Nolltretton 1
KROGPROFILEN OG Clas Yngström från Sky High har e
tt nytt bluesband vid namn Blue Devils. Den 15 december kommer de och lirar på L´Orient. Twaine, Hillen och Tinna var tvungna att ställa in sin spelning i oktober på Palatset. Men misströsta inte, den 9/12 gör de ett nytt försök. Harrys, Palatset, Texas Bar... det finns många ställen som kör pubquiz i stan. Ett av dem är Ågatan Bar som satsar på quiz med musikinriktning varje torsdag. Är du student och gillar att svänga dina lurviga? Gå i så fall till Herrgårn i Ryd som kör nattklubb på fredagrna. Varannan vecka är det International Night. Blues och rock på böljan den blå. Båten Esperanza kör liveband på lördagarna och den 9/12 lirar Delta Dullards. På Mozzarella tillagas maten med kärlek och passion Text: Kristian Andersson Foto: Jenny Egelstig Meir Vaknin är en känd restaurangprofil i Linköping och har drivit flera restauranger och kaféer sedan han kom till stan från Israel 1975. Idag satsar han fullt ut på Mozzarella - den italienska restaurangen på Nygatan som erbjuder sina gäster smakupplevelser, humana priser och personligt bemötande. - Jag har drivit Mozzarella i 15 år med fokus på att alltid servera mat av högsta kvalitet. På vår meny hittar du pizza, pasta, kötträtter, fisk och skaldjur som så långt det går tillagas från grunden med stor erfarenhet, kärlek och passion, säger Meir och fortsätter; - Dessutom har jag ett personligt intresse för grappa och vin, för det är kombinationen av god mat och dryck som resulterar i en härlig smakupplevelse. Vi erbjuder ett spännande utbud av flera italienska öl, viner och grappavarianter från olika distrikt i Italien. Meir berättar att linköpingsborna uppskattar Mozzarella, som han beskriver som en avslappnad, barnvänlig och familjär restaurang där det går att få sin mat glutenfri, laktosfri och vegetarisk om man så vill. - Till oss är alla välkomna precis som de är och våra priser är humana, så att man kan njuta av god mat oavsett storlek på plånboken. Det ska inte kosta för mycket att äta en fin köttbit till exempel. Vi utvecklar oss hela tiden inom det internationella köket för att erbjuda både klassiska eller nya maträtter. Och vi är flexibla för de gäster som önskar det lilla extra. Många av våra stamkunder tittar aldrig på menyn utan frågar i stället vad vi rekommenderar idag. Då 58 NOLLTRETTON överraskar vi dem och de går alltid från oss mätta, nöjda och belåtna, förklarar Meir och fortsätter; - Vi jobbar även väldigt mycket med svamp, såsom Karl Johan, kantareller och tryffel i våra maträtter. Vad är roligast med att driva en restaurang? - Att träffa alla härliga människor som visar uppskattning och tacksamhet ÇOK NAJS - ett skönt ställe att hänga på för maten vi serverar dem. Det motiverar oss att bli ännu bättre. Och givetvis tycker jag om att experimentera och skapa nya rätter, på så vis fortsätter man hela tiden att utvecklas, avslutar Meir. FAKTA Meir Vaknin Ålder: …still going strong Bor: Linköping Familj: Två vuxna barn. Gör: Driver Mozzarella. Intressen: Allmänbildning, socialt umgänge och att läsa. Vill resa: Kuba, Tel Aviv och Miami. Gabriel och Sanne Jacob, som driver Food & Family och Sannes Coffee i i-HUSET öppnar i december upp dörrarna till deras nya krog - Çok najs - på Platensgatan 3 i Linköping. Namnet är en blandning av turkisk och svensk slang, och betyder att något är riktigt bra eller härligt. - Vi ville ha ett kreativt namn som känns modernt och avslappnat på samma gång. Çok najs är ingen fine dine-restaurang, utan konceptet är ”drop-in” med maträtter som inspirerats från turkisk street food och ett brett utbud av öl, säger Gabriel och fortsätter; - Det kommer vara ett riktigt skönt hak att hänga på, tänk dig ”södermalmskänsla”, med god mat tillagad på bra råvaror och där det spelas skön bakgrundsmusik som förhöjer stämningen. Hit kan du komma som du är för lite avslappnat häng helt enkelt. Lokalerna, där restaurang Olympia låg, har renoverats och byggts om. kommer vara enkel men stilfull. Menyn kommer inkludera vegetariska rätter och bland ölsortimentet hittar man lokala märken. - Ett lokalt bryggeri kommer vara involverade och vi kommer även ha en gästkran från ett mikrobryggeri i Östergötland. Det kommer finnas turkisk öl (som Efes), turkiska viner och ett utbud av drinkar. Vi kommer ha öppet för lunch och under kvällarna till sent. Çok najs ska vara stället att hänga på, avslutar Sanne. (KA) Inredningen Foto: Jenny Egelstig