NG Gbg 1
GÖTEBORG KAPAREN TAR FORM En enig byggnadsnämnd h
ar klubbat igenom Göteborgsfamiljens bygglovsansökan. NU SKA DEN före detta biografen Kaparen på Stigbergstorget äntligen få nytt liv. Göteborgsfamiljen (tidigare Avenyfamiljen) lämnade för en tid sedan in bygglovsansökan för att göra om huset, som även tjänat som postkontor och matbutik, till ett nöjespalats med tre restauranger och en takterrass. DENNA ANSÖKAN, SOM ritats av Okidoki Arkitekter, är nu godkänd och Göteborgsfamiljen har för avsikt att vara klara med entreprenaden lagom till Valborg 2022. SKÅNE DE TAR ÖVER STURE Här är trion som ska väcka liv i den klassiska restaurangen. DET ÄR KRÖGAREN David Kallós, arkitekten Jonas Lindvall och entreprenören Kenneth Andrén som tillsammans ska ruska liv i restaurang Sture. – Sture är en klenod i restaurangbranschen och vi kände att det saknades en riktigt klassisk krog i Malmö, säger David Kallós i en intervju med tidningen White Guide. HAN BERÄTTAR ÄVEN att restaurangen, om han får som han vill, kommer att återta sitt tidigare namn Sturehof. – Vi har inte hunnit ta reda på om det går, men det känns rimligt att knyta an till historien. KROGEN KOMMER ATT vara öppen sju dagar i veckan och ha ett sextiotal sittplatser. Arkitekten Jonas Lindvall som tidigare har jobbat med bland annat Saltimporten Canteen och Bloom in the Park skapar just nu den nya interiören. Planen är att öppna Sture, eller Sturehof, i september 2021. SKÅNE GASTRO STÄNGER OCH LÄMNAR PLATS FÖR NYTT Den hyllade gourmetkrogen i Helsingborg har serverat sin sista sparris. GASTRO HAR TAGIT ner skylten för gott och den 1 juni tas istället den anrika lokalen över av trion bakom Kol & Cocktails. – Vi ska öppna ett koncept som saknas i Helsingborg och vill skapa något nytt som vi hoppas ska sticka ut lite i utbudet, säger Michael Fogelqvist som tillsammans med Patrik Jakobsson och Mattias Tornblad driver Kol & Cocktails i en intervju med tidningen White Guide. Michael och hans kollegor siktar på att öppna den nya krogen i september 2021. GÖTEBORG HASSELSSONS ÖPPNAR PÅ STORAN Fish and chips-genierna har äntligen fullständiga rättigheter. GILLAR DU FISK och pommes frites? Då har du kommit rätt. Vi har nämligen nöjet att rapportera att Hasselssons, som till vardags huserar i Majorna, har öppnat en pop up på Stora teatern. TILL SKILLNAD FRÅN restaurangen i Majorna kan pop up-versionen fresta med fullständiga rättigheter. Dessutom har Hasselssons grundare Oliver Bull och Adam Axelsson tagit fram sin egen tolkning av den klassiska räkmackan, som ska serveras exklusivt på Storan. – För oss som är enkla killar från Majorna känns detta fantastiskt kul. Tänk att vårt lilla hemliga ställe ska få visas upp på första parkett, säger Oliver Bull. Hasselssons pop up kommer att ha öppet fram till slutet av augusti. RIKS RIESLINGVECKOR FÖR SVERIGES RESTAURANGER Wines of Germany genomför extra långa Rieslingveckor i juni för att stötta landets krögare. MELLAN DEN 7-20 juni, när sparrisen och primörerna är som bäst, är det dags för årets upplaga av Riesling Weeks. Druvan är Tysklands mest odlade och arrangören Wines of Germany har till detta år utökat längden på firandet, för att i så stor utsträckning som möjligt stötta Sveriges restauranger. – Vi tvekade länge om vi skulle skjuta på aktiviteten men bestämde istället för att satsa stort och genomföra två veckor av Rieslingfirande. Vad är bättre än att fira med Rieslingviner just nu i juni vid tiden för uteserveringar, primörer och värme, säger Gabriella Finnborg som representerar Wines of Germany i Sverige. FÖRRA ÅRETS RIESLING Week sköts till augusti och den gången deltog över 70 restauranger, vinagenter och barer med olika aktiviteter. I år hoppas arrangören Wines of Germany på ännu större uppslutning. ART RELEASE BY Sir Angeloo NYA SERIEN sir_angeloo 88 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2021 Fredsgatan 18 703 62 ÖREBRO “Le NOMBRE 12” 12 st unikakonsttavlor www.konst.se/sirangeloo