NG Gbg 1
D et var för fem år sedan idag som den första fla
skan lämnade destillationspannan. Idag är Anna och Calle Wikners destilleri Stockholms Bränneri landets näst största ginproducent efter Hernö Gin. I siffror innebär detta ett par hundra tusen flaskor om året, eller en sjättedel av den svenska ginförsäljningen. Lägg därtill en inte alls oäven produktion av handsprit och framgångssagan är komplett. I den första intervjun vi gjorde med er 2017 var ni väldigt glada för att ha skickat ut 1000 flaskor gin. Hur många blir det 2021? – Det berättar vi faktiskt fortfarande när vi drar historien om hur vår gin kom till, skrattar Anna. Det gick tusen flaskor på 24 timmar vilket var otroligt stort då. Då körde vi dessutom ut dem manuellt med cykel och moppe. – Förra året gick det 200 000 flaskor gin och 60 000 flaskor handsprit. Det hade bli tufft att ta dem på cykeln, fyller Calle i. Just nu bygger vi upp vår kapacitet här i destilleriet vilket både gör att vi kommer att kunna producera mycket mer, samtidigt som det stannar upp processen något i det korta perspektivet. Vi har dubblat varje år sedan vi startade, men jag törs inte svara på om det blir riktigt så mycket detta år. Finns det någon risk med att växa så här fort, det kan väl finnas en charm vid att vara liten och snabbfotad. C: Det är en väldigt stor anledning till att vi faktiskt styr upp processen nu med en ordinarie produktionen. Ju bättre struktur vi har i den desto mer tid kommer vi ha för att göra annat. A: Målet är absolut att kunna planera med ett lite längre perspektiv. Fram till nu har vi i princip jobbat vecka för vecka. C: Ekonomiskt har vi inte heller tagit några risker utan växt med behovet. Vi skeppade precis två containrar till USA, vilket innebär ungefär tjugotusen flaskor av storleken 75 centiliter. Där finns det såklart oändliga möjligheter men vi vet inte i dagsläget exakt hur stor efterfrågan kommer att bli. Hur stor del av er produktion går på export idag? C: Det är ungefär 15-20 procent. A: Systembolaget är fortfarande den klart största delen, men det är klart det finns enorma möjligheter med exporten. C: Det är inte bara USA heller, vi jobbar med en rätt liten aktör i Tyskland men skickar ändå pallvis med flaskor dit. Vi finns totalt i 16 länder idag och det handlar om alltifrån Japan och Hong Kong till Australien och Island. Sen kanske det inte är ett uttalat mål att bli ett globalt varumärke. A: Fast ett globalt varumärke blir vi gärna. Men det är framför allt i Skandinavien vi kommer att vara en självklar aktör. NR 5, 2021 | NÖJESGUIDEN 45