AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER BANGKOK – M
ATSTADEN Bangkok är en av världens allra mest populära och prisvärda resmål. Årligen har staden över 20 miljoner besökare. Mäktiga floden Chao Phraya rinner genom den moderna och pulserande staden. I matstaden Bangkok erbjuds besökarna ett överväldigande utbud med allt ifrån en mängd enkla matstånd på gatorna till berömda lyxrestauranger. M aten är viktig för Bangkokborna, stora delar av tillvaron kretsar kring ätandet i olika former. De flesta av dygnets timmar är det lätt att få sig ett mål mat. Lättast genom alla gatustånden, på de flesta gatorna, vilka har ett brett utbud av olika street food. Omtyckta är de många varuhusens gigantiskt stora food courts, där all världens mat erbjuds. Vår street food-favorit är Raan Jay Fai, som överraskande fått en Michelinstjärna. Under enkla förhållanden lagar Raan själv till sin berömda krabbomelett, väl värd att köa för. Fiskrestaurangerna är många i Bangkok. Somboom Seafood finns på flera ställen i staden och är poppis bland såväl invånarna som turister. De serverar ur dagens fångst, exempelvis, fisksoppa, ångad havsabborre, räkor i olika former samt ostronomelett. Vår och mångas favoriträtt är deras heta Fried Curry Crab, visst har den det ”rätta stinget”. 56 BÄSTA FRUKOSTEN SERVERAR Mandarin Oriental Hotel, på sin terrass med utsikt över Chao Phraya floden och dess livfulla båtliv. I två serveringar fick vi kaffe, riklig brödkorg, flingor, tropiska frukter, juice, ägg Benedict med pocherade ägg, bacon och sparris, toast och marmelader samt en aktuell tidning på engelska. Frukost som bäst. Alla de större, exklusiva, hotellen serverar en luxuös brunch på söndagarna. Mest känd är Sukhothai Hotels brunch. Till champagne och vin dukas en dignande buffé upp med läckerheter som fisk, grillat kött, gåslever, lax, pasta, sallader, skaldjur, soppor, sushi, ostar och desserter. En upplevelse att en gång fått delta i detta frossande av mat och dryck. FRÄMSTA RESTAURANGEN ÄR Gaggan, inrymd i ett vitkalkat, kolonialhus i centrala Bangkok. Chefskock är Indienfödde Gaggan Anand, en av världens allra främsta kockar. Restaurang Gaggan har rankats topp tio i världen åren 2015-2019 och är etta i Asien. Traditionell och äkta thaimat, i modern tappning, erbjuder restaurang Bo.Lan. Innovativt drivs Bo.Lan av äkta paret, kvinnliga chefskocken Bo Songvisava och australienfödde Dylan ”Lan” Jones. Maten är inspirerad av såväl landets street food som regionala rätter. Restaurangen är belägen i ett vackert trähus, omgivet av en grönskande trädgård. Bangkok har flest takbarer i världen. På de nära femtio takbarerna, av hög klass, kan gästerna sitta under bar himmel och ta en drink med en mäktig utsikt över staden. Vi hamnar ofta på Red Sky, 55 våningar upp, i Centara Grand Hotell. BANGKOK Storstadsområdet Bangkok har över 15 miljoner invånare. De flesta möter dig med ett vänligt leende. Innerområdet är promenadvänligt och det är lätt att ta taxi, tunnelbana eller SkyTrain. Ett annorlunda sätt att utforska Bangkok är genom en båttur på floden Chao Phraya. Shoppingkomplexen är överraskande många och stora där vi gillar megastora Central World med sina 500 butiker och Terminal 21. En av världens största marknader är Chatuchak, med 8 000 stånd, vilken besöks av nära 200 000 personer varje helg. Sevärdheterna, palatset Grand Place, templet Ehat Pho och heliga platsen Wat Phra Kaew är närbelägna och ett måste för många av besökarna. Världens bästa street food finns just i Bangkok samt Singapore. Street food är färdiglagad mat som säljs på gatorna och andra offentliga platser. Den är tillagad för att kunna ätas direkt. Varje dag äter 2,5 miljarder människor i världen street food. n