Nordens Tidning 1
”Väskolan i K
ristianstad hade nordisk matvecka i fyra dagar. Jag hörde positiva röster från både elever och föräldrar som gillade initiativet. Kökspersonalen fixade nordiska flaggor som de smyckade med den veckan. I åk 8 jobbar eleverna med Norden i geografi/ samhällskunskap/svenska och givetvis gjorde de det i anslutning till v. 12 så åtminstone de eleverna fick maten i ett sammanhang”. Anna Gunnarsson I Grankulla i Finland hade alla skolor nordisk matlista veckan 12. Cirka 2 000 elever deltog. Bäst respons fick vi för den danska skink-broccolirätten. Leila Korhonen, kosthållschef, Grankulla stad i Finland Isländskt besök på Geta skola. Det var en lyckad vecka för oss i Geta på Åland. Vi hade gäster från Island och Norge och maten var utsökt, hälsar Marianne Häggblom. Vi har några foton och en filmsnutt från tisdagen då Island var temat. Filmen är tänkt som info till föräldrar. https://www. youtube.com/watch?v=GZqIT4Pvawo ”Det är så roligt att få göra det, tänk att få en färdig meny att använda”. Barnen är duktiga på att smaka på olika saker. Till min glädje berättar kockarna att de äter stora mängder ärtsoppa och gröt när det serveras”. Diana Nurmi, skolkock i Geta grundskola Island ”bjöd” idag på: Stuvad fisk och potatis. Till måltiden fick de äta salladsbuffé och bröd. I morgon onsdag står Sverige på tur. Den danska rätten som serverades på måndagen åt eleverna i Geta skola upp i princip allting av - ett gott betyg alltså! Tranås kommun – Ismeta Sedic, kostchef: ”Nordisk vecka gick bra, åtta skolor, inklusive en gymnasieskola deltog. Varje dag fick eleverna även information om länderna.” Årets recept hittar du här: http://www.norden.se/Medlemskap/Skola/Nordisk-skolmatvecka/ Under hösten och vintern har vi studerat Lettland. Stor hjälp har vi haft av paret Wolf, som bott i landet i fyra år. I början av maj reste 21 medlemmar iväg till Riga, årets kulturhuvudstad. Här är gruppen samlad utanför den vackra Operan, där vi avnjöt ”Kärleken till de tre apelsinerna”. Förutom besök i det nyöppnade KGB-kontoret och guidad rundvandring i den gamla svenskstaden Riga med sin fantastiska arkitektur, gjorde vi även bussturer ut på landsbygden. En tur gick till Jurmala med sina överdådiga sommarhus och Rigabuktens sandiga kust. Vi besökte även Salaspils, ett minnesmärke över krigets offer. Det väckte tunga minnen hos dem av våra deltagare, som upplevt krigets svåra tid. En annan tur gick österut. Vi besökte några mindre, men mycket charmiga små städer med kunnig guidning av lettiska kvinnor. Mest intressant var kanske besöket på Skangall, godset där Olof Palme och hans syskon tillbringat sina somrar. Förutom den svensk-anknytningen, så var det just på Skangall våra två kurskamrater arbetat med socialt utsatta barn och ungdomar. Fulla av intryck och mycket nöjda återvände vi till Kiruna. Den 7 maj kl 19.00 på Stadsbiblioteket berättade författaren Jouni Tervalampi om Bödlar, galgbackar och avrättade i Västmanland. I äldre tider kunde man avrättas för brott, som idag bara ger fängelse, böter eller vilka inte alls bestraffas. Förr fördes flera socknar samman i häraden. I varje härad fanns minst en avrättningsplats. Den låg ofta nära tingsplatsen, där mycket folk brukade samlas. Tingsplatsen kunde vara belägen där större vägar möttes eller eriksgatan gick fram. Vissa tingsplatser kunde också vara kultplatser t ex Anundshög. 34 nordens tidning nr 3 | 2014 Varje stad hade sin egen avrättningsplats eller galgbacke, som den ofta kallades. Ju mer staden växte, desto längre ut flyttades galgbacken. I Västerås har människor avrättats på Bondtorget, Oxbacken och Krutkällarbacken. I Västmanland satt de dömda fängslade på Västerås slott tills de fördes ut till sitt eget härad för att dödas. Stöld straffades ända från vikingatiden med hängning. TEXT: ULF WILUND FOTO: ALICE WIDLUND Från vänster Hans-Erik Montelius och Jouni Tervalampi