Lera 1
Lera SKÄRVOR
Lera VANKE PAVILION
Lera SUNDBYBERGS SIMHALL
Lera PERSONPORTRÄTT
Lera TRENDSPANING
Lera SMAKFULLT INRETT
PROJEKT: DISFRUTAR ”RESTAURANGEN LIGGER PÅ EN GAT
A SOM SJUDER AV LIV OCH KERAMIKEN I FASADEN BLIR SOM ETT FILTER MELLAN MATSALARNA OCH FOLKLIVET.” UDe färgstarka fälten är inspirerade av Mirós verk. E Fasaden både lockar och skärmar av. K Natali Canas del Pozo, arkitekt på El Equipo Creativo. PROJ EKTFAKTA PROJEKT: Disfrutar PLATS: Barcelona ÅRTAL: 2014 ARKITEKTER: El Equipo Creativo ENTREPRENÖR: Grup Arteco OMFATTNING: 520 m2 30 eramik är den röda tråden på Barcelona-restaurangen Disfrutar. Namnet betyder njuta och här kan man inte bara njuta av den förstklassiga Medelhavsmaten – bakom restaurangen står tre före detta chefskockar från den världsberömda restaurangen El Bulli – etablissemanget bjuder dessutom på en sällsynt keramisk uppvisning. – Beställarna ville fånga Medelhavskulturen, havet och människorna. De pratade om kvalitet, historia och fascinationen för naturen i den här delen av världen. Det var den känslan som de ville förmedla i restaurangen, berättar Natali Canas del Pozo, arkitekt på El Equipo Creativo. Restaurangen ligger i Eixample, ett område känt för sina exklusiva butiker och konstgallerier, och trots dess placering på en av de livligare gatorna sticker den ut i mängden. En fasad klädd i keramiska plattor i varma toner – rött, orange, gult – pockar på de förbipasserandes uppmärksamhet. – Restaurangen ligger på en gata som sjuder av liv och keramiken i fasaden blir som ett filter mellan matsalarna och folklivet. Den här färgstarka fasaden har ett urbant och konstnärligt uttryck som vi tycker passar väldigt bra i den här delen av staden, säger Natali Canas del Pozo. LOKALENS SKIFTANDE utformning var den största utmaningen för arkitekterna. Bakom den smala fasaden finns en trång och avlång lokal, som sedan öppnar upp sig i en stor, ljus och öppen yta för att avslutas i en grönskande innergård. – Förutsättningarna var väldigt olika för de olika ytorna. Vi löste det genom att dela in lokalen i två separata delar. Den första delen, närmast gatan, har fått ett färgstarkt och mer urbant uttryck. LERA #3 2015
Lera FORM & TEKNIK
Lera MALMÖ LIVE
Lera ANDALUSIEN
Lera KAKELDETALJEN
Lera BOLOGNA
Lera KRÖNIKA