma dag som den limiterade utgåvan av Anna de Codorníu och kommer att säljas i utvalda butiker runt om i Sverige. (JE) 16 NOLLELVA CATENA - ALTAMIRA MALBEC 2014 / Argentina / Art.nr 99256 / 139 kronor Sist, men inte minst så måste man ha ett härligt grillvin. Från Argentina är nästa rekommendation och från landet kommer några av Sydamerikas särklassigt bästa viner, som utan problem konkurrerar med det allra bästa världen i övrigt kan producera. Detta härligt kraftiga vin med härlig koncentrat och mogna frukter är perfekt till den grillade köttbiten… gärna en blodig då vinet kommer till sin rätta. Doften är härlig med mycket choklad och kaffe. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Pressbild