NG Gbg 1
utgivningar har boken och hur skiljer sig den för
sta och den sista åt? – Detta är den fjärde helt nya utgåvan. Den skiljer sig mycket från det första. Men, med det sagt: kapitelindelningar och grundupplägg finns kvar – och säkert en hel del sanningar kring vin som fortfarande är giltiga. Nu har du även en podd med namnet Vinskolan, dessutom ihop med din son Carl-Johan. När började tankarna komma att göra ett samarbete ihop med honom? – För tre år sedan när jag ville starta uppdateringen av denna nya vinskola. Då var sonen redan en etablerad poddare och ville absolut att vi skulle göra en tillsammans. Hmm, tänkte jag. Det måste kännas nytt och fräscht, och kom då att tänka på ett podd-format som hette Den Blå Hästen – en historiepodd där en far (historielärare) och dotter (journalist) pratade om olika skeenden – det blev dynamiskt och kul – och lite generationsgnabb etc. Det formatet skulle passa och det var vi båda övertygade om. För ett par år sedan satte vi igång och spelade in sju eller åtta avsnitt, men var inte helt nöjda. Sedan dök Acast upp och inspirerade oss. Då gjorde vi om allt från början. Och där är vi nu - på avsnitt 13. Utveckla gärna lite mer om syftet med podden samt far och son-dynamiken. – För det första gillar jag ju folkbildning 58 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2021 – och det har ju varit syftet med böckerna från början. Jag vill ju så gärna att alla ska bli lika intresserade och roade av vin som jag är – det är ju så kul, eller hur? För det andra är det otroligt kul och stimulerande att göra detta tillsammans med sonen som satt tonen och karaktären på inspelningarna – det som gör att så många gillar att lyssna på dem som ett slags edutainment. När vi nu är tillsammans i något vinsammanhang så är det honom alla vill prata med – och berömma för hans jobb, jag står bara stolt i bakgrunden. För det tredje, podden, boken och vår FB-grupp jobbar ju ihop. Och nu har jag ett nyhetsbrev också för alla vin- och matintresserade via millhouse.se. Nämn istället tre favoritviner som finns på Systembolagets hyllor? – Ja du – jag liksom säkert du har ju sällan fasta favoriter. Men jag kan tänka mig tre vita som jag ofta återkommer till i trevliga prisklasser: Chablis Sainte Claire J M Brocard (159 kr, Nr 5565), Georg Breuer Riesling Sauvage (129 kr, Nr 5899) och Sancerre Les Baronnes (189 kr, Nr 32253). Vad önskar du se mer av i vinvärlden? – Mer uppskattning av viner som bygger på personlighet och passion med hållbarhet i alla led – till skillnad från alltför lättköpta industriviner med påhittade namn. Hur ser du på hans kunskapsutveckling inom vinets värld? – Många tror att han vet mycket mer – alltså att han bara spelar lite okunnig – men sanningen är att han inte döljer någon vinkunskap. Det är som han skrev i programförklaringen: ”Vinskolan är en podd där far och son Mölstad går igenom vinets A till Ö. Far Mölstad heter Mikael och har varit en del av vinsveriges epicentrum i över 30 år. Son Mölstad heter Carl-Johan och har under sitt 30-åriga liv av någon anledning inte lyckats fånga upp speciellt mycket kunskap av sin vindrickande far. Men nu är det dags.” Du som provat dig igenom i stort sett hela vinvärlden, vilket är det bästa vin du någonsin provat. När, var, hur? – Hmmm – ja det är nog en Romanée Conti från Bourgogne som jag fick prova hos min medarbetare i Schweiz på 1990-talet. Hon hade bytt till sig den mot ett par bordeauxviner - Pichon-Longueville, vill jag minnas. Det var inte sååå höga priser då. En sista trendspaning inför kommande år, vad spår du i ditt vinglas om framtiden? – Jag tror ju på naturviner – och en utveckling mot nya druvor och druvblandningar. Jag spår därför att jag i framtiden dricker naturligt vin gjort på ett antal gamla lokala druvor som växer tillsammans i en vingård. Jag tror ju och hoppas på mer samplantering – där ett fält är ett vin. Det är alltså vingården som är hjälten. Och druvorna känner jag förmodligen inte till idag. Detta är den nya vinvärlden fjärran från ängsligt härmande av vinstilar och druvor över hela världen.