AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD F
OTO: HYUNG S. KIM Stockholm PONTUS GIRAFF TEXT: REDAKTIONEN Köpenhamn NATIONALRÄTT TEXT: REDAKTIONEN När man pratar om vad som är Danmarks nationalrätt så är det säkert många som gissar på öl. Det är ju varken en rätt eller fel, men jag satsar mina pengar på smörrebröd. De danska läckerbitarna uppbyggda med färskt rågbröd i botten som sedan mer eller mindre är dränkta i flera lager pålägg. Denna traditionella rätt har fått en liten renässans under de senaste åren och nu har vi ytterligare en rågbrödspusher att berätta om. Madklubben öppnade sin första restaurant, i vad som skulle komma till att bli en stor härlig familj av restauranger, någon gång i 2007. Målsättningen är samma idag som den var då, att erbjuda läcker mat till en väldigt bra peng, serverat ASIATISK GASTROPUB TEXT: REDAKTIONEN Kocken och krögaren Jonas Svensson som till vardags bland annat driver krogen Miss Voon i Stockholm, men också syns i TV4 Nyhetsmorgon titt som tätt, har nu på Linnégatan öppnat en systerkrog till Miss Voon – den asiatiska gastropuben Goma. – Gastropubar har vi sett genom åren, men en asiatisk gastropub blir någonting nytt vill jag lova! Goma är full av färg, innovation och lekfullhet, något som speglas tydligt i våra serveringar för både mat och dryck, men också i vår fantastis38 ka miljö, säger Jonas Svensson. Menyn består av rätter med inspiration från hela Asien. – Vi har skapat roliga, spännande och smakrika serveringar perfekta i kombination för just vår bar. Tanken är att alla rätter passar bra för att både stå upp och äta eller sitta lågt. Rätterna kommer att ha samma smakpalett som vi gjort oss kända för på Miss Voon, fortsätter han. Goma öppnade på Linnégatan 1 i Stockholm i oktober och har öppet alla dagar i veckan. Restaurangen har plats för 80 sittande gäster men tar inga bokningar, utan endast walk–ins. Öppettider: mån–fre 10–01, lör 16–01, sön 16–23. ® Stockholm i tjusig omgivning av trevliga människor. Ganska enkelt med andra ord. Madklubben København, som är den ursprungliga matklubbsrestaurangen, ligger på Store Kongensgade och hyllar det danska köket. På kvällstid så är det modern dansk mat det handlar om men under lunchtid så hittar vi vad vi letar efter. Klassiska danska smörrebröd och till ett pris som gör att alla kan vara med. I den ljusa källarlokalen sjunker du ner i en dansk möbelklassiker och blir serverad rågmackor med sill, ägg, räkor, lax, potatis, rostbiff, skinksallad, ”hönsesallad” (vilket är kyckling), råbiff av nötköttsinnanlår och så naturligtvis rödspättan med remouladsås. Till det kan man såklart välja något annat än öl, men då är det nog flera som skulle kalla en för dum i huvudet. Madklubben København, Store Kongensgade 66 ® Pontus Frithiofs senaste skapelse La Girafe ligger sedan någon månad tillbaka på Kungsholmen i Stockholm och serverar en meny inspirerad av den franska mångkulturella matkulturen. Krogen är ytterligare en samproduktion mellan Pontus och Thomas Dahlstedt som tidigare bland annat driver restaurangerna Pocket och Tekniska tillsammans. Adressen är Fleminggatan 39, och restauranglokalen består av tre olika delar. Dels café och bar med cirka 30 sittplatser, dels en bistro med plats för 90 sittande gäster och slutligen en loungebar för upp till 45 personer. Den sistnämnda går även att hyra för privata tillställningar. Som restaurangchef har man tillsatt Oskar Lundberg, som tidigare bland annat jobbat på Oaxen och Lilla Ego. Menyn är inspirerad av det mångkulturella Paris, och består av alltifrån vietnamesiska vårrullar, marockansk råbiff, havsabborre papillote, ljummen laxcarpaccio á la taggiasche och brässerat lammlägg. Krogen har öppet sön–tor 08–23 samt fre–lör 08–00. ® FOTO: PRESSBILD Malmö HAVETS KVINNOR TEXT: REDAKTIONEN Det kallas för sumbisori. Ett högt visslande ljud som skapas när gammal luft byts ut med ny. Visslandet gör att utandningen går långsammare – och på så sätt behålls trycket i lungorna och dykaren kan klara fler dyk på kort tid. Denna speciella andningsteknik är utvecklad av Haenyeo. De fridykarkvinnor på ön Jeju söder om Sydkorea som samlar skaldjur, fisk och sjögräs till familjen medan männen är hemma och tar hand om hushållet. Denna sed som funnits i hundra– eller tusentals år låter kvinnorna vara ute och dyka upp till sju timmar på en dag där de kan nå ner på tio meters djup. Sjöfartens Hus i Malmö visar under hösten en utställning om dessa kvinnor som ger en inblick i en världsunik kultur som nu är upptagen på UNESCOS lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Haenyeo – havets kvinnor visas till och med sista januari på Sjöfartens Hus i Malmö ®